Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ο πόνος που θα αφήσει πίσω του ο Τσίπρας...


Το γεγονός της χθεσινής ημέρας ήταν η δίωρη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο". 
Αναφέρθηκε σε πολλά και κατανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου απευθυνόμενος στο κομματικό ακροατήριο.

Λογικό, μιας και τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι τεράστια και δυσεπίλυτα. Με δεδομένη την γενικότερη "κλίση" του σταθμού, η στόχευση της συνέντευξης ήταν προφανής.

Πέρα όμως από τις κομματικού ενδιαφέροντος απαντήσεις του, υπήρξαν δύο αποστροφές του λόγου
του οι οποίες, άσχετα από τους λόγους που ειπώθηκαν από τον ίδιο, είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Διότι αντικατοπτρίζουν συνολικά πρώτον το πώς και πόσο αντιλαμβάνεται την λειτουργία της πραγματικής οικονομίας και δεύτερον τον βαθμό στον οποίο είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τα προβλήματα και να τα επιλύσει.

Για τον οποίο βαθμό, δυστυχώς, απέδειξε πως είναι από μικρός μέχρι ανύπαρκτος.

Η πρώτη δήλωση του "Το Grexit δεν έχει φύγει από το τραπέζι", ξεγελά. Διότι, επειδή είναι απόλυτα σωστή, δημιούργησε την εντύπωση πως έχει πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει στην χώρα και στην Ελληνική οικονομία.

Πράγμα που, αυτόματα, έδωσε την ελπίδα πως θα μπορούσε να πάρει τις σωστές συμβουλές και να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις για τα καλύτερα δυνατά, υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελέσματα.

Ελπίδα που όμως ήρθε να διαψεύσει "βίαια" και "απότομα" ο ίδιος, λίγα λεπτά αργότερα. Όταν δήλωσε:

"Είμαι υπερήφανος για την μάχη που δώσαμε αυτούς τους έξι μήνες. Σίγουρα έγιναν λάθη, αλλά δεν οδήγησαν σε καταστροφή".

Τα λόγια αυτά, ειπωμένα από τον άνθρωπο που με τις αποφάσεις του οδήγησε στην μεγαλύτερη υποχρεωτική τραπεζική αργία στην ιστορία της ανθρωπότητας, δείχνουν πως δεν γνωρίζει που βρίσκεται.

Πως είναι εκτός τόπου και χρόνου. Με τον επιεικέστερο των δυνατών χαρακτηρισμών.

Αντί εξήγησης, ας σημειωθεί πως όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, τον Ιανουάριο, οι εκτιμήσεις για την πορεία του Α.Ε.Π. κυμαίνονταν από το +2,5% έως το +3%. Σήμερα, οι πλέον αισιόδοξες μιλούν για -2% έως -3%. Στην καλύτερη των περιπτώσεων δηλαδή, συζητάμε για μία μείωση της τάξης των πέντε ποσοστιαίων μονάδων του Α.Ε.Π., συνολικά. Αυτό μεταφράζεται σε μειώσεις εισοδημάτων κατά €9 δισ. Με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τα κρατικά έσοδα, το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό.

Το χειρότερο όμως είναι πως αυτοί οι αριθμοί, κατά πάσα βεβαιότητα, θα αποδειχθούν στην πράξη, εξαιρετικά αισιόδοξοι. Διότι:

Α. είναι πάρα πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν με αξιόλογη ακρίβεια οι πλήρεις συνέπειες της τραπεζικής αργίας και των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων στην οικονομία και

Β. δεν έχουν προσδιοριστεί ποια και πόσα δημοσιονομικά μέτρα θα απαιτεί το νέο πρόγραμμα να ληφθούν μέσα στο 2015. Άρα είναι αδύνατον να υπολογιστεί ο βαθμός της ύφεσης που αυτά θα επιφέρουν, ανεξάρτητα από όλους τους υπόλοιπους παράγοντες. Λογικά πάντως θα έχουμε μια επιπλέον μείωση 2 τουλάχιστον ποσοστιαίων μονάδων.

Διότι, εξ ανάγκης, το νέο πρόγραμμα θα είναι "εμπροσθοβαρές". Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητο να γίνει μέσα στο τρέχον έτος. Αν σκεφθεί κανείς πως η θετική επίδραση από τις διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι δυνατόν να εμφανισθεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών, εύκολα καταλαβαίνει πως η εικόνα, μάλλον, θα είναι αρκετά πιο άσχημη.

Προσωπικά, θα εκπλαγώ πολύ εάν η μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος για το 2015 είναι μικρότερη του 4%.

Ναι! Προσωπικά εκτιμώ πως θα υπάρξει ύφεση χειρότερη του 2013. Θα θεωρήσω δε τύχη, το να μην δούμε επίπεδα του 2012 (-6,6%).

Οι προσωπικές εκτιμήσεις βέβαια, λίγη (έως καθόλου) σημασία έχουν. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής όμως, δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς. Και οι προβλέψεις του είναι εξ ίσου δυσοίωνες με τις παραπάνω.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί πως υπήρξε καταστροφή! Ειλικρινά θα ήθελα πολύ να ακούσω από τον ίδιο, κάποια στιγμή, τι ακριβώς θα θεωρούσε καταστροφή.

Πιθανότατα δεν θα έχω, ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος δημόσια, ποτέ αυτή την τύχη. Κι έτσι θα χαθεί η ευκαιρία να μάθουμε πως σκέφτεται κάποιος που περπατά στα σύννεφα.

Με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον, θα ξέραμε το πώς και το γιατί πάθαμε ότι πάθαμε.

Βλέπετε το τίμημα και τον πόνο από την (απότομη) πτώση του, θα τα πληρώσουμε και θα τα νοιώσουμε όλοι…..


Πέτρος Λάζος
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου