Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Κορονοϊός: Πενταπλάσια τα νέα κρούσματα - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Χωρίς διακρίσεις συνεχίζει να χτυπάει στην Ελλάδα ο κορονοϊός, ο αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά παραμένει υψηλός και η είδηση ότι ένας 52χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα έχασε τη ζωή του λέει πολλά για τη δυναμική του ιού. Κανείς δεν είναι άτρωτος και όλοι κινδυνεύουν το ίδιο.
Οι εκκλήσεις των ειδικών για τήρηση των μέτρων είναι συνεχείς, αλλά η χώρα μας δεν πέφτει κάτω από τα 200 κρούσματα, καθώς την Παρασκευή (21.08.2020) ανακοινώθηκαν 209 νέες μολύνσεις. Παράλληλα Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να έχουν τα πρωτεία με πολλούς από τους ταξιδιώτες των διακοπών που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα να βρίσκονται θετικοί. Η μείωση των κρουσμάτων είναι μονόδρομος, διότι το φθινόπωρο και το χειμώνα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.

Ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης είπε ευθέως πως με πάνω από 200 κρούσματα καθημερινά η κατάσταση με  δεν είναι «βιώσιμη». Επισήμανε ότι τα νέα κρούσματα υπολογίζει να είναι περίπου πέντε φορές αυτό που βλέπουμε. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως με τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων πλέον ούτε οι νέοι δεν προστατεύονται.
Σχετικά για το αν υπάρχει ανησυχία που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερά τριψήφιος είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha: «Το γεγονός ότι τα κρούσματα κινούνται μεταξύ 200 με 250 έχει καλές και κακές πλευρές. Διατηρούμαστε σε αυτά τα επίπεδα που σημαίνει ότι κάποια μέτρα δουλεύουν, διαφορετικά θα είχαμε συνεχή αύξηση. Το κακό είναι ότι είμαστε αρκετά ψηλά. Αυτά τα κρούσματα δεν είναι βιώσιμα. Οπως βλέπετε δημιουργούν πολλά προβλήματα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα όπως και στη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις μικρές επιδημίες που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πολλά κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα».

«Δεν χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο να ληφθούν οριζόντια μέτρα»

Στο ερώτημα αν χρειάζονται νέα μέτρα ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε: «Υπάρχουν δύο ειδών μέτρα. Αυτά που λαμβάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα των κρουσμάτων, κυρίως πρόληψης και τα έκτακτα που παίρνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς υπάρχουν στοιχεία επιδημιολογικά που ανησυχούν τους ειδικούς. Δεν χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο να ληφθούν οριζόντια μέτρα. Ακόμα βλέπουμε το αποτελέσματα από τη χρήση της μάσκας. Τώρα θα αρχίσουν να αποδίδουν νέα μέτρα που πήραμε τις τελευταίες δέκα ημέρες».
Εξέφρασε και την εκτίμησή του πόσοι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί όταν επί καθημερινής φάσης τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 200. «Αυτό που έχει σημασία πέρα από το συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός,  είναι πόσοι κυκλοφορούν και είναι ενεργά κρούσματα. Δηλαδή ενεργοί φορείς που έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης. Αυτοί είναι γύρω στις 10.000 με 15.000. Κάποιοι έχουν απομονωθεί, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό κυκλοφορεί ελεύθερα. Μην το δούμε αυτό ως μια αποτυχία των τεστ. Πρέπει να ξεχωρίσουμε να νέα κρούσματα από τα ενεργά κρούσματα. Τα νέα κρούσματα υπολογίζω είναι περίπου πέντε φορές από αυτό που βλέπουμε. Είναι λογικό να μην τα βλέπουμε όλα, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τεστ σε όλους. Και έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τους ασυμπτωματικούς. Ξέρουμε ότι υπάρχουν γιατί έχουμε τα ορφανά κρούσματα».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ένα από τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης όσον αφορά το πρώτο "χτύπημα του κουδουνιού" είναι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας για όλες τις ηλικίες των παιδιών και των εκπαιδευτικών, απόφαση η οποία έχει προκαλέσει πλήθος προβληματισμών και κυρίως όσον αφορά στους μικρούς μαθητές και συνεπώς οι επιστήμονες θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις.
Για την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματισθεί και έκτακτη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, για το ζήτημα της προετοιμασίας λειτουργίας των σχολείων.Στη συνεδρίαση από την πλευρά της Κυβέρνησης θα παρατεθούν τα δεδομένα, θα αναλυθούν οι αποφάσεις και θα κληθούν τα κόμματα να διατυπώσουν τις θέσεις τους .
Ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση μάσκας, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, θα γίνουν τη Δευτέρα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο με τη συμμετοχή παιδιάτρων και λοιμωξιολόγων.
«Στις ανακοινώσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα, θα υπάρχουν και μέλη της Επιτροπής, παιδίατροι, μαζί με την Νίκη Κεραμέως, για να εξηγήσουν τα πάντα στον οποιοδήποτε εξακολουθεί να έχει αμφιβολία ή να έλκεται από θεωρίες συνωμοσίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, για το ζήτημα της προετοιμασίας λειτουργίας των σχολείων.Στη συνεδρίαση από την πλευρά της Κυβέρνησης θα παρατεθούν τα δεδομένα , θα αναλυθούν οι αποφάσεις και θα κληθούν τα κόμματα να διατυπώσουν τις θέσεις τους .
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου για τον κορονοϊό σε όλους τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου