Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ενισχύσεις για να κρατήσουν την Κομπάνι ζητούν οι Κούρδοι


kourdoi-kai-irakinoi-enantion-twn-tzixantistwn-w-lΚάλεσμα για ενισχύσεις απηύθυνε η κυριότερη ένοπλη οργάνωση των Κούρδων την ώρα που η πόλη Κομπάνι στη Συρία περικυκλώνεται σιγά σιγά από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι βομβαρδισμοί εντείνονται.
Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG, η κύρια κουρδική πολιτοφυλακή) δεσμεύθηκαν να αντισταθούν «χωρίς τέλος» στο ΙΚ. «Κάθε σπίτι και δρόμος θα είναι ο τάφος τους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ο Έσματ αλ Σέχι, επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων που υπερασπίζονται το Κομπάνι, δήλωσε ότι η απόσταση μεταξύ των μαχητών του και των ανταρτών είναι τώρα λιγότερο από ένα χιλιόμετρο.
«Βρισκόμαστε σε μια μικρή, πολιορκημένη περιοχή. Δεν έχουν φτάσει ενισχύσεις και τα σύνορα είναι
κλειστά», υπογράμμισε και προσέθεσε:
«Περιμένω γενικευμένους φόνους, σφαγές και καταστροφή».
Την ίδια ώρα, η ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, από τους τζιχαντιστές ενδέχεται να πάρει έως και έναν χρόνο, δήλωσε ο αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, που συντονίζει τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Το ΙΚ κατέλαβε τη Μοσούλη στις 10 Ιουνίου, κατά την έναρξη της προέλασής του στο βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές από πέντε επαρχίες της χώρας.
Η τζιχαντιστική οργάνωση χρησιμοποιεί τη Μοσούλη ως στρατηγείο απ' όπου εξαπολύει τις επιθέσεις της.
«Είναι μια μάχη που προφανώς απαιτεί όσο μεγαλύτερη προετοιμασία (…) γίνεται», πρόσθεσε ο αμερικανός στρατηγός που χθες συναντήθηκε με τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι. (newpost)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου