Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών και μοριοδότηση ΑμεΑ . Τι δήλωσε η Υφυπουργός Παιδείας


 
Σοφία Ζαχαράκη: Η αξιολόγηση μετά από επιμόρφωση δεν θα πρέπει να φοβίζει τους εκπαιδευτικούςΤην μέριμνα του Υπ.Παιδείας για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς ως προς τους διορισμούς παρουσίασε η Υφυπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση που της κατατέθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η ερώτηση ήταν του  πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: «Καμμία πρόβλεψη στο σύστημα διορισμών των ΑμεΑ εκπαιδευτικών»
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Αρσένη, γνωρίζετε ότι ο νόμος, ο οποίος διέπει αυτή τη στιγμή τις προσλήψεις, αλλά και τον διορισμό των αναπληρωτών είναι ο ν.4589/2019. Είναι ένας νόμος της προηγούμενης Κυβέρνησης. Έγιναν οι διορισμοί στην ειδική αγωγή. Όπως ξέρετε, προχωρούν οι διορισμοί και στη γενική. Από αυτούς, μάλιστα, με αυτόν τον νόμο θα γίνουν και οι προσλήψεις των αναπληρωτών. Αυτό επιλέξαμε να το συνεχίσουμε, για να μην έχουμε καθυστερήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Προφανώς, μέσα στον νόμο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είχαμε στηλιτεύσει αδικίες και λάθη που υπήρχαν. Ως προς το κομμάτι, βέβαια, της μοριοδότησης, θα ήθελα να σας παραθέσω αυτό το οποίο ισχύει: Η μοριοδότηση ΑμεΑ και με το ισχύον καθεστώς -εννοώ τον νόμο τον οποίο αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε και για τους διορισμούς και για τις προσλήψεις- ξεκινάει από το 50% της αναπηρίας και πάνω -ενώ μέχρι τώρα το 67% και πάνω τύγχανε κάποιου ευεργετήματος-, ενώ περιλαμβάνεται και τυχόν αναπηρία συζύγου, πέραν βέβαια της αναπηρίας τέκνου.
Επίσης -και θα ήθελα να το σημειώσετε αυτό- αναφορικά με τις οριστικές τοποθετήσεις των νεοδιόριστων, σύμφωνα με το άρθρο 62 του ν. 4589, το οποίο όμως επικαιροποιήθηκε, τροποποιήθηκε πρόσφατα με τον ν.4653/2020, θα γίνουν αυτοί οι διορισμοί, όπως σας είπα, με τα κριτήρια που αναφέρονται στο Προεδρικό Διάταγμα 50/1996.
Στις τοποθετήσεις αυτές υφίσταται η πρόταξη των ειδικών κατηγοριών πασχόντων από συγκεκριμένες ασθένειες, όπως μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, AIDS, σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή  παραπληγικής μορφής, καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο, νόσο του Crohn. Σε σχέση με την ερώτησή σας, θα ισχύει ποσοστό αναπηρίας 75% και πάνω, ανεξαρτήτως παθήσεως. Κατά συνέπεια, υπάρχει πρόταξη των εκπαιδευτικών με βαρύτερη αναπηρία, όπως ακριβώς είναι και το δίκαιο.
Ξέρω τι ζητούν οι ομοσπονδίες. Είμαστε σε επαφή, ούτως ή άλλως, από την αρχή της παρουσίας μας στο συγκεκριμένο Υπουργείο. Ούτως ή άλλως, όλα αυτά είναι σύμφωνα και με τη σύμβαση του ΟΗΕ και για τον δημόσιο τομέα με το ποσοστό αυτό του 15%.
Με ευκαιρία της παρουσίας, αλλά και της ερώτησης αυτής -στο πρώτο κομμάτι της οποίας θεωρώ ότι απάντησα-, θα ήθελα να σας καταδείξω σήμερα με συγκεκριμένα στοιχεία το έμπρακτο ενδιαφέρον του Υπουργείου για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία.
Εκτός των διορισμών που αναφέραμε, ούτως ή άλλως, προτάσσοντας την ειδική αγωγή -και νομίζω ότι είναι σημαντικό- θέλω να σας πω ότι αρμόδιο τμήμα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, αρμοδιότητα του οποίου είναι και η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, έχει προβεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών σε εκατόν δεκατρείς συνολικά δράσεις και ενέργειες εκ των οποίων μόνο τριάντα οκτώ είναι από τον παρελθόντα μήνα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)
Θα συνεχίσω μετά, κύριε Πρόεδρε.
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Αρσένη, έκανα τη διάκριση στην αρχή, λέγοντας ότι πράγματι αυτός ο νόμος, ο ν.4589, έτυχε σκληρής κριτικής από εμάς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Έκανα τη διάκριση, μιλώντας όμως για τη διεύρυνση του ποσοστού, το οποίο ανέφερα και στην αρχή.
Επαναλαμβάνω -για να μείνει στα Πρακτικά- ότι η μέριμνα για μοριοδότηση εκπαιδευτικών ατόμων με αναπηρία με πρόβλεψη και για αναπηρία άνω του 50% είναι σημαντική, ενώ μέχρι πρότινος το ποσοστό ήταν 67%.
Επαναλαμβάνω ότι στην πρόσφατη τροπολογία για την τοποθέτηση των νεοδιόριστων υπάρχει η πρόταξη των ειδικών κατηγοριών πασχόντων από βαριές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και άτομα με αναπηρία, με υψηλό ποσοστό αναπηρίας.
Θα ήθελα να κάνω και ένα γενικό σχόλιο, επειδή κάνατε και την τελευταία παραίνεση συνεννόησης με τους ειδικούς φορείς. Υπάρχει ένας ενεργός διάλογος τους τελευταίους μήνες με όλες τις ενώσεις, έτσι ώστε να δούμε ποια είναι τα σημεία τα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε εμπράκτως -και έχω επαναλάβει τρεις φορές αυτή τη λέξη σήμερα στο Κοινοβούλιο-, αλλά και με τη μέριμνά μας για την ειδική αγωγή και με τη μέριμνά μας για τα παιδιά με τις παράλληλες στηρίξεις, με τον σχολικό νοσηλευτή, με το ειδικό βοηθητικό προσωπικό, με τους διορισμούς, με τα τμήματα ένταξης στα σχολεία, με την ολοκλήρωση διαδικασιών και την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε σχολεία της ειδικής αγωγής. Με όλες αυτές τις εκατόν δεκατρείς δράσεις, που είπα, του αντίστοιχου τμήματος σε συνδυασμό με την απαραίτητη, όπως και εσείς αναφέρατε, συνέργεια με τους φορείς θα φτάσουμε σε ένα σημείο που τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα θα έχουν ακριβώς τη θέση που τους αξίζει.
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα με την τριετία, τη διάκριση η οποία έγινε πριν από λίγο καιρό, νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε για το θέμα των αναπληρωτών. Είμαστε θετικά διακείμενοι στο να το συζητήσουμε και είναι κάτι το οποίο μπορούμε να παρουσιάσουμε μετά από λίγο καιρό. Όμως, αυτά είναι τα δεδομένα μέχρι τώρα και πάνω σε αυτά μπορώ να δεσμευτώ, δηλαδή σε αυτά που έχουμε μέχρι τώρα, με τη διεύρυνση του ποσοστού, αλλά και την πρόταξη των αναπληρωτών στις τοποθετήσεις με βαριές ασθένειες.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου