Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Και όμως: Είμαστε σε ρότα εκλογών


Και όμως: Είμαστε σε ρότα εκλογών«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία περί αυτού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην αυτοδοξαστική του ομιλία στο συνέδριο του ΣΕΒ, καθώς όπως είπε «Η Ελλάδα από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάπτυξης»!
Θα μας επιτρέψει να διατηρούμε μέγιστες αμφιβολίες για τις προθέσεις του, παρότι το τοπίο ξαφνικά έγινε εξαιρετικά ρευστό, και οι όποιες αποφάσεις καθίστανται ευμετάβολες.
Στο γεωπολιτικό και στην επικείμενη διαμάχη των ΗΠΑ με το Ιράν, που εκτός των άλλων θα είχε σεισμικές δονήσεις στην οικονομία μας, προστέθηκε και η επικίνδυνη παραδοξότητα των εξελίξεων στην γειτονική Ιταλία. Η ιταλική φουρτούνα, αλλά και η ισπανική τρικυμία, ανεβάζουν τα spreads, ενώ τα απόνερά τους θα έρθουν (έρχονται ήδη) στο ελληνικό σαπιοκάραβο. Χθες τα ελληνικό δεκαετές ξεπέρασε το 4,90%, και ξανά προς τις παλιές δόξες τραβά. Με αυτά τα επιτόκια θα βγούμε στις αγορές!

Η κυβέρνηση νιώθει ανησυχία καθώς ανοίγεται εκ νέου σε αχαρτογράφητα νερά. Το εξέφρασε χθες ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς μετά την συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Μάας: «Ανησυχούμε, είπε, αν η Ιταλία είναι ασταθής και αν υπάρξουν συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάσταση, θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα».
Παρόμοιο φόβο εξέφρασε εμμέσως και ο πρωθυπουργός, ως ικέτης στην Ε.Ε.! (αφού …δεν την άλλαξε). Διαμήνυσε ότι «ειδικά σήμερα, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που επηρεάζει βαθιά το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, η θετική κατάληξη της ελληνικής περιπέτειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ (…) οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να θωρακίζουν την ελληνική οικονομία».
Ούτως ή άλλως η κατάσταση τη χώρας θα επιβαρυνθεί και ο πρωθυπουργός άρχισε να σκέπτεται ότι η εξουσία έχει γοητεία, αλλά καιρός ειπείν και το «Παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».
Έτσι άρχισε στις συσκέψεις του Μαξίμου να εκφράζει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το σενάριο που ο ίδιος φέρεται να έθεσε στους συνεργάτες του - ως σκέψη - ήταν να γίνουν στην αρχή του χρόνου (όπως δημοσίευσε πρώτη η ιστοσελίδα omegapress.gr), αφού η χώρα θα έχει «απαλλαγεί» από το μνημόνιο και τα μέτρα που έχει υπογράψει δεν θα δείχνουν ακόμη το αποκρουστικό τους πρόσωπο στην κοινωνία (αυτό δική μας συμπλήρωση).
Η μόνη αρνητική πτυχή που θα υπάρχει και θα υπονομεύει το μύθο της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας που κατακτήσαμε θα είναι η μείωση των συντάξεων. Ωστόσο, με τα επιδόματα που θα δώσει από τα θηριώδη και «ματωμένα» (δική του η λέξη) πλεονάσματα, σε συνδυασμό και με καταιγιστική προπαγάνδα, πιστεύει ότι θα μπορέσει να πείσει πως η επικείμενη Άνοιξη θα είναι και Άνοιξη της Οικονομίας (όπως έλεγε πριν το Πάσχα του 16 ότι η Ανάσταση θα έρθει με την ανάσταση της ελληνικής Οικονομίας!).
Έτσι ελπίζει ότι θα περισώσει τμήμα των ψηφοφόρων του, ενώ θα επαναφέρει και άλλους που αυτή την στιγμή βρίσκεται στη ζώνη αμηχανίας του «δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Ωστόσο, άλλαι μεν βουλαί πρωθυπουργού, άλλα δε αγοραί και αντιπολίτευση κελεύουν.
Από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα στερηθεί από οιοδήποτε άλλοθι. Η Τρόικα δεν θα είναι άμεσα παρούσα και δεν θα αποτελεί το άλλοθι επιβολής μέτρων, των οποίων την ιδιοκτησία δήθεν δεν αποδέχεται (αλλά τα ψηφίζει και τα εφαρμόζει - όσο και όπως τα εφαρμόζει).
Ευτύχησε να κυβερνήσει επί τρία χρόνια σε άκρως ευνοϊκό περιβάλλον, με τις τιμές πετρελαίου στα τάρταρα και τα επιτόκια των δανειστών σε μηδαμινά επίπεδα. Τώρα έρχεται καταιγίδα και θα θυμηθεί τις συμβουλές Στουρνάρα για πιστοληπτική γραμμή που θα ήταν ένα απάγκιο χαμηλών επιτοκίων και ο Βενιζέλος την είχε χαρακτηρίσει «παιδική χαρά», μπροστά στα επιτόκια που θα μας ζητηθούν.
Παρόλα αυτά, το φθινόπωρο θα είναι καλή εποχή μπροστά σε αυτά που θα βιώσουμε από το νέο έτος. Θα είναι ακόμη νωπός ο απόηχος των εορτών της «καθαρής εξόδου», ο κόσμος θα έχει επιστρέψει χαλαρός από τις διακοπές (όσοι πάνε, αλλά πάντα πάνε έστω και στα χωριά τους), ενώ θα μπορέσει να εξαγγείλει και κάποια μέτρα ανακούφισης στη ΔΕΘ.
Ήδη στα υπουργεία «σκανάρουν» δυνατότητες προκειμένου να ανταποκριθούν στην προτροπή του Μαξίμου για αναγγελία μέτρων. Τα επιδόματα, ας πούμε, που θα μετονομαστούν σε 13ος μισθός, κάποια μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες ζώνες, οι δημόσιες επενδύσεις (και αυτές ξεχασμένες στο βωμό το πλεονάσματος ), νέες θέσεις εργασίας κ.α.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν το φθινόπωρο ως την καταλληλότερη εποχή για κήρυξη εκλογών, ενώ υπάρχουν και ένας-δύο υπουργοί που πιστεύουν ότι λόγω της διεθνούς κατάστασης αυτές θα καταστούν αναπόδραστες.
Οψόμεθα...

 Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου