Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Σοφία Ζαχαράκη: Οι αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης και τα νέα βιβλία video

Σοφία Ζαχαράκη: Η αξιολόγηση μετά από επιμόρφωση δεν θα πρέπει να φοβίζει τους εκπαιδευτικούς

Οι αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης και τα νέα βιβλία

Αναφερόμενη στις αλλαγές που έρχονται το 2020 στον χώρο της εκπαίδευσης, ξεκαθάρισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν στέκεται απορριπτικά στο έργο που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εξήγησε ωστόσο ότι «ξεκινάει ένα νέο πλαίσιο στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και είναι πολύ σημαντικό ηταν προεκλογική δέσμευση να έχουμε ένα μεγαλύτερο δίκτυο πρότυπων και πειραματικών, δεν είναι το ίδιο πράγμα πολλές φορές το συγχέουμε, περισσότερα ανά την Ελλάδα. Γιατί για μας, είναι η ουσία της ισότητας στην ευκαιρία. Το να μπορέσουν τα παιδιά να πάνε σε σχολεία που μπορούν να μάθουν μέσα από καινοτόμους μεθόδους ή σχολεία τα οποία προκρίνεται η καλή επίδοση είναι σημαντικό, να αλλάξουμε προγράμματα σπουδών, νέα προγράμματα σπουδών λοιπόν».

Η υφυπουργός Παιδείας είπε ακόμα ότι «θα είναι άμεσα έτοιμα, από το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής υπάρχει η κατεύθυνση για νέα βιβλία τα οποία προφανώς δε γίνονται με μαγικά ραβδάκια, χρειάζονται το χρόνο τους και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ξέρει το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τα ετοιμάσει».
Επίσης, νέες θεματικές ενότητες και εξήγησε: «Μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, καλλιέργεια ηπίων δεξιοτήτων, μέσα από μαθήματα όπως η οδική ασφάλεια, το μάθημα του εθελοντισμού, το μάθημα της διαπαιδαγώγησης στο πώς να σέβεσαι τον άλλον. Πράγματα τα οποία βλέπουμε ότι ταλανίζουν την σχολική κοινότητα, γεγονότα βίας σε όλα τα μαθήματα αυτά θα βοηθήσουν τα παιδιά να ενστερνιστούν και ένα νέο τρόπο το πως βλέπουν την διπλανή και το διπλανό τους, το πώς να αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές, πράγματα τα οποία συμβαίνουν γύρω μας και θέλουμε τα παιδιά μας να είναι έτοιμα να τα αντιμετωπίσουν, το τι γίνεται δηλαδή στον κόσμο γύρω τους.
Μόρφωση έξω απ’ το σχολείο πολύ σημαντικά μαθήματα, μαθήματα επιχειρηματικότητας και μάλιστα με μία διάσταση στο επιχειρείν. Όχι γιατί όλοι θα γίνουν επιχειρηματίες αλλά γιατί είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν να τολμούν και να αντιμετωπίζουν και την αποτυχία γιατί ούτος ή άλλως είναι πάρα πολύ σημαντικό να παίρνεις ρίσκο και αυτή η καλλιέργεια αυτών των δεξιοτήτων είναι ένας διάλογος να ξέρετε που ούτως ή άλλως διεξάγεται εδώ και καιρό σε Ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ειδικά στο κομμάτι της εκπαίδευσης άρα νομίζω ότι είναι η στιγμή να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα και αυτές ενότητες θα γίνει από τη νέα χρονιά πιλοτικά σε πολλά σχολεία».
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου