Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Έγκριση μετακινήσεων εκπαιδευτικών και μαθητών στο εξωτερικό




ΘΕΜΑ: «Έγκριση μετακινήσεων εκπαιδευτικών και μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων»
ΣΧΕΤ: 1. Η με αριθμ. πρωτ. 129287/Γ2/10-11-2011 (ΦΕΚ 2769/τ.Β΄/2-12-2011) Υ.Α. του ΥΠΔΒΜΘ
 2. Η με αριθμ. πρωτ. 117223/1/21-9-2010 (ΦΕΚ 1615/τ.Β΄/6-10-2010) Υ.Α. του ΥΠΔΒΜΘ
 3. Το με αριθμ. πρωτ. Φ.15.3/2988/21-03-2014 έγγραφό μας

Σύμφωνα με τα ανωτέρω σχετικά, με την έναρξη του σχολικού έτους 2014 – 2015, σας υπενθυμίζουμε ότι για την έγκριση μετακινήσεων εκπαιδευτικών και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων, ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 186, κεφ. Η, εδ. 7 του Ν.3852/2012 (ΦΕΚ 87/τ.Α΄/07-06-2010) περί «Νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης», δηλαδή «…την αρμοδιότητα για την έγκριση σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό και το εξωτερικό ασκούν οι Περιφέρειες…». Πιο συγκεκριμένα:
α)  οι μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μαθητών και εκπαιδευτικών στο πλαίσιο
εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιούνται σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 129287/Γ2/10-11-2011 (ΦΕΚ 2769/τ.Β΄/2-12-2011) Υπουργική Απόφαση.
β) για την έγκριση μετακινήσεων εκπαιδευτικών και μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποιήσεων εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και άλλων προγραμμάτων ισχύουν τα όσα αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 117223/Ι/21-9-2010 (ΦΕΚ 1615/τ. Β΄/06-10-2010) Υ.Α.
Σε εφαρμογή των ανωτέρω Υ.Α., σας γνωστοποιούμε τα εξής:
ü  Όλες οι αιτήσεις μετακίνησης θα πρέπει να υποβάλλονται από τις Σχολικές Μονάδες προς έγκριση στην αρμόδια Διεύθυνση Π/θμιας ή Δ/θμιας τουλάχιστον 60 μέρες πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης, για τον έλεγχο των δικαιολογητικών και τη διαβίβασή τους στην Περιφερειακή Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
ü  Σε κάθε μετακίνηση ο Διευθυντής του σχολείου υπογράφει και σφραγίζει την αίτηση, η οποία συνοδεύεται από: α) πρόσκληση του φορέα υποδοχής, β) πρόγραμμα των ημερών μετακίνησης, γ) αντίγραφο της σύμβασης με το φορέα συντονισμού, δ) βεβαίωση ασφαλιστικής κάλυψης των εκάστοτε μετακινούμενων,  ε) βεβαίωση του Διευθυντή ότι δεν παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου, στ) αντίγραφο του πρακτικού του συλλόγου διδασκόντων για τη συγκρότηση της παιδαγωγικής ομάδας.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε μετακινήσεις στις οποίες συμμετέχουν και μαθητές. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο πρακτικού του Συλλόγου Διδασκόντων, στο οποίο να αναφέρονται:
♦ η απόφαση του Συλλόγου για την πραγματοποίηση της επίσκεψης.
♦ ο κωδικός και ο τίτλος του σχεδίου που υλοποιεί το σχολείο.
♦ τα ονόματα των συμμετεχόντων μαθητών, των συνοδών εκπαιδευτικών και του αρχηγού της αποστολής.
♦ η διαδικασία επιλογής ταξιδιωτικού γραφείου (άρθρο 14 παρ.1 έως 4 της υπ. αριθμ. 129287/Γ2/2011 – (ΦΕΚ 2769/τ.Β΄/02-12-2011) Υπουργικής Απόφασης)
♦ αναλυτικό πρόγραμμα με τις ώρες και μέρες αναχώρησης και άφιξης των μαθητών προς και από τον τόπο προορισμού καθώς και όλα τα μεταφορικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τη μετακίνηση. Επίσης, θα πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείου ότι τηρεί στο γραφείο του τις ενυπόγραφες δηλώσεις των γονέων ή κηδεμόνων των συμμετεχόντων ανήλικων μαθητών, με τις οποίες επιτρέπουν στα παιδιά τους να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Ιδιαίτερη μέριμνα οφείλεται να λαμβάνεται για την ασφάλιση όλων των μετακινούμενων, καθώς και την πληρότητα και εγκυρότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων όλων των μαθητών (ΦΕΚ 2769/τ.Β΄/02-12-2011, άρθρο 14, παρ. 6 έως 14).
Ειδικότερα, για συμμετοχή σε δράσεις ατομικής κινητικότητας (προπαρασκευαστικές επισκέψεις, σεμινάρια επιμόρφωσης ή κατάρτισης) οι μετακινούμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν:
¨              Αίτηση υπογεγραμμένη από τον ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό και από το Διευθυντή του σχολείου στο οποίο ανήκει (εάν ο εκπαιδευτικός συμπληρώνει ωράριο σε περισσότερα του ενός σχολεία, την αίτηση συνυπογράφουν οι Διευθυντές όλων των σχολείων που διδάσκει ο αιτών)
¨              Αντίγραφο της σύμβασης με το φορέα συντονισμού σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο
¨              Πρόσκληση και πρόγραμμα από το φορέα υποδοχής.
            Ο έλεγχος της πληρότητας και εγκυρότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών καθώς και ο έλεγχος της δυνατότητας πραγματοποίησης της μετακίνησης στο αιτούμενο χρονικό διάστημα διενεργείται με ευθύνη των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να πληρούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις:
♦ η δυνατότητα μετακίνησης κατά το αιτούμενο χρονικό διάστημα.
♦ αν οι εκπαιδευτικοί που αιτούνται μετακίνησης ανήκουν στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος, σύμφωνα με την πράξη του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου.
♦ εάν ο φορέας υποδοχής είναι εταίρος της σύμπραξης, βάση της σύμβασης.
♦ η διαδικασία αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών, η οποία θα αναφέρεται στη βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας για τη μη παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου.
η επάρκεια συνοδών, η ταξιδιωτική ασφάλιση, η πληρότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων, η ενημέρωση των Ελληνικών Προξενικών Αρχών της χώρας υποδοχής κλπ.    
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης παραλαμβάνει την αίτηση με τα συνημμένα δικαιολογητικά και, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Εκπαίδευσης, προβαίνει σε εισήγηση για την εκάστοτε μετακίνηση προς τον οικείο αιρετό Περιφερειάρχη.
Σε περίπτωση που ο Διευθυντής Δ.Ε. ή Π.Ε. διαφωνεί, διατυπώνει εγγράφως την αρνητική του θέση και την προωθεί μαζί με την αίτηση στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, προκειμένου να εξετάσει την περίπτωση και να αποφανθεί τελικά για την φύση της εισήγησής του.
Παρακαλούνται οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να διαβιβάζουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τον πλήρη φάκελο των δικαιολογητικών για την πραγματοποίηση μετακινήσεων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων μαζί με τη σχετική εισήγησή τους τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης.
            Στην περίπτωση που το παραπάνω χρονοδιάγραμμα δεν τηρείται, η έγκριση της μετακίνησης από τις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.


                                                           Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου