Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Σε καθεστώς εξαφάνισης χιλιάδες πτυχιούχοι ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ καθώς και καθηγητές ΕΠΑΛ



Σχόλιο: Αν αυτά είναι αλήθεια σύντροφοι, ζήτω το αριστερό ηθικό πλεονέκτημα.
 

Σε καθεστώς εξαφάνισης χιλιάδες πτυχιούχοι ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ καθώς και καθηγητές ΕΠΑΛ
Υποβαθμίσεις και μισθολογικές ανακατατάξεις στα ΕΠΑΛ ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Εν μια νυκτί τόσο με τις συγχώνευσης ΑΕΙ –ΑΤΕΙ όσο και με τον νόμο 4547/18 εξαφανιστηκαν τα πτυχία ΤΕΙ που έχουν εκδοθεί πριν το 2001!
Πρόκειται για απόλυτα αντισυνταγματική ρύθμιση με άμεσες συνέπειες τόσο για τους πτυχιούχους που επιθυμούν να καταλάβουν θέσεις εργασίας όσο και για όσους εργάζονται στον δημόσιο τομέα και ειδικά για τους χιλιάδες καθηγητές ΕΠΑΛ.

Μάλιστα ο Υπουργός απέρριψε σχετικά τροπολογία του ΚΚΕ «Ρύθμιση για φοιτητές και απόφοιτους Τμημάτων που συγχωνεύονται, απορροφώνται, καταργούνται με το παρόν νομοσχέδιο και αφορά τη λήψη μέτρων για την αυτόματη εξίσωση των αποφοίτων Τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου με τους αντίστοιχους αποφοίτους των νέων Τμημάτων που προκύπτουν, με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά Τμήματα».
Ήδη στις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης (Δ/νες Εκπαίδευσης, Δ/ντες σχολικών μονάδων κ.λ.π) από το 2018 με τον νόμο 4547/18 δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο ΤΕΙ πριν το 2001. Σχετική και η απόρριψη από την Περιφερειακή Δ/νση Αττικής ένστασης για αναγνώριση ως δευτέρου πτυχίου ΑΕΙ –ΤΕΙ σε πρόσφατες επιλογές στελεχών.
Στην επομένη περίοδο αναμένονται αλλαγές για χιλιάδες πτυχιούχους ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ που έχουν πάρει πτυχίο πριν το 2001. Το πτυχίο τους ουσιαστικά εξαφανίζεται, αφού καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει από πλευράς υπουργείου για αυτούς τους συναδέλφους.
Πέρα από τον αποκλεισμό τους στην αγορά εργασίας για όσους δεν εργάζονται, αφού πλέον αυτή η κατηγορία δεν θα περιλαμβάνεται στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Τραγικα όμως γίνονται τα πράγματα για όσους υπηρετούν στον δημόσιο τομέα και ειδικά για τους καθηγητές των ΕΠΑΛ με πτυχίο αυτής της κατηγορίας.
Μέχρι σήμερα οι συνάδελφοι μας αυτής της κατηγορίας άνηκαν στην κατηγορία ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) πολλοί δε από αυτούς είναι Δ/ντες σε ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, στελεχη εκπαιδευσης κ.λ.π με χρόνια υπηρεσίας.
Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;
• Με βάση τον νομό 4547/18 δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν καμία θέση στελέχους στο δημόσιο και στην εκπαίδευση αφού πλέον δεν ανήκουν στην κατηγορία ΑΕΙ που ορίζει ο νόμος .
• Προφανώς τίθεται θέμα προαγωγής τους , υποβάθμιση τους σε μη Π.Ε. καθηγητές όπως ήταν μέχρι σήμερα, με μεγάλες μισθολογικές απώλειες
• Όμως το πιο τραγικό είναι η υποβάθμισης τους, αφού η σχετική νομοθεσία πλέον, δεν θα τους επιτρέπει προαγωγή, η μετατροπή τους σε καθηγητές ειδικής κατηγορίας χωρίς εξέλιξη ανεξάρτητα αν διαθέτουν μεταπτυχιακούς η άλλους τίτλους σπουδών.
• Με την εφαρμογή της αξιολόγησης τίθεται ακόμα και θέμα απόλυσης τους η μετατροπής της θέσης τους σε προσωποπαγείς, χωρίς εξέλιξη μέχρι την συνταξιοδότησης τους.
Η μέχρι τώρα πρακτική του Υπουργού Παιδείας, είναι η σταδιακή υποβάθμιση τους μέχρι την εξαφάνιση τους. Η ΟΛΜΕ τι λέει; Γιατί η ΔΟΕ στο παρελθόν είχε επέμβει για την υποτίμηση των δίχρονων σχολών, δάσκαλων νηπιαγωγών με αυτές των τετραετών. Θα γίνει κάτι αντίστοιχο η θα αφήσουμε τους Συναδέλφους στο έλεος, της εργασιακής ανασφάλειας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου