Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ: Αναπληρωτές Καθηγητές.

ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
 
Το Δ. Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. ν. Λάρισας διαπιστώνει ότι για ακόμη μία χρονιά, χιλιάδες συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, Αναπληρωτές Καθηγητές, αυτή την εποχή ξεκινούν με τις βαλίτσες τους, με το άγχος της μετακίνησης, της στέγης, με την αγωνία για το τι θα συναντήσουν, τις συνθήκες που θα βρουν στα σχολεία τοποθέτησης και άλλα θέματα (αύξηση του κόστους μετακίνησης και διαβίωσης,  διατάραξη της οικογενειακής ισορροπίας, κ.α.). Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας πολιτικής της αδιοριστίας, των μνημονιακών δεσμεύσεων για περικοπές στην εκπαίδευση, των πολιτικών της υποβάθμισης συνολικά της δημόσιας παιδείας και των ανθρώπων που την υπηρετούν.

Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία, απ' το 2009, οι μηδενικοί διορισμοί, παρά τις καταργήσεις  και συγχωνεύσεις χιλιάδων σχολείων και τμημάτων, έχουν διογκώσει πάρα πολύ τα κενά στα σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης, 30.000 προσλήψεις αναπληρωτών έγιναν πέρυσι! Όλοι γνωρίζουμε ότι οι παροδικές σχέσεις με τους μαθητές, που κάθε χρονιά χτίζονται με κόπο από τους Αναπληρωτές Καθηγητές, καταστρέφονται με την απόλυσή τους, υπονομεύοντας την όποια φιλότιμη προσπάθειά τους. Παρ' όλα αυτά, όλες οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε μόνιμους διορισμούς, αφού υιοθέτησαν πολιτικές με βάση τις εντολές των «θεσμών» και του ΟΟΣΑ, για συρρίκνωση του Δημόσιου Σχολείου και την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας.  Αντίθετα, ψηφίστηκε ο νόμος 4589/19, το προσοντολόγιο, που οδηγεί στο κυνήγι προσόντων και της μετατροπής του διορισμού, σε ατομική υπόθεση.
Δίπλα σ' αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν και τα πάγια προβλήματα των λειψών δικαιωμάτων ως προς τις άδειες, τη μητρότητα, τα ασφαλιστικά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ακόμα και οι προσλήψεις της ειδικής αγωγής παραπέμπονται για ακόμη μία φορά, κατ' ουσία,  για το επόμενο σχολικό έτος. Επιπλέον οι κλειδωμένοι πίνακες κλέβουν την προϋπηρεσία ενός ολόκληρου έτους, με την προοπτική να γίνουν τρία, μέχρι το 2021, ενώ παράλληλα κόβεται η δυνατότητα της αίτησης σε νέους, αλλά και σε όσους για διάφορους λόγους δεν έκαναν αίτηση, το 2018.
Η αγωνιστική εμπειρία των προηγούμενων ετών είναι πολύτιμη, γιατί έδειξε ότι ένα μαχόμενο κομμάτι της εκπαίδευσης, με τους αναπληρωτές στην πρώτη γραμμή, όρθωσε ανάστημα και πάλεψε για αξιοπρεπή δουλειά, με τις ανάγκες των μαθητών και των εργαζόμενων στην εκπαίδευση μπροστά. Ο αγώνας για μαζικούς, μόνιμους διορισμούς των αναπληρωτών είναι αγώνας και απαίτηση όλου του εκπαιδευτικού κινήματος και της κοινωνίας και θα συνεχιστεί.
Καλούμε όλους τους Συναδέλφους, Αναπληρωτές Καθηγητές, να συσπειρωθούν γύρω από την Ε.Λ.Μ.Ε. ν.  Λάρισας και να απευθύνονται σ αυτή  για τα θέματα που τους απασχολούν. Η εμπειρία τους, οι αγωνίες και τα όνειρά τους, μας χρειάζονται. Τους καλούμε για να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και ελαστικά εργαζόμενοι, για:

Πλήρη εξίσωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων. Πλήρης προστασία της μητρότητας.

Μαζικούς, μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στην εκπαίδευση.

Γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας και κάλυψη της όλων των κενών, σε μία φάση το Σεπτέμβρη.  


Για το  Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.
                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



                   ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΝΙΚΟΣ                      ΓΙΟΥΡΟΥΚΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου