Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Αναστασία (Σίσσυ) Γκίκα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας: “Το Υπουργείο θέλει αναβαθμισμένο Δημόσιο Σχολείο”

Ένα “χάρτη” για τις ανάγκες της Σύρου και των Κυκλάδων σε θέματα παιδείας και εκπαίδευσης κατέγραψε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αναστασία (Σίσσυ) Γκίκα, κατά την ολιγοήμερη παραμονή της στο νησί, η οποία “πυροδοτήθηκε” από την πολιτική απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να αποκτήσει σαφή εικόνα όλων των θεμάτων που απασχολούν τον χώρο των Δημόσιων Σχολείων με επισκέψεις των στελεχών του, σε αυτά.
Η Αναστασία Γκίκα παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τις συναντήσεις της στο νησί και τις επισκέψεις της σε σχολεία, ενώ κλήθηκε να τοποθετηθεί για το σοβαρό πρόβλημα της έναρξης του νέου σχολικού έτους με αρκετά κενά σε ορισμένες περιοχές και νησιά των Κυκλάδων.
Η ίδια δεν απέφυγε να τοποθετηθεί αναφορικά και με την κριτική που δέχεται η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την ποιότητα που θέλει για τη Δημόσια Εκπαίδευση και τα Δημόσια Σχολεία.

  • Η Σύρος αποτελεί τον πρώτο σταθμό σας, μετά από την ανάληψη των καθηκόντων σας στη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας. Ποιοι είναι οι λόγοι της επίσκεψής σας;
“Χαίρομαι πάρα πολύ για την επίσκεψή μου στη Σύρο. Είμαι σταθερή επισκέπτρια του νησιού κάθε καλοκαίρι και σε κάθε ευκαιρία ξαναέρχομαι. Είμαι και Κυκλαδίτισσα γιατί έχω καταγωγή και από την Άνδρο, οπότε αισθάνομαι κοντά με τους Συριανούς.
Βρίσκομαι στη Σύρο γιατί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει αποφασίσει να είναι κοντά στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές, στους γονείς αλλά και στα στελέχη της Εκπαίδευσης. Οπότε, ήταν λογικό από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, να έχουμε προγραμματίσει να βρεθούμε στη νησιωτική Ελλάδα και στην ορεινή Ελλάδα, τόσο η Υπουργός, όσο και η Υφυπουργός, αλλά κι εγώ ως Γενική Γραμματέας του Υπ. Παιδείας για να επισκεπτόμαστε σχολεία και να μιλάμε με εκπαιδευτικούς.
Είχε προγραμματιστεί το ταξίδι μου στη Σύρο εδώ και καιρό και είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές σχολικές δομές του νησιού γιατί είναι το Περιφερειακό κέντρο των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου”.
  • Πείτε μας αναλυτικά για τους σταθμούς, τις επαφές και τις επισκέψεις σας στα σχολεία της Σύρου. Σας γνωστοποιήθηκαν ανοικτά θέματα και ζητήματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα στο σύνολό της;
“Ξεκίνησα από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σύρου. Ο λόγος που πρόταξα το συγκεκριμένο Σχολείο έχει να κάνει με την προτεραιότητα που θέλουμε να δώσουμε στα Ειδικά Σχολεία και γενικότερα στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Ως κυβέρνηση έχουμε μεγάλη ευαισθησία και επιδιώκουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς, ενήλικες και παιδιά. Θέλουμε να βοηθήσουμε όλη την ελληνική κοινωνία να συνειδητοποιήσει το πόσο σημαντικό είναι να συμπαραστεκόμαστε, να έχουμε κατανόηση κι αλληλεγγύη. Γενικότερα μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της αποδοχής στη διαφορετικότητα στο θέμα των ΑΜΕΑ. Άλλωστε, η θέση η δική μου καλύπτει τα σχολεία της Α΄ Βάθμιας, της Β΄ Βάθμιας και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η Ειδική Αγωγή. Σκοπίμως όμως προσθέσαμε και στον τίτλο την Ειδική Αγωγή καθώς επιθυμούμε να δείξουμε το ουσιαστικό ενδιαφέρον μας.
Κατά την επίσκεψή μου στο Ειδικό Δημοτικό, είχα την ευκαιρία να απολαύσω τα παιδιά που ήταν όλα μία ανοικτή αγκαλιά. Μου γνωστοποιήθηκαν αρκετά θέματα. Κατανοώ πως το κτίριο δεν είναι τόσο κατάλληλο για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και είναι σαφές πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πάντα το κτιριακό είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε σε όλη την Ελλάδα. Βέβαια είναι αρμοδιότητα της τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά το αναφέρω. Ευελπιστώ πως με καλή συνεργασία οι αρμόδιοι θα βάλουν τα θέματα αυτά σε μία σειρά και θα τα λύσουν.
Επίσης, επισκέφθηκα το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης και το 6ο Δημοτικό Σχολείο. Είναι “συστεγαζόμενα” σχολεία με το Ειδικό και βρήκα θετικό το γεγονός πως αυτά τα τόσο διαφορετικά σχολεία, προαυλίζονται στον ίδιο χώρο. Η συνύπαρξη και με το Ειδικό Σχολείο βοηθά πολύ στην ευαισθητοποίηση και στην αλληλοκατανόηση μέσα στην κοινωνία μας. Μας ενδιαφέρει να καλλιεργήσουμε αυτό το κλίμα και θα ήταν ωραίο αυτό το “σχήμα” να εφαρμοστεί ευρύτερα σε σχολεία της επικράτειας, ώστε τα δημόσια σχολεία να αγκαλιάζουν περισσότερο τα Ειδικά σχολεία.
Στις συναντήσεις αυτές με συνόδευσε ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Λεονταρίτης τον οποίο κι ευχαριστώ”.
  • Ζήτημα που κατά κάποιο τρόπο συνοδεύει τη λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού είναι και η αναζήτηση στέγης για το Ειδικό Νηπιαγωγείο. Ενημερωθήκατε για το συγκεκριμένο θέμα;
“Ενημερώθηκα και για τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία τάξη Ειδικού Νηπιαγωγείου και να πω πως παρούσα ήταν και η κα Ειρήνη Δράκου, η οποία έκανε κάποιες προτάσεις για το που θα μπορούσε να λειτουργήσει το σχολείο αυτό με κατάλληλες παρεμβάσεις, εντός του αύλειου χώρου. Βέβαια συζητείται το θέμα και ίσως να βρεθεί άλλος χώρος δεδομένης της περιορισμένης έκτασης της σχολικής αυλής. Η πρόταση να “συνυπάρξουν” αφορούσε κυρίως στο γεγονός ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το εκπαιδευτικό και το βοηθητικό προσωπικό του ήδη υπάρχοντος Ειδικού Δημοτικού. Είναι ένα θέμα που απασχολεί τους αρμοδίους και με σύνεση θα επιλυθεί”.
  • Μεταβήκατε στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας στο νησί; Είχατε επαφή για να ακούσετε τα αιτήματα, τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις των διδασκόντων αναφορικά με μία καλύτερη λειτουργία των Γυμνασίων;
“Με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον κ. Μιχαλόπουλο επισκεφθήκαμε το 1ο, το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο και το ΕΕΕΚ (Ενιαίο Επαγγελματικό Ειδικό Γυμνάσιο). Στα σχολεία αυτά ήταν συγκεντρωμένο το διδακτικό προσωπικό, με το οποίο μίλησα. Μου εξέθεσαν διάφορα θέματα, τα οποία δεν ήταν άμεσης λύσης. Δηλαδή μίλησαν για την ανάγκη να επανασχεδιαστούν τα ωρολόγια προγράμματα και το αναλυτικό πρόγραμμα. Επίσης, σοβαρό θέμα που συζητήθηκε ήταν η διασύνδεση του Δημοτικού Σχολείου με το Γυμνάσιο. Είχαν κάποιες ιδέες που τις θεωρώ καινοτόμες και νομίζω πως θα είναι αποτελεσματικές. Στην προσπάθεια μίας ομαλής μετάβασης από το Δημοτικό Σχολείο στο Γυμνάσιο να βρίσκονται οι διδάσκοντες των σχολείων σε άμεση συνεργασία και όχι μόνο για να ενημερώνονται, αλλά και για να δουν πώς θα στηρίξουν τα παιδιά καλύτερα. Βέβαια και τα παιδιά θα μπορούσαν να ανταλλάσουν επισκέψεις, με σκοπό η προσαρμογή και η μετάβαση από την Α΄ Βαθμια στη Β΄ Βαθμια να γίνεται ομαλότερα.
Πέραν αυτών, μου ανέφεραν για την αναγκαιότητα παρουσίας ψυχολόγων στα σχολεία, καθώς αυτό θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό αφού υπάρχουν παιδιά που έχουν δυσλεξία και πιο ειδικά θέματα για τα οποία οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι χρειάζεται καθοδήγηση”.
  • Υπήρξε παρόμοια επίσκεψή σας και στα Λύκεια; Σας κατατέθηκαν ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς και άρα, τη σχολική κοινότητα;
“Συνέχισα με την Περιφερειακή Διευθύντρια, κα Μαρκέλλα Παραμυθιώτου στο ΓΕΛ, το ΕΠΑΛ και στα Εργαστήρια. Εκεί τα θέματα είναι πιο εξειδικευμένα. Οι εκπαιδευτικοί μου ζήτησαν να γίνει μία κωδικοποίηση για τα εργαστήρια και να υπάρχουν νέες προδιαγραφές για τον εξοπλισμό. Θα ήθελαν ένα σύστημα απογραφικό για τα μηχανήματα, τα τιμολόγια και όλους τους εξοπλισμούς που κοστίζουν στα ΕΠΑΛ. Από την πλευρά του, το ΓΕΛ έχει τα δικά του θέματα. Να πω πως εντυπωσιάστηκα από τις κτιριακές υποδομές, το αμφιθέατρο και η Διευθύντρια με ξενάγησε με πολύ ενθουσιασμό σε πάρα πολλές τάξεις. Είναι ένα μεγάλο σχολείο και δείχνει πολύ ζωντανό που αποπνέει την προσπάθεια της επιτυχίας και της προόδου. Συνάντησα ένα προσωπικό που δουλεύει με φιλότιμο και μεράκι”.
  • Πραγματοποιήσατε επαφή και συνάντηση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο Ν. Αιγαίο για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας στο Υπουργείο;
“Αμέσως μετά προχωρήσαμε στο κτίριο της ΠΕΚΕΣ (Περιφερειακής Διεύθυνσης). Εκεί συζητήθηκαν πολύ ειδικά θέματα. Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός κι έχουμε λάβει πάρα πολλά μηνύματα για πολλές ανεπάρκειες στο σύστημα ενώ αναφερθήκαμε και σε άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα αναπτύχθηκε συζήτηση για την αμοιβή των Συντονιστών που παραμένει ίδια, ενώ θα έπρεπε να έχει αναπροσαρμοστεί με την εφαρμογή του θεσμού. Είναι θέματα που δεν τα οργάνωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όταν έναν θεσμό τον ξεκινάς πρέπει να φροντίζεις για τη συνέχειά του. Υπάρχουν πάρα πολλά νομοθετικά κενά και οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να “σταθούν”, ούτε και ξέρουν ποιες είναι οι προσδιορισμένες δραστηριότητες. Γνωρίζω τα θέματα και από την δική μου την περιοχή. Θα επικεντρωθούμε λοιπόν στις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών, γιατί θεωρούμε ότι έτσι όπως είναι αυτός ο θεσμός, δεν μπορεί να τους βοηθήσει, όσο οι ίδιοι χρειάζονται και θεωρούμε κι εμείς σαν Πολιτική Ηγεσία. Προβλήματα που άφησε σε εκκρεμότητα η προηγούμενη κυβέρνηση είναι αδύνατον με ένα “ραβδάκι” να τα λύσουμε, όταν μάλιστα θεωρούμε πως είναι ένας ανεπαρκής θεσμός που έχει χτιστεί σε λάθος βάση”.
  • Ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα είναι και η μη ύπαρξη Διευθυντή Πρωτοβάθμιας. Ενημερωθήκατε σχετικά, γιατί μοιάζει ακέφαλη η Διεύθυνση.
“Ενημερώθηκα για το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με την έλλειψη Διευθυντή Πρωτοβάθμιας. Είναι ένα θέμα ξεχωριστό. Με βάση τη νομοθεσία, ο Διευθυντής αντικαθίσταται από τον προϊστάμενο Εκπαιδευτικών θεμάτων. Στην περίπτωση της Πρωτοβάθμιας στις Κυκλάδες, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η προϊσταμένη βρίσκεται σε κάποια άδεια για ένα ιδιαίτερο θέμα και φαίνεται ακέφαλη η Διεύθυνση. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλείται ο Ανώτερος, που στην περίπτωσή μας είναι η κα Παραμυθιώτου για να καλύψει τα θέματα και να ασκήσει δύο ρόλους. Δυστυχώς, υπάρχει ένα νομοθετικό κενό που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε γιατί ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει πώς θα πρέπει να αναπληρώνεται ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων όταν καλείται να αναπληρώσει τον Διευθυντή. Καταθέτουμε μία νομοθετική ρύθμιση σύντομα για να καλύψουμε αυτό το θέμα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ άμεσα από το Υπουργείο αυτό το θέμα, το οποίο κι αντιμετωπίζουν κι άλλες περιοχές”.
  • Η πρώτη αποτίμηση αμέσως μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς έφερε στο προσκήνιο σοβαρά κενά σε εκπαιδευτικούς στις Κυκλάδες. Τί θα κάνει η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο θέμα όταν μάλιστα μιλάμε για τον νησιώτικο χώρο που οι εκπαιδευτικοί για να παραμείνουν, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες.
“Τα κενά στη Σύρο είναι ελάχιστα. Κι ας μου επιτραπεί ο υπερθετικός του υπερθετικού, μάλλον ελαχιστότατα σε σχέση με άλλα νησιά. Ένας λόγος είναι ότι τη Σύρο, οι εκπαιδευτικοί την προτάσσουν και στην πρώτη φάση αναπληρωτών η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει αρκετό κόσμο. Για να μιλήσουμε για την ουσία, να πω όμως πως πράγματι υπάρχουν κάποια κενά στη Δευτεροβάθμια. Το γνωρίζουμε και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Η προηγούμενη κυβέρνηση ειδικά για την Δευτεροβάθμια είχε δεσμεύσει απλά 1.700 πιστώσεις ενώ ήξερε ότι θα χρειαστεί περισσότερους αφού πέρυσι είχε καλύψει 3.700. Οπότε μας άφησαν με ένα κενό 2.000. Δεν έγινε μόνον αυτό όμως, αλλά έγινε και το εξής απαράδεκτο, διότι από τρεις κατευθύνσεις στο Λύκειο, ξαφνικά προστέθηκε άλλος ένας προσανατολισμός. Αυτό ως γεγονός αυξάνει τις ανάγκες σε κάθε σχολείο καθώς δημιουργούνται τέσσερα Τμήματα. Εκ του γεγονότος αυτού, δημιουργούνται ακόμη περισσότερα κενά. Άρα, εμείς θα πρέπει να τρέξουμε να βρούμε χρήματα. Το αντιμετωπίσαμε εξ αρχής και ζητήσαμε πολύ περισσότερες πιστώσεις από όσες βρήκαμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Έχει εγκριθεί μία πρώτη δόση και με αυτήν θα προχωρήσουμε για τη δεύτερη φάση αναπληρωτών. Έχουμε ζητήσει και ακόμη λίγες πιστώσεις σε περίπτωση που δεν επαρκέσουν”.
  • Επειδή διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους, χρονικά πότε προσδιορίζετε αυτήν την κάλυψη των κενών;
“Καταρχήν να πω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση για τη Δευτεροβάθμια έκανε 27 φάσεις προσλήψεων. Εμείς, το θεωρούμε αυτό προχειρότητα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει προγραμματισμός πολύ νωρίτερα κι εγκαίρως. Γι αυτό, πήραμε την πολιτική απόφαση να κάνουμε μία μεγάλη α΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών. Η περυσινή α΄ φάση ήταν 18.000 και εμείς φέτος κάναμε 24.505 για να δώσουμε περισσότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία και να καλύψουμε και τα απομακρυσμένα μέρη όπως τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα.
Η β΄ φάση θα γίνει πριν τελειώσει ο Σεπτέμβριος, αλλά δεν μπορώ να πω με ακρίβεια την ημερομηνία. Πάντως θα είναι τον Σεπτέμβριο και είναι το νωρίτερο που θα μπορούσε να γίνει.
Για την α΄ φάση θέλω να προσθέσω πως δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τους παλιούς πίνακες. Ενώ κανονικά ο νόμος όριζε ότι ως τις 17/7 θα πρέπει να καταλήξουν οι πίνακες και να αρχίσει η διαδικασία των προσλήψεων. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας δέσμευσε ως τις 23/8 να περιμένουμε το ΑΣΕΠ να δει τι θα κάνει με τους πίνακες. Δεν είχε προχωρήσει η διαδικασία για τους νέους πίνακες και αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιούμε παλαιότερους. Αυτό δημιουργεί πάρα πολλές αδικίες γιατί δεν είχαμε επικαιροποιημένα στοιχεία. Επίσης, αναγκαστήκαμε να φθάσουμε στις 24/8, ημέρα Σάββατο, για να μπορέσουμε να βγάλουμε Υπουργική απόφαση που θα εκκινούσε τη διαδικασία με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα για να φτάσουμε στις 5/9 και να ανακοινώσουμε ότι αρχίζει πρακτικά η πρώτη φάση. “Τρέχουμε” με ρυθμούς απίστευτους για να λειτουργούν τα σχολεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το ξέρουμε ότι υπάρχουν κενά και προσωπικά προερχόμενη από τον χώρο των εκπαιδευτικών, έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα, όπως όλη η Πολιτική Ηγεσία. Άρα, προχωράμε με την ολοκλήρωση της β΄ φάσης μέσα στον Σεπτέμβριο για να έχουμε έναν ικανό αριθμό που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες. Επίσης, προχωράμε απρόσκοπτα σε 4.500 διορισμούς για την Ειδική Αγωγή, που θα υλοποιηθούν ως το τέλος του χρόνου”.
  • Ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ανακοινώσεις από συνδικαλιστικά όργανα εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες, στο περιεχόμενο των οποίων η κριτική προς τη σημερινή κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας είναι συγκεκριμένη. Σας καταλογίζουν πως θέλετε ένα φθηνό και υποβαθμισμένο Δημόσιο Σχολείο και υποστηρίζουν πως η μοναδική λύση βελτίωσης της σημερινής κατάστασης είναι οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μάλιστα μαζικού χαρακτήρα. Τι απαντάτε;
“Δεν υπάρχει περίπτωση να μη θέλουμε μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Το ιδανικό θα ήταν κάθε εκπαιδευτικός να έχει στην ευθύνη του τρία με τέσσερα παιδιά. Οπότε θα έπρεπε να διοριστούν 1 εκ. εκπαιδευτικοί. Αλλά βέβαια αυτό είναι ανέφικτο και θα πρέπει να μιλάμε και ρεαλιστικά και επί της ουσίας. Έχουμε καταβάλλει το maximum των προσπαθειών και συνεχίζουμε. Δεν θέλουμε ούτε φθηνό, ούτε υποβαθμισμένο σχολείο. Κάθε άλλο μάλιστα, θέλουμε ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Σχολείο. Γι αυτό επισκεπτόμαστε τα σχολεία για να καταγράψουμε προβλήματα και ανάγκες. Αν θέλαμε να είναι υποβαθμισμένο το Δημόσιο Σχολείο, δεν θα πλησιάζαμε τα σχολεία της χώρας. Να θυμίσω μάλιστα ότι η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην έναρξη της χρονιάς πήγε στη Λέρο και την Κάλυμνο. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα το ενδιαφέρον μας για τη νησιωτικότητα και τις ανάγκες στην παιδεία και την εκπαίδευση. Επίσης, η Υφυπουργός επισκέπτεται πολλά μέρη της Ελλάδος για να καταγράψει τις ανάγκες, παρομοίως κι εγώ. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο, δηλαδή για να καταγράψουμε τα προβλήματα και να ακούσουμε τους εκπαιδευτικούς. Είμαστε δίπλα τους και το εννοούμε. Και είμαστε δίπλα τους όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Αυτές οι κινήσεις μας και η στάση του Υπουργείου δεν νομίζω πως δείχνουν ότι θέλουμε να υποβαθμιστεί το Δημόσιο Σχολείο.
Όσον αφορά δε στον χαρακτηρισμό “φθηνό”, πιστεύω ότι δεν πρέπει να γεννάται καν λόγος. Βαδίζουμε με κόπο και με υπερπροσπάθεια στο να δεσμεύσουμε περισσότερες πιστώσεις, χτυπάμε κάθε πόρτα, αλλά δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και δεν έχουμε φύγει από την κρίση. Με τα δεδομένα που έχουμε, προχωράμε σταθερά, με αποφασιστικότητα και με συνεχή προβληματισμό και σύνεση”.
  • Τέλος, πείτε μας αν υπήρξε συνάντηση και με τις τοπικές Αρχές;
“Με κάλεσε ο Δήμαρχος, κ. Νίκος Λειβαδάρας και στη συνάντηση παρευρέθηκε ο κ. Μιχαλόπουλος, η κα Δράκου και η κα Παραμυθιώτου. Συζήτησα με τον Δήμαρχο κάποια πράγματα που εκκρεμούν. Έδειξε ενδιαφέρον για πολλά. Επίσης, ανέφερα πως συζητήσαμε και με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Είμαι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνάντησης. Θέλω να πω τέλος, πως ήταν να επιστρέψω στην Αθήνα το Σάββατο, αλλά εφόσον προσκλήθηκα για να χαιρετίσω στο νέο Γυμνάσιο που δημιουργήθηκε και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, παρέμεινα στη Σύρο μέχρι και την Κυριακή και προγραμμάτισα επίσκεψη και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Σύρο. Ως Υπουργείο δίνουμε έμφαση στον εθελοντισμό και την προσφορά. Και αυτή ήταν μία θετική συγκυρία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου