Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Εurogroup για Κύπρο : «Χάσατε το τρένο»


Μπαράζ αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση του επικεφαλής του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Eurogroup και της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής της ΕΕ, Αυστριακού οικονομολόγου, Τόμας Βίζερ, ότι η Κύπρος «έχασε το τρένο» αναφέρει το sigmalive.
Ο κ. Βίζερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση επέδειξε κωλυσιεργία και έλλειψη πολιτικής βούλησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Σε συνέντευξη στην αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Βίζερ εξέφρασε και τις μεγάλες, όπως τις χαρακτήρισε, ανησυχίες της ΕΕ για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.
Διατύπωσε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή τις προεδρικές
εκλογές, θα έχει υπογραφεί το Μνημόνιο. Ο κ. Βίζερ εκτιμά ότι η Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωζώνη θα αρχίσουν να ανακάμπτουν και να εισέρχονται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Για αυθαίρετες και ανυπόστατες αναφορές τεχνοκράτη του Eurogroup κάνει λόγο η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα των εκτιμήσεων του Ευρωπαίου αξιωματούχου. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε πώς μπορεί να έχει καθυστερήσει η Κύπρος, όταν οι Ευρωπαίοι περιμένουν ακόμα το πόρισμα της Pimco, για να καταλήξουν στο συνολικό ύψος του δανείου.
Την ίδια στο εξωτερικό συνεχίζονται οι αναφορές για ξέπλυμα χρήματος. Χθες η εφημερίδα Financial Times έγραψε ότι Γερμανοί βουλευτές προειδοποιούν ότι θ’ απορρίψουν οποιοδήποτε πακέτο διάσωσης της Κύπρου, το οποίο δε θα εγγυάται, κατά την έκφρασή τους, ύποπτες για φοροδιαφυγή ρωσικές καταθέσεις.
Είπαν επίσης ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου είναι ανεπαρκές και έχει αποτύχει να λάβει μέτρα κατά του ρωσικού ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου