Μικρότερη ύλη σημαίνει πιο δύσκολα θέματα, οπότε οι εξετασθέντες θα πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά, επισημαίνουν οι ειδικοί Πανελλαδικές εξετάσεις Τι αλλαγές φέρνει η μείωση κατά 25%
Πιο μελετημένο σε σχέση με πέρυσι το κόψιμο και χωρίς προβλήματα σε κρίσιμα μαθήματα όπως τα Μαθηματικά
Αναλυτικά ανά επιστημονικό πεδίο η σύγκριση της εξεταστέας ύλης
Μελετημένη και χωρίς παιδαγωγικά λάθη ήταν φέτος η μείωση της ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων του καλοκαιριού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, βάσει των εισηγήσεων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Και αυτό πιθανώς γιατί υπήρξε περισσότερος χρόνος μελέτης σε σχέση με την περσινή χρονιά, οπότε σε κρίσιμα μαθήματα - όπως τα Μαθηματικά που πέρυσι κόπηκαν «βίαια» - φέτος η ύλη μειώθηκε κατά τρόπο που δεν φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα. Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων βέβαια, επιτέλους και με ένα χρονικό διάστημα πέντε μηνών μπροστά τους, ξέρουν τι πρέπει να διαβάσουν.
Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε οι «βετεράνοι» των πανελλαδικών εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, «μικρότερη ύλη σημαίνει πιο δύσκολα θέματα», οπότε οι εξετασθέντες θα πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά. Σε ποσοστό 25% συνολικά είναι μειωμένη η ύλη σε σχέση με την αρχική της μορφή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι περσινοί απόφοιτοι και οι φετινοί τελειόφοιτοι λυκείων διαγωνίζονται στην ίδια ύλη (που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες) και φέτος δεν θα έχουμε «διπλές» πανελλαδικές εξετάσεις.
Τη σύγκριση της περσινής και της φετινής ύλης κάνει για «ΤΑ ΝΕΑ» ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο» Αντώνης Φλωρόπουλος.
«Αλλαγές στην περικοπή της ύλης σε σχέση με πέρυσι έχουμε στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, στην Ιστορία Προσανατολισμού, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και κάποιες διαφορές στη Βιολογία Προσανατολισμού» λέει ο ειδικός. «Οι υποψήφιοι όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναπαυθούν» αναφέρει. «Δύσκολα και απαιτητικά θέματα μπορούν να δοθούν ακόμα και σε πολύ μικρότερη ύλη. Αν παρατηρήσουμε τις βαθμολογικές επιδόσεις των περσινών υποψηφίων που διαγωνίστηκαν σε μικρότερη ύλη, θα διαπιστώσουμε ότι ήταν πολύ χαμηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια που εξετάζονταν σε μεγαλύτερη. Οι υποψήφιοι πρέπει να προετοιμαστούν σωστά και μεθοδικά και να μη μειώσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Να εξασκηθούν με περισσότερες ασκήσεις και να κάνουν πιο πολλές επαναλήψεις».
Κατά τα άλλα και ανά επιστημονικό πεδίο:
1ο Επιστημονικό Πεδίο (θεωρητικών Επιστημών)
Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και στα Αρχαία Ελληνικά έχουμε ίδια ύλη με την περσινή.
Στην Ιστορία Προσανατολισμού φέτος έχουμε λίγο μεγαλύτερη εξεταστέα ύλη από πέρυσι, γιατί έχουμε περίπου μισή περικοπή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκε μόνο το κεφάλαιο που αναφέρεται στο Κρητικό ζήτημα και από το Προσφυγικό ζήτημα αφαιρέθηκε «Η αποκατάσταση των προσφύγων τον 20ό αιώνα».
2ο Επιστημονικό Πεδίο (θετικών Επιστημών)
Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στη Φυσική Προσανατολισμού και στη Χημεία Προσανατολισμού έχουμε ίδια ύλη με την περσινή.
Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού σε σχέση με πέρυσι προστέθηκαν:
Από το Κεφάλαιο 2 - Διαφορικός λογισμός οι παράγραφοι:
Παράγραφος 2.8 - Κυρτότητα - Σημεία καμπής συνάρτησης.
Παράγραφος 2.9 - Ασύμπτωτες - Κανόνες De Γ Hospital.
Παράγραφος 2.10 - Μελέτη και χάραξη της γραφικής παράστασης μιας συνάρτησης.
Στα κεφάλαια που προστέθηκαν (σε σχέση με πέρυσι) υπάρχει πληθώρα ασκήσεων με ιδιαίτερες απαιτήσεις και πρέπει οι υποψήφιοι να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, να εξασκηθούν με πολλές ασκήσεις και να αφιερώσουν αρκετό χρόνο για πλήρη κατανόηση.
3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας)
Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στη Φυσική Προσανατολισμού και στη Χημεία Προσανατολισμού επίσης έχουμε ίδια ύλη με την περσινή.
Στη Βιολογία Προσανατολισμού η εξεταστέα ύλη ποσοτικά δεν παρουσιάζει διαφορές από την περσινή. Χρειάζεται όμως να σημειωθεί ότι στη θέση του 1ου και μισού 2ου κεφαλαίου από το βιβλίο της Γενικής Παιδείας που υπήρχε πέρυσι, φέτος υπάρχουν τα κεφάλαια 4.1 και 4.3 από το βιβλίο που διδάχθηκαν οι φετινοί τελειόφοιτοι στη Β’ Λυκείου (βιβλίο Βιολογίας - Β’ Γενικού Λυκείου).
4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)
Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον η εξεταστέα ύλη είναι ίδια με την περσινή.
Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού σε σχέση με πέρυσι προστέθηκαν:
Από το Κεφάλαιο 2 - Διαφορικός λογισμός οι παράγραφοι:
Παράγραφος 2.8 - Κυρτότητα - Σημεία καμπής συνάρτησης.
Παράγραφος 2.9 - Ασύμπτωτες - Κανόνες De Γ Hospital. Παράγραφος
2.10 - Μελέτη και χάραξη της γραφικής παράστασης μιας συνάρτησης.
Στα κεφάλαια που προστέθηκαν (σε σχέση με πέρυσι) υπάρχει πληθώρα ασκήσεων με ιδιαίτερες απαιτήσεις και πρέπει οι υποψήφιοι να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, να εξασκηθούν με πολλές ασκήσεις και να αφιερώσουν αρκετό χρόνο για πλήρη κατανόηση.
Στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) σε σχέση με την περσινή εξεταστέα ύλη προστέθηκε το Κεφάλαιο 7 που αναφέρεται στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, παράγραφοι 1, 2, 3, 4 (εκτός της 2ης πρότασης της υποενότητας), 7, 9 και 10.
ΤΗΣ ΜΑΡΝΥΣ
ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου