Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Πλυντήριο και η JP Morgan; Μετά τη Citi και την HSBC και το σκάνδαλο libor της Barclays. Ξέχασαν τους κανόνες τα στελέχη, λέει η SEC

Πλυντήριο και η JP Morgan;
Τον ασκό του Αιόλου για τις αμερικανικές τράπεζες άνοιξε η υπόθεση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από την HSBC και το σκάνδαλο Libor της Barclays καθώς οι αρχές διερευνούν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων όλων των τραπεζών ενώ εξετάζουν εξωνυχιστικά και τις συναλλαγές που "μυρίζουν". Σύμφωνα με τους New York Times οι έρευνες αυτές αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα εντούτοις έχουν αποφέρει σημαντικούς καρπούς. Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχές ετοιμάζονται να απαγγείλουν κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος της JP Morgan και ενδεχομένως κατά της Bank of America. 
Όπως δείχνουν τα στοιχεία οι αμερικανικές τράπεζες μετά την κρίση του 2008 εγκατέλειψαν -εν
μέρει- τα επικίνδυνα δομημένα προϊόντα και τα χρηματιστήρια και στράφηκαν στο... core business, τη διαχείρηση χρήματος. Μόνο που τα στελέχη ξέχασαν ότι ακόμα και εκεί υπάρχουν περιορισμοί. Έτσι διαχειρίζονταν απλά το χρήμα που προσέφερε τις μεγαλύετρες αποδόσεις παραβιάζοντας συστηματικά τους νόμους για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πηγές και για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.
Αξιωαμτούχοι της SEC αποδίδουν τη ροπή των στελεχών προς την παρανομία στην πίεση που δέχονταν τα διοικητικά συμβούλια από τους μετόχους για αποπληρωμή της στήριξης του Δημοσίου και για ταχεία απεξάρτηση από το κράτος, Έτσι στην ουσία το αμερικανικό Δημόσιο πήρε μεν πίσω τα κεφάλαια πυο επένδυσε σε πολλές περιπτώσεις αλλά στην ουσία έγινε κλπταποδόχος και σε πολλές περιπτώσεις πήρε λεφτά που προέρχονταν από ξέπλυμα χρήματος τρομοκρατικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με έγγυρες πληροφορίες το γραφείο Συναλλάγματος των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα σε βάθος και βρίσκεται πολύ κοντά στην απαγγελία κατηγοριών κατά της JPMorgan Chase & Co., ενώ διασταυρώνει στοιχεία για τη Bank of America.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο το Γραφείο Ελέγχου Συναλλάγματος κινήθηκε κατά της Citi απαγγέλλοντας κατηγορίες κατά της τράπεζας για ελλειπείς ελέγχους στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τότε οι αρχές απαίτησαν από την τράπεζα να αλλάξει τις διαδικασίες που εφαρμόζει. Η διοίκηση της Citi παραδέχθηκε ότι από το 206 έως το 2010 απέτυχε στον έλεγχο και την παρακολούθηση επικίνδυνων χρηματικών συναλλαγών.
Η JP Morgan από την πλευρά της, αναγκάστηκε να πληρώσει πέρυσι πρόστιμο 88 εκατ. δολαρίων καθώς κατηγορήθηκε για παράνομη διακίνηση χρήματος προς την Κούβα, το Ιράν, το Σουδάν και τη Λιβερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου