Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΡΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ



 Τροπολογία η οποία προβλέπει ότι η εφορία δεν θα προσδιορίζει το εισόδημα μόνο με βάση των εισοδημάτων που δηλώνει ο φορολογούμενος αλλά ελέγχοντας τραπεζικές καταθέσεις, καταγράφοντας αναλυτικά καταναλωτικές δαπάνες σε μετρητά ή σε πιστωτικές κάρτες, δάνεια και διασταυρώνοντας άλλες πηγές εισοδημάτων και αποταμιεύσεων.
Με την τροπολογία ορίζεται ότι οι έλεγχος δεν θα αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά όλους τους φορολογούμενους Μισθωτούς, εισοδηματίες , αγρότες και συνταξιούχους κ.α.

Πως θα φορολογούνται μισθωτοί, εισοδηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία , η εφορία μέσω προγραμμάτων του συστήματος
TAXISNET θα αναλύει το βιοτικό επίπεδο του φορολογουμένου , αγορές που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα έτος, τις δαπάνες για κτλ.

Θα ελέγχονται όλες οι καταθέσεις των πολιτών και θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει διαχρονικά, αλλά και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει κυρίως με μετρητά.
Στη σχετική διάταξη ορίζεται ότι το εισόδημα μπορεί να προσδιοριστεί με βάση τη ρευστότητα του φορολογούμενου, την καθαρή θέση του συνολική αξία περιουσίας και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών του σε μετρητά.
Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η τροπολογία προβλέπει ακόμη ότι πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση και ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη.
Με βάση τους παραπάνω ελέγχους δεν θα προσδιορίζεται μόνο το ύψος του επιπλέον φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα που προσδιορίζονται με τον έλεγχο αλλά και τυχόν άλλες φορολογίες (πχ έκτακτη εισφορά κλπ).
Σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές καταθέσεις και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι σε μετρητά, οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις συσχετίζοντας τα ποσά με τη φορολογική και καταναλωτική συμπεριφορά του πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου