Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Έργο αποκατάστασης του λόφου «Άσπρα χώματα»

Έργο αποκατάστασης του λόφου «Άσπρα χώματα»
Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου, μία απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας, δείχνει ότι το υπουργείο κινείται ήδη προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για τη γνωστή εκκρεμότητα στο νέο λιμάνι, εκεί όπου εκτελείται συγκεκριμένο λιμενικό έργο, στην υπόθεση του λόφου «Άσπρα χώματα».
Με την απόφασή του ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων δίνει παράταση επτά μηνών στον ανάδοχο που τώρα μπορεί να ολοκληρώσει το έργο το Μάρτιο του 2014. Με την ίδια παράταση εμπλέκεται και έργο αποκατάστασης του λόφου «Άσπρα χώματα», που ουσιαστικά αναλαμβάνει να εκτελέσει ο ανάδοχος που εκτελεί ήδη το έργο στο νέο λιμάνι. Πρόκειται για την εταιρία «Χρήστου Κωνσταντινίδη Α.Ε.», που και με την έγκριση του υπουργείου, μπορεί να χρησιμοποιεί πέτρες και αδρανή υλικά από το λόφο «Άσπρα χώματα» για τη διευκόλυνση της δικής του δουλειάς, του έργου
δηλαδή στο νέο λιμάνι. Υπάρχουν κάποιες τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου το θέμα στο νέο λιμάνι να λήξει, όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας λιμένων Κώστας Μουτζούρης.
Αυτό το έγγραφο με την υπογραφή του Στράτου Σιμόπουλου δείχνει ότι το υπουργείο αφού μελέτησε όλη την υπόθεση της εργολαβίας στο νέο λιμάνι σε σχέση με την αποκατάσταση του λόφου, αφού εξέτασε την καταγγελία ιδιώτη που προωθήθηκε σε αυτό μέσω του βουλευτή Ντ. Κλειτσιώτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επί της ουσίας τίποτα δε θα αλλάξει. Δηλαδή οδηγούμαστε σε μία μεγάλη απαλλοτρίωση δημοτικής έκτασης, κάτι που ευνοεί και τις απόψεις του Δήμου Καβάλας, διευκολύνεται ο κατασκευαστής του λιμενικού έργου, μια και θα χρησιμοποιήσει εκατόν τριάντα χιλιάδες κυβικά πετρών κι αδρανών υλικών, που θα τα ρίξει μές στη θάλασσα, από τον όμορο λόφο «Άσπρων χωμάτων».
Από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ενημέρωση ότι το υπουργείο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα όμως όλα μοιάζουν να οριστικοποιούνται.
Το θέμα παραμένει ακόμη ανοιχτό, λόγω του ότι ο ιδιώτης που καταγγέλλει τη διαδικασία ως παράνομη δε φαίνεται να το βάζει κάτω, επιμένει στην καταγγελία του, παρουσιάζοντας κι αυτός τα δικά του επιχειρήματα.
Να μεν το υπουργείο φαίνεται να προκρίνει άλλη διαδικασία, αλλά δεν αποκλείεται όλη υπόθεση να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, καθώς είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα αδρανή υλικά για το λιμενικό έργο, δεν πρέπει να προέρχονται από το λόφο «Άσπρα χώματα», αλλά από νόμιμο λατομείο της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου