Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Φορολογία 2016: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν. Παραδείγματα

Φορολογία 2016: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν. ΠαραδείγματαΣτην αποσαφήνιση πως το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις για το 2016 και πως το μόνο που απομένει για να ενεργοποιηθεί το Taxisnet είναι η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των διατάξεων που ψήφισε προσφάτως η Βουλή προχώρησε μιλώντας στο CNN Greece ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

«Το σύστημα είναι έτοιμο. Αναμένουμε από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης να εκδώσει το σχετικό ΦΕΚ», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης.

Σημειώνεται πως το 2016 περίπου 6.000.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν και να
υποβάλουν ηλεκτρονικά το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015. Φέτος για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. Ως εκ τούτου τα ζευγάρια αυτά εξισώνονται με τα έγγαμα ανδρόγυνα όσον αφορά τα δικαιώματα φοροαπαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων.

Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του υπόχρεου και της συζύγου ή της ή του συντρόφου του. Η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών στις 31.12.2015).

Στη δήλωση πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα του φορολογουμένου και της συζύγου του, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους. Επίσης πρέπει να αναγραφούν και όλα τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα.

Στη δήλωση του τρέχοντος έτους πρέπει επίσης ο κάθε φορολογούμενος να αναγράψει όλα τα χρηματικά ποσά που δαπάνησε μέσα στο 2015 για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών. Τα ποσά αυτά θεωρούνται πλέον «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.

Οι κωδικοί της δήλωσης Ε1 που αφορούν εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και την αντίστοιχη παρακράτηση φόρου θα εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση σε πορτοκαλί πλαίσιο και θα είναι προσυμπληρωμένοι χωρίς τη δυνατότητα τροποποίησης ή διαγραφής τους από τον φορολογούμενο. Το ίδιο θα συμβεί και με τους κωδικούς που αφορούν παρακράτηση φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει λάβει έντυπη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών και τα στοιχεία της δεν έχουν προσυμπληρωθεί στη δήλωση, θα πρέπει να συμπληρώσει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να δηλώσει (όπως αυτοκίνητα, δαπάνες κ.τ.λ.).

Αν συμπληρωθούν κωδικοί της δήλωσης με ποσά εισοδημάτων και φόρων για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί ηλεκτρονική πληροφόρηση στη ΓΓΔΕ, οι φορολογούμενοι είναι πιθανόν να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες ΔΟΥ για έλεγχο προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσής τους.

Η ΓΓΔΕ θα πραγματοποιήσει την εκκαθάριση, θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα και θα τα κοινοποιήσει σε αυτούς ηλεκτρονικά μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα Taxisnet. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν, μέσω του Taxisnet, να εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύψει επιπλέον φόρος προς καταβολή, θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ ως τις 29 Ιουλίου είτε σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη ως τις 29 Ιουλίου, η δεύτερη ως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη ως τις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλήσουν τους φόρους των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των εφετινών φορολογικών δηλώσεων σε 7-8 μηνιαίες δόσεις, κάτι που θα διευκρινιστεί έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδος.

Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Την ίδια ώρα, οι φορολογούμενοι αγωνιούν και για τις αλλαγές στο δορολογικό σύστημα που θα "κλειδώσουν" στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με την ίδια κλίμακα των μισθωτών θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο φορολογικό.

Η πρόταση προς τους θεσμούς, αναφέρει ότι η φορολογία θα γίνει με βάση την ενιαία κλίμακα, αλλά οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα έχουν την έκπτωση των 2.000 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο της τάξης των 9.100 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογικός συντελεστής 26% που επιβάλλεται σήμερα σε όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα μειωθεί στο 22%. Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 40.000 ευρώ θα έχουν φορολογικό όφελος.

Ωστόσο, όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από αυτό το ποσό, θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα για εισοδήματα ύψους 40.001 ευρώ προκύπτει επιπλέον φόρος ύψους 600 ευρώ, ενώ για εισόδημα 50.000 ευρώ ο φόρος είναι μεγαλύτερος κατά 2.500 ευρώ.
Παραδείγματα:

1. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ.

Φορολογική επιβάρυνση σήμερα:
Φόρος εισοδήματος: 5.200 ευρώ.
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 140 ευρώ.
Συνολικός φόρος: 5.340 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση με τις προτεινόμενες αλλαγές:
Φόρος που αναλογεί στο εισόδημα: 4.400 ευρώ
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 176 ευρώ.
Συνολικός φόρος: 4.576 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει 764 ευρώ λιγότερο φόρο.

2 Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση σήμερα:
Φόρος που αναλογεί στο εισόδημα: 7.800 ευρώ.
- Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 420 ευρώ
Συνολικός φόρος: 8.220 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση με τις προτεινόμενες αλλαγές:
Φόρος που αναλογεί στο εισόδημα: 7.300 ευρώ
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 676 ευρώ.
Συνολικός φόρος 7.976 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει 244 ευρώ λιγότερο φόρο.

3 Ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα ύψους 40.000 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση σήμερα:
Φόρος εισοδήματος: 10.400 ευρώ.
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 800 ευρώ.
Συνολικός φόρος: 11.200 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση με τις προτεινόμενες αλλαγές:
Φόρος που αναλογεί στο εισόδημα: 11.000 ευρώ
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 1.326 ευρώ.
Συνολικός φόρος: 12.326 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει 1.126 ευρώ επιπλέον φόρο.

4 Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση σήμερα:
Φόρος εισοδήματος: 13.000 ευρώ.
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 1.000 ευρώ.
Συνολικός φόρος: 14.000 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση με τις προτεινόμενες αλλαγές:
Φόρος που αναλογεί στο εισόδημα: 15.500 ευρώ
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 2.026 ευρώ.
Συνολικός φόρος: 17.526 ευρώ. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 3.526 ευρώ.

.cnn.gr7gp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου