Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Απάντηση του υπουργείου για το ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο


kourakis1Ο αναπληρωτής υπουργός παιδείας Τάσος Κουράκης, απάντησε στις 21 Ιουλίου σ΄ ερώτηση που είχε κατατεθεί μέσω του κοινοβουλίου από το Νίκο Παναγιωτόπουλο, στις 22 Ιουνίου. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ρώτησε και το υπουργείο παιδείας και το εσωτερικών, για τη λειτουργία ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου στην πόλη της Καβάλας. Στην ερώτησή του σημείωνε ότι οι απόφοιτοι των ειδικών δημοτικών σχολείων από την Καβάλα αναγκάζονται να επιλέξουν ή το ειδικό γυμνάσιο στη Νέα Καρβάλη, ή το ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο στη Δράμα. Κατά το Ν. Παναγιωτόπουλο τη σχολική περίοδο 2014 – 2015, 40 μαθητές άτομα με ειδικές ανάγκες από την Καβάλα, ταξίδευαν στη Δράμα για το ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο. Ο βουλευτής Καβάλας ζήτησε και ζητά να ιδρυθεί ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο και στην Καβάλα, θέτοντας υπόψη των δύο υπουργείων, ομόφωνο ψήφισμα
του δημοτικού συμβουλίου. Η απάντηση του κ. Τάσου Κουράκη δεν δίνει πολλές πιθανότητες για άμεση λειτουργία ενός τέτοιου σχολείου. Το υπουργείο παιδείας σημειώνει ο κ. Κουράκης δεσμεύεται απλώς να εξετάσει το αίτημα όταν αυτό προωθηθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, καθώς όπως σημειώνει η υπηρεσία δεν έλαβε μέχρι και σήμερα (21-7-2015) τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ίδρυση της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας. Όλη η απάντηση του Τ. Κουράκη έχει ως εξής: «Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 3713/22-6-2015, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος με  θέμα «Λειτουργία ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου στην Καβάλα», σας κάνουμε γνωστά τ΄ ακόλουθα:
Η αρμόδια Διεύθυνση ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης του ΥΠΟΠΑΙΘ δεν έχει μέχρι σήμερα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ίδρυση σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) στην Καβάλα. Επομένως, πρέπει να κατατεθεί στην προαναφερόμενη Διεύθυνση του ΥΠΟΠΑΙΘ πρόταση για ίδρυση και οι απαραίτητες εισηγήσεις από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να εισηγηθεί την ίδρυση της εν λόγω ΣΜΕΑΕ.
Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη χώρου (οικόπεδο, κτίριο) στο οποίο θα στεγαστεί η δομή ΣΜΕΑΕ. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στον οικείο Δήμο, σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 ΦΕΚ 87Α / 7-6-2-16 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης». Συγκεκριμένα, στην παρ. 4 του άρθρου 94, τα ζητήματα σχολικής στέγης μεταβιβάζονται στους Δήμους της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. δεσμεύεται να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία το αίτημα για ίδρυση ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής στην πόλη της Καβάλας.
Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το υπουργείο εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης, προς το οποίο διαβιβάζεται το παρόν με φωτοαντίγραφο της Ερώτησης.
Μαρούσι, 21-7-2015
Ο αναπληρωτής υπουργός
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου