Η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μίλησε το πρωί στο MEGA αναφορικά με τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό στη χώρα μας, μετά και την «έκρηξη» των κρουσμάτων.
«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι σε ό,τι αφορά στα κρούσματα, παρά το ότι ο αριθμός είναι τριψήφιος, σταμάτησε η αύξησή τους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς. Έχουμε όντως πολλά κρούσματα, τα περισσότερα είναι νέα άτομα που είναι και ασυμπτωματικά. Προσπαθούμε τόσο καιρό να πείσουμε τους νέους να μην συνωστίζονται και ότι πρέπει να προφυλάξουν τους εαυτούς τους κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες», ανέφερε η κ. Κοτανίδου.
«Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε δεύτερο “κύμα”. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται συμμόρφωση από όλους τους ανθρώπους. Μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή των χεριών. Αν το κάνουμε αυτό, όλα θα πάνε καλά», συνέχισε η ίδια.
Αναφορικά με ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, η ίδια επισήμανε ότι «δεν θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να πάμε σε δεύτερο lockdown, ούτε βλέπω κάποιο λόγο να συζητάμε κάτι τέτοιο».
«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή αν αυτό το διάστημα, μετά τα αυξημένα κρούσματα που είδαμε, θα αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Ελπίζουμε ότι δεν θα το δούμε αυτό», πρόσθεσε η κ. Κοτανίδου.
Σχετικά με το τι θα γίνει τον Δεκαπενταύγουστο, το «Πάσχα του καλοκαιριού» και όσα αυτό περιλαμβάνει, η κ. Κοτανίδου σχολίασε ότι «οτιδήποτε δεν μπορεί να αποφευχθεί θα πρέπει να γίνεται με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, που θα είναι να τηρούνται οι αποστάσεις και όλοι να φοράνε μάσκα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους».
Πότε θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα παντού
«Υποχρεωτική μάσκα παντού θα έρθει αν δούμε ότι τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, και μπαίνουν έχουμε πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο. Το παρακολουθούμε», συμπλήρωσε η ίδια.Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Κοτανίδου ανέφερε ότι «αν χρειαστεί θα γίνει ό,τι χρειαστεί. Αλλά ανοίξαμε τα σχολεία, ακόμα και τα δημοτικά, με μεγάλη επιτυχία, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, και μάλιστα σε μια περίοδο που η επιδημία ήταν στο full της. Η προσπάθεια είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία με τα παλιά δεδομένα, κανονικά και χωρίς μέτρα».
Σε σχέση με το που βρισκόμαστε αναφορικά με το εμβόλιο, η κ. Κοτανίδου είπε ότι «η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι προσβάσιμο στο γενικό πληθυσμό θα το έχουμε αρχές του 2021. Όντως αυτή τη στιγμή οι μελέτες προχωρούν με σημαντική επιτυχία και η ΕΕ έχει αναλάβει τον συντονισμό των προσπαθειών σε ό,τι αφορά στα μέλη της, και το πώς θα κατανεμηθούν τα εμβόλια».
«Αν δούμε στο επόμενο διάστημα ότι οι γάμοι και τα βαφτίσια δημιουργούν αυξημένα κρούσματα, υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να συμμετέχουν», κατέληξε η κ. Κοτανίδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου