Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Επιχειρηματικά συμφέροντα, με άλλοθι την τρόικα, πίσω από νέα μέτρα 20 δισ ευρώ, ως το 2014

Δεν έχουν τέλος οι κυβερνητικές παλινωδίες για το ζήτημα της κατάργησης της κατώτατης αμοιβής των 751 ευρώ και του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης διέψευσε την Παρασκευή ότι τα μέτρα αυτά προβάλλονται από την Τρόικα ως αδιαπραγμάτευτα προαπαιτούμενα για τη νέα δανειακή σύμβαση, χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Άν Στρατινάκη υποστήριξε ακριβώς το αντίθετο.
     Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η κ. Στρατινάκη ανέφερε ότι το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τριμερούς κατά τη διαπραγμάτευση που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο υπουργείο Εργασίας έθεσε ξανά «το θέμα της ανταγωνιστικότητας, το οποίο στηρίζεται, εκτός των άλλων, και στο μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με την Τρόικα». Και πρόσθεσε: «Η προσέγγιση αυτής της πλευράς του προβλήματος, σύμφωνα με την Τρόικα, γίνεται μόνο και μέσω της προσαρμογής των μισθών στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον που ζει η χώρα. Από αυτό δεν εξαιρείται ούτε ο κατώτατος μισθός. Στο πλαίσιο αυτό -και πάντα έχοντας στο νου της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το πρώτο Μνημόνιο–, κρατά ζωντανή την απαίτηση της μισθολογικής προσαρμογής, θέτοντας έτσι με τρόπο καθαρό το ζήτημα του κατώτατου μισθού, αλλά και του 13ου και του 14ου».
     Μετά τις δηλώσεις αυτές, το μείζον ερώτημα που προκύπτει είναι πού αρχίζουν και πού σταματούν τελικά τα όρια των απαιτήσεων της Τρόικας και σε τι οφείλονται οι αντικρουόμενες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών. Οπως είχε επισημάνει χθες ο «Τύπος της Κυριακής», η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση: Οι «τροϊκανοί» σαφώς και θα ήθελαν να συζητηθούν –και- τα θέματα του κατώτατου μισθού και των Δώρων, αλλά ουδέποτε έθεσαν την κατάργησή τους ως όρο για τη νέα δανειακή σύμβαση. Εκείνοι που ενδιαφέρονται για την υπόθεση αυτή και την ανακινούν, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση, είναι συγκεκριμένα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.
     Με προχθεσινή ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) διά του προέδρου της Βασίλη Κορκίδη τάσσεται εκ νέου υπέρ του «παγώματος» των μισθών για μια διετία ή τριετία και μέχρι την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, εκτιμώντας ότι έτσι θα σωθούν ο κατώτερος, ο 13ος και ο 14ος μισθός και ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα περιορίσει αρκετά την πίεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.
     Οι απαιτήσεις της Τρόικας εν όψει του δεύτερου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα περιλαμβάνουν, όμως, και πολλές καινούργιες επώδυνες ρυθμίσεις που θα πλήξουν τους ήδη εξουθενωμένους Ελληνες πολίτες. Αρκεί να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των νέων μέτρων που ζητούνται ως το 2014 αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του Β. Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.


Τα στελέχη Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ έχουν διαμηνύσει στις ελληνικές αρχές ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα εξής:

1.          Περιορισμό μισθολογικού κόστους, τουλάχιστον μέσω κατάργησης των ωριμάνσεων και «παγώματος» των αυξήσεων.
2.          Νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις (κατά 15% μεσοσταθμικά) και στα πολυτεκνικά επιδόματα.
3.          Κατάργηση επιδομάτων, μονιμότητας και όλων των εργασιακών προνομίων σε ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ., όπου το Δημόσιο είναι αποκλειστικός ή βασικός μέτοχος.
4.          Περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και συνολικά των δαπανών Υγείας.
5.          Δραστικό περιορισμό των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
6.          Καταργήσεις και συγχωνεύσεις κρατικών φορέων σε συνδυασμό με απολύσεις υπαλλήλων.
7.          Πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
8.          Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων
9.          Προσδιορισμό του πλαισίου δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2013-2015.

10.    Πρόσθετα μέτρα, που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011.

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου