Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Αλλάζει ρότα η κυπριακή οικονομία

Αλλάζει ρότα η κυπριακή οικονομία Σημάδια αλλαγής πορείας άρχισε να εκπέμπει η κυπριακή οικονομία με την ιδιαίτερα θετική πορεία των δημοσίων οικονομικών και μετά την ολοκλήρωση των τραπεζικών stress tests. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και το υπουργείο ευελπιστεί ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,5% το 2014, περίπου το μισό από ότι υπολογιζόταν πριν ένα χρόνο.

Το εννιάμηνο του έτους αντανακλά τη βελτίωση που έχει προκύψει στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, παρουσιάζει πλεόνασμα 207,6 εκατ., που αντιστοιχεί με 1,32% του ΑΕΠ. Οι διεθνείς οίκοι που αξιολογούν την Κύπρο παραμένουν πιο επιφυλακτικοί, εν μέρει επειδή δεν έχουν λάβει ακόμη υπόψη τη μεγάλη αναθεώρηση του κυπριακού ΑΕΠ από τη Cystat. Με την αναθεώρηση έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι δημοσιονομικοί δείκτες, ιδίως αυτοί του χρέους.

Στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ αναμένει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 4,4% του ΑΕΠ. Πιο
αισιόδοξοι για την πορεία του ελλείμματος είναι οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch. Οι S&P αναμένουν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,1% και οι Fitch στο 3,3%.

Όσον αφορά το 2015, οι οίκοι αξιολόγησης και το ΔΝΤ αναμένουν περαιτέρω υποχώρηση του ελλείμματος. Οι οίκοι εξακολουθούν να διαφέρουν στην εκτίμηση της πορείας της οικονομίας. Οι Fitch έχουν την Κύπρο σε διαβάθμιση που απέχει 6 βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση ενώ οι Standard and Poor’s τέσσερις βαθμίδες.

Οι Moody’s είναι οι πιο συντηρητικοί από τους τρεις οίκους, εν μέρει λόγω της διαφορετικής εκτίμησης για την πορεία του χρέους και των τραπεζών. Η διαβάθμιση της Κύπρου από τους Moody’s βρίσκεται επτά βαθμίδες κάτω από την επενδυτική διαβάθμιση. Με τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα και την αναθεώρηση της Cystat, το υπουργείο υπολογίζει ότι το χρέος θα περιοριστεί στο 105% του ΑΕΠ το 2014 και ότι θα υποχωρήσει στο 98% μέχρι το 2016.

Το ΔΝΤ, που δεν έλαβε ακόμα υπόψη τη Cystat, υπολογίζει ότι θα φθάσει το 126% τον επόμενο χρόνο ενώ οι οίκοι αξιολόγησης υπολογίζουν ότι θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο οίκος Standard and Poor’s αναμένει ότι θα ανέλθει το 2015 στο 109,3% από 107,3% το 2014 και οι Fitch αναμένουν να φθάσει στο 113% το επόμενο έτος.

Η ολοκλήρωση των stress tests περιορίζει την πιθανότητα στήριξης του τραπεζικού τομέα – θέμα που επηρεάζει δυσμενώς τις αξιολογήσεις των Moody’s. Πολλά θα εξαρτηθούν, πάντως, από την πορεία της οικονομίας. Υπουργείο, οίκοι και πιστωτές φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι η οικονομία θα έχει καλύτερη πορεία από τη φετινή.

Το υπουργείο Οικονομικών και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν ότι η ύφεση το 2014 θα ανέλθει στο 3% φέτος ενώ το ΔΝΤ την τοποθετεί στο 3,2%. Όσον αφορά το 2015, ΔΝΤ, ΥΠΟΙΚ και S&P αναμένουν ανάπτυξη ενώ οι Fitch εκτιμούν ότι η ύφεση δεν θα υποχωρήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου