Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Γκάζια στους υπουργούς, για να επισκιαστούν πανδημία και εμβολιασμός

 


Ο Πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει στοιχεία αντεπίθεσης με μεταρρυθμιστικό έργο για να περάσει σε δεύτερη μοίρα η πανδημία και ο εμβολιασμός
«Kαι μετά τον ανασχηματισμό τι;», αναρωτιούνται στην κυβέρνηση με το Μαξίμου να τους απαντάει ότι το πρώτο 6μηνο του 2021 θα κατατεθούν 7 νομοσχέδια - «φωτιά».
Μάλιστα, έχει δώσει σαφείς εντολές για ορισμένα - όπου αυτό είναι εφικτό - να κατατεθούν και με την μορφή επείγοντος ώστε να περάσουν γρήγορα στην Βουλή.
Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει στοιχεία αντεπίθεσης με μεταρρυθμιστικό έργο για να περάσει σε δεύτερη μοίρα η πανδημία και ο εμβολιασμός, τα οποία δεν εξελίσσονται ομαλά.
Άλλωστε, έχει μόλις κάνει ανασχηματισμό και χρειάζεται να παραδοθεί έργο πριν το 6μηνο 2021 καθώς υπάρχει στο μυαλό του και ο σχεδιασμός για εκλογές μέσα στο 2021.

1. Το νομοσχέδιο για το νέο ΑΣΕΠ

Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στην Βουλή ένα νομοσχέδιο που θεωρείται τομή στο δημόσιο τομέα.
Το νομοσχέδιο αφορά τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού Α.Σ.Ε.Π.
Είχε κατατεθεί στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, ωστόσο στη Βουλή θα το παρουσιάσει και θα το υπερασπιστεί ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Πλέον, για να μπεις στο Δημόσιο θα δίνεις όπως στις Πανελλήνιες, δηλαδή θα διαγωνίζεσαι σε ένα γραπτό διαγωνισμό γνώσεων και δεξιοτήτων με ηλεκτρονικά μέσα.

2. H σύμβαση για τα Rafale

Σε λίγες μέρες, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί στην Βουλή από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλο η σύμβαση για τα γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα Rafale.
Η σύμβαση περιλαμβάνει και την υποστήριξη των mirage 2000, αναβάθμιση του υπάρχοντος δυναμικού και επέκταση της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.
Εφόσον, ψηφιστεί η σύμβαση, τα RAFALE αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα στο πρώτο 6μηνο του 2021.
Επίσης, αναμένεται να πάει συγκεκριμένη αποστολή από πιλότους, συγκυβερνήτες και τεχνικούς στην Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν στο νέο τύπο μαχητικών που παραλαμβάνουμε.

3. Νομοσχέδιο ΥΠΕΞ για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να κατατεθεί στη Νομοθετική Υπηρεσία της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας από 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.
Η επιλογή της ψήφισης διά νόμου εδράζεται στο Άρθρο 27 του Συντάγματος που προβλέπει ότι «καμία μεταβολή στα όρια της Επικράτειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς νόμο».
Η επέκταση των χωρικών υδάτων θα συνοδευθεί με ευθυγράμμιση του εναέριου χώρου στα 12 μίλια.
Πρόκειται για μια απόφαση της Αθήνας που συνιστά μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση αλλά κυρίως στην Άγκυρα.

4. Το μεγάλο νομοσχέδιο για την Παιδεία

Oυσιαστικά πρόκειται για ένα τεράστιο νομοσχέδιο που ενδεχομένως να σπάσει σε 2 ή και 3 νομοσχέδια καθώς περιέχει πολύ σημαντικές διατάξεις αλλά κυρίως διατάξεις που θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις στο εκπαιδευτικό κόσμο, στην κοινωνία και στην αντιπολίτευση.
Αλλάζουν όλα στις πανελλήνιες εξετάσεις με την επιβολή ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ενώ το πιο καυτό θέμα είναι η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που βρίσκει αντίθετες και τις πρυτανικές αρχές.
Επίσης, θα υπάρξουν διατάξεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, κίνηση που θεωρείται ιδιαίτερα εχθρική για την ΟΛΜΕ.
Θα υπάρχει πλέον κόφτης στα χρόνια σπουδών των φοιτητών για να περιοριστεί το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών.
Τέλος, ως «χρύσωμα χαπιού» προς την εκπαιδευτική κοινότητα, θα υπάρχουν διατάξεις και δημιουργία θέσεων για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
Αναμένεται να μπει αυτό το μήνα σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο.

5. Νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα είναι ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο που θα εγείρει τρομερές αντιδράσεις στα συνδικάτα και τα κόμματα καθώς ακουμπάει νόμους που θεωρούνταν τοτέμ για την κοινωνία.
Θα εμπεριέχει αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/82, στην διευθέτηση του ωραρίου, θα αυξάνει τις υπερωρίες στην βιομηχανία, θα εισάγει τους νέους κανόνες του θεσμού της τηλεργασίας, θα δημιουργεί την κάρτα εργασίας του εργαζομένου και το ψηφιακό ωράριο το οποίο θα μπορεί να το ελέγχει η ΕΡΓΑΝΗ.

6. Νέο ασφαλιστικό νόμο για την επικουρική  

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος, θα κατατεθεί μετά το πρώτο 3μηνο του 2021.
Προβλέπει την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση και την δημιουργία ατομικής μερίδας – λογαριασμού για τους νέους ασφαλισμένους.
Στην νέα επικουρική θα μπορούν να εισέρχονται και οι ήδη εργαζόμενοι μέχρι κάποια ηλικίας, ίσως κάτω από τα 30.
Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία φορέα που θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα του ταμείου της νέας επικουρικής.
 Ο φορέας θα είναι δημόσιος και θα λάβει ως κεφάλαια, χρήματα από το ΑΚΑΓΕ το οποίο αναμένεται να σπάσει.
Σημαντική λεπτομέρεια πριν συνταχθεί το εν λόγω νομοθέτημα είναι να δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν και η τρόικα καθώς δημιουργεί δαπάνη στον προϋπολογισμό.

7. Νέοι νόμοι για Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ηρακλή 2

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση σύνταξης δύο πολύ κρίσιμων νομοσχεδίων που αφορούν το τραπεζικό σύστημα.
Ο πρώτος νόμος σχετίζεται με τις δυνατότητες που πρέπει να έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να συμμετάσχει στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Αυτός ο νόμος θα αντιμετωπίζει ζητήματα state aid δηλαδή κρατικής στήριξης και θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.
Πιθανότατα θα ψηφιστεί αρχές Φεβρουαρίου 2021.
Το νομοσχέδιο για τον Ηρακλή 2 θα επιτρέψει την τιτλοποίηση 30 δισεκ. προβληματικών δανείων με την παροχή πρόσθετων κρατικών εγγυήσεων 11-12 δισεκ. ευρώ.
Μέσω του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 θα έχουν τιτλοποιηθεί 60 δισεκ. προβληματικά δάνεια και θα έχουν παρασχεθεί συνολικά 22-24 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου