Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Μαύρα χάλια στη «Λευκή Βίβλο» του Ρέππα για το Δημόσιο

Την ώρα που ο Δημήτρης Ρέππας έκανε το καλό παιδί στους εκπροσώπους της τρόικας λέγοντάς τους για μια ακόμη φορά ότι έως το 2015 στο Δημόσιο θα υπηρετούν 150.000 λιγότεροι υπάλληλοι, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επέλεγε να αφήσει να διαρρεύσει σε ηλεκτρονική σελίδα η «Λευκή Βίβλος»· μια «Λευκή Βίβλος» η οποία απλά καταγράφει αυτό που λίγο πολύ ξέρουμε όλοι οι Ελληνες, δηλαδή ένα χάος, χωρίς την ίδια στιγμή να προτείνει κάτι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο κ. Ρέππας με τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης Poul Thomsen, Klaus Masuch, Matthias Mors και Mark Flanagan, επιβεβαιώθηκε ο στόχος για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο σύνολο του Δημοσίου, όπως επίσης ο προγραμματισμός για την επίτευξη του κεντρικού στόχου, που συνίσταται στη μείωση κατά 150.000 συνολικώς των απασχολουμένων στο Ελληνικό Δημόσιο έως το τέλος του 2015.

 Εν τω μεταξύ, η «Λευκή Βίβλος» του Δημοσίου αποτυπώνει προβλήματα επικαλύψεων, συναρμοδιοτήτων και γραφειοκρατίας, πολυνομία, πελατειακές σχέσεις, άκρατο νομικισμό, υποστελεχωμένα τμήματα υπουργείων, τμήματα χωρίς προϊστάμενο ή ακόμα και τμήματα με ελάχιστους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που καλούνται να επιτελέσουν επιτελικού χαρακτήρα αρμοδιότητες και γερασμένο στελεχιακό δυναμικό. Ολα τα παραπάνω συνθέτουν, μεταξύ άλλων, την εικόνα του μπάχαλου που επικρατεί στις υπηρεσίες, οι οποίες υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τους πολίτες. Τα στοι

Σύμφωνα με αυτά, η Κεντρική Διοίκηση διαθέτει 15 υπουργεία, 75 γενικές γραμματείες και ενιαίους διοικητικούς τομείς, 157 γενικές διευθύνσεις, 1.978 διευθύνσεις και 5.027 τμήματα ή αυτοτελή γραφεία. Κατά μέσο όρο, σε καθένα από τα 15 υπουργεία λειτουργούν περισσότερες από 10 γενικές διευθύνσεις, περίπου 132 διευθύνσεις και 335 τμήματα, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο συντονισμός και η διοίκηση των δομών του κράτους.
Μ.Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου