Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Πανελλήνιες 2020: Ο νέος τρόπος υπολογισμός μορίων θα φέρει πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων!

Τέσσερις περίπου μήνες πριν τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχομένο να συντάξει υπουργική απόφαση για το σύστημα υπολογισμού μορίων. Κι αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φέρει πολλές ισοβαθμίες, κυρίως στις περιζήτητες σχολές.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση το σύστημα υπολογισμού μορίων που θεσμοθέτησε ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας τα συνολικά μόρια θα είναι αριθμοί που τα δύο τελευταία τους ψηφία είναι μόνο 00, 25, 50, 75. Προκειμένου να μη δημιουργηθεί μπάχαλο από τις ισοβαθμίες που θα προκύψουν με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Παιδείας σκέφτεται να φέρει υπουργική απόφαση η οποια θα ενημερώνει τα κριτήρια εισαγωγής που θα ισχύουν στην περίπτωση που οι υποψήφιοι ισοβαθμίσουν.

Αν χαθήκατε λίγο θα το διευκρυνίσουμε ευθύς αμέσως. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα. Μέχρι και πέρυσι, ο βαθμός στα δύο από αυτά πολλαπλασιαζόταν με ειδικό συντελεστή βαρύτητας (1,3 και 0,7 αντίστοιχα), αφού ήταν τα μαθήματα που άνοιγαν τις πόρτες σε σχολές ανά επιστημονικό πεδίο, όπως για παράδειγμα η Βιολογία και η Χημεία για τις Ιατρικές Σχολές.
Με το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των τελικών μορίων μπορούσαν να προκύψουν αριθμοί που λήγουν από το 00 έως και το 99. Με τον νόμο 4610 του 2019 καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας και τα συνολικά μόρια προκύπτουν από τον μέσο όρο των βαθμών στα τέσσερα μαθήματα πολλαπλασιαζόμενο επί 1.000.
«Σε μαθηματικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι διαιρούμε με 4 και μετά πολλαπλασιάζουμε με 1.000, δηλαδή ουσιαστικά πολλαπλασιάζουμε με 250. Έτσι προκύπτουν οι αριθμοί που λήγουν μόνο σε 00, 25, 50 και 75. Άρα, τελικά, δεν έχουμε 20.000 πιθανά αποτελέσματα αλλά μόνο 800 πιθανά αποτελέσματα», εξηγεί η καθηγήτρια μαθηματικών Ηρώ Μαρκάκη στην «Κ» ενώ σύμφωνα με τον μαθηματικό κ. Στράτο Στρατηγάκη, μπορούν να βρεθούν κατά μέσον όρο 125 υποψήφιοι σε κάθε βαθμό.
Στις υψηλόβαθμές σχολές από την άλλη, όπου δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση στα μόρια των εισαχθέντων από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, θα υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση υποψηφίων στις ίδιες βαθμολογίες. Αυτό λοιπόν που σκέφτονται στο υπουργείο, είναι να μετράει το άθροισμα των βαθμών στα δύο μαθήματα βαρύτητας, και μετά ο βαθμός στο πρώτο μάθημα βαρύτητας.
Τέλος, επειδή τίποτα δεν μένει ίδιο κάθε φορά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επανέλθουν οι συντελεστές βαρύτητας. Λογικά φανταζόμαστε από το επόμενο σχολικό έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου