Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΚΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ


Ο ιός της μεταπασχαλινής ερήμωσης έχει κάνει την εμφάνιση του και στις μικρές ηλικίες, λόγω αύξησης του ορίου στις αδικαιολόγητες απουσίες. 

Σύστημα κόκορας από το γυμνάσιο

Οι ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί για τις επιπτώσεις των καινοτομιών Γαβρόγλου στην εκπαίδευση, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται. Την ίδια στιγμή, διαγράφεται και το νόημα των αλλαγών που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και οι επιπτώσεις που θα έχουν, σε σχετικά μικρό βάθος χρόνου.

Ήδη, οι αλλαγές έχουν χτυπήσει σε δύο αχίλλειες πτέρνες, στο τρέχον και λήγον σχολικό έτος.
Οι εκπαιδευτικοί διαπιστώνουν ότι ο ιός της ερήμωσης που εκδηλωνόταν στις σχολικές αίθουσες, κυρίως στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου μετά την περίοδο του Πάσχα, έχει επεκταθεί στις φρεσκότερες ηλικίες, και μάλιστα στο γυμνάσιο.
Άδειασαν οι τάξεις ήταν το σήμα που εξέπεμψαν εκπαιδευτικοί της Αχαΐας, σε διάβημα που έκαναν στον αχαιό βουλευτή θ. Παπαθεοδώρου, με την ιδιότητά του ως πρώην υφυπουργού. Ο τελευταίος έγινε δέκτης πολλών επισημάνσεων, τις οποίες και θα αξιοποιήσει με m μορφή παρέμβασης στη Βουλή.
 Αυτά που παρατηρούν οι εκπαιδευτικοί, κωδικοποιούνται στα εξής σημεία.
Το υπουργείο αύξησε από φέτος τις επιτρεπόμενες απουσίες χωρίς κανένα δικαιολογητικό στις 114. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί μαθητές του γυμνασίου να χρησιμοποιούν το περιθώριο που έχουν, ακολουθώντας την πρακτική των παρατεταμένων απουσιών μετά τις πασχαλινές διακοπές. Τις τελευταίες ημέρες πολλές τάξεις έχουν ερημώσει. Το φαινόμενο αυτό, παρατηρούν οι καθηγητές, έχει επίπτωση στη μαθησιακή διαδικασία, καθώς τμήματα της διδακτέας ύλης πέφτουν στο κενό. Ο περιορισμός του εξεταστικού κύκλου σε γκάμα τεσσάρων μόνο βασικών μαθημάτων ήδη από το γυμνάσιο, έχει υποχρεώσει τους μαθητές να εστιάσουν στα συγκεκριμένα μαθήματα, αδιαφορώντας, η πλειοψηφία τους, σχεδόν πλήρως για τα υπόλοιπα. Και αυτό ομοίως πλήττει τη μαθησιακή διαδικασία, παράγοντας μαθητές που θα χωλαίνουν γνωστικά.
Το δεύτερο πεδίο που χτυπά το βέλος των Γαβρόγλου είναι η Α' Λυκείου. Τα παιδιά που γνωρίζουν ότι κατευθύνεται για τη δική τους εσοδεία η κατάργηση των εξετάσεων στις μη υψηλής ζήτησης σχολές, έχουν αρχίσει να ασκούν πίεση για τη βαθμολογία, γεγονός που δυσκολεύει τη ζωή των εκπαιδευτικών, κίνδυνο που η Π είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή.
Γενικά, οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν ότι η όλη κατάσταση θα τους επηρεάσει εργασιακά, θα αποδυναμώσει τη σημασία ειδικοτήτων, θα επηρεάσει τις κατανομές καθηγητών σε οργανικές θέσεις, θα υποχρεώσει καθηγητές να διδάσκουν μαθήματα άσχετα από την ειδικότητά τους.
Καταγγέλλεται, επίσης, ότι φέτος τα σχολεία και οι υπηρεσίες κλήθηκαν να τρέξουν τον εξεταστικό κύκλο μέσα σε ένα 10ήμερο, κάτι που προκαλεί μεγάλη πίεση, για λόγους περιστολής εξόδων, σε αμοιβές υπερωριών κ.λπ.
Του Κ. ΜΑΓΝΗ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου