Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μακάβρια έμπνευση για εφάπαξ



«Κλείδωσαν» οι περικοπές στο εφάπαξ και η επιβολή εισφοράς σε όσους βγήκαν στη σύνταξη από το 1995 και μετά.

Πρόκειται για ένα βάρβαρο αναδρομικό μέτρο, καθώς επιβάλλεται εισφορά στις συντάξεις (1%-3% τον μήνα) σε όσους δίκαια έχουν πάρει εφάπαξ έως και πριν από 17 ολόκληρα χρόνια. Η απόφαση λήφθηκε χθες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομική εισφορά και όσοι έβαλαν τα λεφτά τους σε ομόλογα του Ελληνικού
Δημοσίου, τα οποία «κουρεύτηκαν» τον περασμένο Ιούνιο από το PSI.

Η εισφορά αφορά όλους τους συνταξιούχους που έλαβαν το συγκεκριμένο βοήθημα και οι οποίοι υπάγονται στους 22 Τομείς Πρόνοιας που πρόκειται να υποστούν δραματικές περικοπές εφάπαξ, έως 83%. Η λογική που επικράτησε είναι ότι, αφού οι εισφορές που είχαν καταβάλει στον εργασιακό τους βίο οι συνταξιούχοι αυτοί είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με το εφάπαξ που τελικά έλαβαν, τότε τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν πίσω στα Ταμεία.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και το θέμα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, στο πλαίσιο της εύρεσης των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα για τη διετία 2013-2014.

Φαίνεται ότι το μέτρο αυτό τελικά θα υιοθετηθεί, αν όχι έτσι, με κάποια παραλλαγή και θα είναι στον αντίποδα των απολύσεων στο Δημόσιο. Επίσης, τέθηκε και το θέμα της περαιτέρω ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, της δημιουργίας δηλαδή εργαζομένων-λάστιχο.

Για το εφάπαξ, η σχετική νομοθετική διάταξη που έχει ετοιμαστεί από το υπουργείο Εργασίας και θα κατατεθεί τις ερχόμενες ημέρες στη Βουλή προς ψήφιση περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαβαθμίσεις: Η εισφορά θα είναι 1% στις συντάξεις εκείνων που υπάγονται σε Τομέα Πρόνοιας που πρόκειται να υποστεί περικοπή εφάπαξ έως 15%. Αντίστοιχα, θα είναι 2% για όσους πήραν εφάπαξ από Τομείς Πρόνοιας που τώρα θα υποστούν περικοπή 15%-25%. Η εισφορά φτάνει το 2,5% για εκείνους που έλαβαν το εφάπαξ τους από τομείς που τώρα θα το πετσοκόψουν από 25% έως 35%. Εισφορά 3% θα επιβληθεί στους συνταξιούχους των οποίων οι Τομείς Πρόνοιας θα περικόψουν το εφάπαξ πάνω από 35%.

Αναφορικά με την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε καταρχάς ότι θα μπορούσε να προστεθεί (εκτός και αν αλλάξει κάτι δραματικά) στο βασικό πακέτο μέτρων μείωσης δημόσιων δαπανών ύψους 11,9 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα. Από την αύξηση στα όρια ηλικίας εκτιμάται ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως. Στον αντίποδα όμως, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες μειώνουν το καθαρό δημοσιονομικό όφελος στα 300.000.000 έως 500.000.000 ευρώ, συνυπολογιζόμενων των απωλειών των Ταμείων από διάφορες αιτίες.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου