Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η ώρα της αλήθειας για τα εθνικά θέματα


....Αναφορικά με την τουρκική;; μειονότητα στη Θράκη και την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη ο Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε ότι θα πρέπει «να χρησιμοποιούνται ως γέφυρες φιλίας και όχι ως παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πολεμική ανάφλεξη»......
(Στο Βίντεο ο Κος Στρατούλης Μιλά για Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης .Φορές που τρελαινόμαστε απο μόνοι μας).
Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι εθνικιστικές δηλώσεις του Αλβανού
πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, η μειονότητα της Θράκης, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και η επίπτωση που έχει η οικονομική κρίση στην ελληνική εξωτερική πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής-τηλεοπτικής εκπομπής «Στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης εξήγησε ότι καμία πολιτική δεν χτίζεται σε βάθος τετραετίας. «Η εθνική πολιτική χτίζεται σε βάθος γενεών. Η εξωτερική πολιτική μας δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται δηλαδή να τρέχει πίσω είτε από την Τουρκία είτε από τα Σκόπια» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και εξήγησε ότι η εγγύηση μίας καλής οικονομικής πορείας είναι προστασία για τα εθνικά θέματα. «Πρέπει να κάνουμε πολλά και να λέμε λίγα και χωρίς να προσδοκούμε οφέλη στο εσωτερικό» ανέφερε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας ανέφερε ότι εξωτερική πολιτική είναι το γεγονός ότι η χώρα μας πέτυχε επιτόκια δανεισμού χαμηλότερα από άλλες χώρες. «Δεν πρέπει την μαυρίλα που υπάρχει λόγω της κρίσης να την κάνουμε πιο μαύρη» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών και διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσεις με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τον Λίβανο και την Κύπρο για την ΑΟΖ αλλά και των θαλάσσιων ζωνών. «Εμείς προχωράμε στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών γιατί υπάρχει η αρχή της μέσης γραμμής» υποστήριξε ο Δημήτρης Κούρκουλας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης είπε ότι όποτε η Ελλάδα είχε εθνική πολιτική, έψαχνε και έβρισκε τα διεθνή της στηρίγματα μεγαλούργησε. «Όποτε η Ελλάδα προσπάθησε να το παίξει με το σύνδρομο σκαντζόχοιρου ουσιαστικά ζημιώθηκε απολύτως» υπογράμμισε ο Νίκος Τσούκαλης. Για τις εθνικιστικές δηλώσεις από την ΠΓΔΜ και την Αλβανία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ σχολίασε: «Γιατί θέλουμε να χρησιμοποιούμε ότι εθνικιστικό ακούγεται στις δύο διπλανές χώρες; Δεν θέλω ως χώρα να προσχωρώ στα ευτελή επιχειρήματα που έχουν. Βρυχώνται». Αναφορικά με την ΑΟΖ είπε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να τελειώνει και θα οριοθετηθεί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης είπε ότι για την αποτελεσματικότητα με την οποία μία κυβέρνηση ασκεί την εξωτερική πολιτική είναι παράγοντας και η κατάσταση της οικονομίας της χώρας της. «Η Ελλάδα είναι σαν να βγήκε από μία εθνική καταστροφή και αυτή η οικονομική κατάρρευση δεν βοηθά την εξωτερική πολιτική. Είναι και το φρόνημα του λαού σου εξουθενωμένο από τις μνημονικές πολιτικές» υπογράμμισε ο Δημήτρης Στρατούλης. Ειδικότερα για την ΠΓΔΜ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αναφορικά με την τουρκική μειονότητα στη Θράκη και την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη ο Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε ότι θα πρέπει «να χρησιμοποιούνται ως γέφυρες φιλίας και όχι ως παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πολεμική ανάφλεξη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί καμία χώρα να θέτει τα αμυντικά και εθνικά θέματα της σε μνημόνια. «Είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης ότι ΑΟΖ θα υπάρξει μόνο σε συνεννόηση με την Τουρκία. Εμείς λέμε μονομερή ανακήρυξη γιατί εδώ διακυβεύονται και άλλα συμφέροντα δικά μας» υπογράμμισε ο Τέρενς Κουίκ και ανέφερε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει εγκαταλείψει την προσέγγιση με τη Ρωσία.

 Ο υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Ελισσαίος Βαγενάς επανέλαβε ότι υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής της χώρας σε πολεμική σύγκρουση. «Για την Ελλάδα διαπραγματεύεται η αστική τάξη της χώρας η οποία για να κερδίσει για δικό της όφελος έχει κάνει ορισμένες πολιτικές. Η επιλογή της είναι συγκεκριμένη. Προσδοκά ότι θα έχει όφελος από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.» τόνισε ο Ελισσαίος Βαγενάς και συνέχισε: «Το πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο λαός και κινδυνεύουν και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χρήστος Γιανναράς είπε ότι «στη Θράκη η μουσουλμανική μειονότητα διεκδικεί έναν εθνικό χαρακτήρα και εκεί δεν μπορώ να έχω μία ερμηνεία που να μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό. Ποιες σκοπιμότητες μπορεί να εξυπηρετεί». Ο καθηγητής Φιλοσοφίας υπογράμμισε ότι μπορεί να έχουν γίνει πολλά πολιτικά λάθη στη διαχείριση της φιλοπατρίας των Ελλήνων και επισήμανε: «Ό,τι ονομάζαμε κάποτε φιλοπατρία, η αγάπη για την πατρίδα είναι κάτι που έχει καταστεί πάρα πολύ προβληματικό. Ο εθνικισμός είναι κάτι πρόσφατο στην ιστορία του ελληνισμού. Δεν συμβιβάζεται με τον κοσμικό χαρακτήρα της ελληνικότητας. Ο εθνικισμός ορίζει το ιστορικό τέλος της ελληνικότητας». «Η Ελλάδα έχει ομολογηθεί επίσημα ότι έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία. Και όσο πηγαίνει αυτή η επιτροπεία γίνεται όλο και πιο σκληρή. Επιτροπεύονται τα πάντα. Όταν περνάμε κρίση ηγεσίας πολιτικής τότε είναι φανερό και ότι η αξιοποίηση πλούτου είναι αδύνατη και πάλι θα είναι η χώρα υπό κυριαρχία» ανέφερε ο Χρήστος Γιανναράς κα εξήγησε ότι οι δανειστές εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους.

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιώργος Κοντογιώργης είπε ότι η οικονομική κρίση αναμφίβολα έχει επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο παράγοντας. «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η οικονομική κρίση δεν είναι κατά μονοσήμαντο τρόπο περιοριστική. Το πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν είναι τόσο η κρίση όσο η απουσία στρατηγικής» υπογράμμισε ο Γιώργος Κοντογιώργης και πρόσθεσε: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται σε ένα πεδίο άγνοιας και αιφνιδιασμών. Θα έλεγα ότι η απουσία στρατηγικής έχει οδηγήσει σε μία πραγματικότητα η οποία είναι φοβική δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της χώρας».

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης, Γρηγόριος Ευάγγελος Καλαβρός είπε ότι η απουσία στρατηγικής και διαχείρισης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι εμφανής από την πλευρά της Αθήνας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι για μεγάλα ζητήματα που θα μπορούσε να έχει στρατηγική, λείπει η οποιαδήποτε μελέτη και ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός» ανέφερε ο κ. Καλαβρός. Και συνέχισε: «Από το 1897 μέχρι σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική διακατέχεται από ένα φοβικό σύνδρομο. Η Ελλάδα νομίζει ότι με την πρώτη σθεναρή άρνηση που θα προβάλει σε μία χώρα, αυτή θα καταλάβει ένα νησί».
http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου