Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Σαμαράς τα παίρνει όλα πάνω του



Το άδειασμα που έκανε ο κ. Σαμαράς από τη Ρώμη στον κ. Στουρνάρα, με αφορμή τις διαρροές που φερόταν ότι έκανε για «κεφαλικούς φόρους», έδειξαν ότι το παιχνίδι αγριεύει και οι επόμενες ημέρες θα έχουν αρκετά τεστ πολιτικής αντοχής σε πολλά επίπεδα.

Το πρώτο και κυριότερο αφορά τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων. Αν αναλογιστούμε ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που αναμενόταν να γίνει σήμερα έχει μεταφερθεί πιθανότατα για τα μέσα της εβδομάδας, προϊδεάζει για το δύσκολο του εγχειρήματος, καθώς οι τόνοι έχουν ανέβει και οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης
«παίζουν» το δικό τους χαρτί, ώστε να αποφύγουν διασπάσεις και τριγμούς στα κόμματά τους. Τα όσα συνέβησαν στην τελευταία συνάντηση μόνο αισιοδοξία δεν μπορούν να κάνουν κανέναν να αισθάνεται, καθώς το σερβίρισμα των μέτρων στην κοινωνία αποτελεί εφιάλτη για την κυβερνητική πλειοψηφία, που ήδη παρουσιάζει τις πρώτες ρωγμές, με βουλευτές να κάνουν πρόβα «καταψήφισης» σε... λάιτ τροπολογίες.

Η πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά να κατεβάσει από το... τρένο νωρίς τα σχέδια Στουρνάρα για κεφαλικό φόρο σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να πάρει το παιχνίδι πάνω του αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Αυτό εξάλλου το μήνυμα ήθελε να στείλει εγκαίρως, μια και ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα και όσο τα μέτρα μεταφέρονται από μέρα σε μέρα απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους σχεδιασμούς του Μαξίμου για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης. Ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι πλέον βρίσκονται στην παράταση και δεν μπορούν να ρισκάρουν να πάει το «ματς» με την τρόικα στα πέναλτι, μια και όλα μπορούν να τιναχτούν στον αέρα από μια λάθος κίνηση. Ηδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης μυρίζει μπαρούτι, με τους υπουργούς που βρίσκονται στο στόχαστρο (Παναγιωτόπουλος, Λυκουρέντζος, Μανιτάκης, Στυλιανίδης) για νέες περικοπές να ετοιμάζονται για το δικό τους Κούγκι. Ιδίως οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Μανιτάκης βρίσκονται στα πρόθυρα ηρωικής εξόδου, αν συνεχιστούν οι πιέσεις στον πρώτο για νέες περικοπές στις Ενοπλες Δυνάμεις και στον δεύτερο για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Ηδη ο κ. Παναγιωτόπουλος φρόντισε με τη σειρά του να στείλει το μήνυμα στον υπουργό Οικονομικών, που διέρρεε ότι οι περικοπές του ΥΕΘΑ είναι «εικονικές», ότι ήδη έχει κόψει 517.000.000 ευρώ και δεν έχει κάνει μεταφορά για τα επόμενα έτη. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, σε άλλες εποχές θα μύριζε ανασχηματισμό, αλλά μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές, εκτός αν προκύψει κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Γι' αυτό και φρόντισαν κύκλοι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να διαρρεύσουν ότι για την ώρα δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.

Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου βρίσκεται και το «διάγγελμα» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη στιγμή που θα έχουν κλειδώσει τα μέτρα. Οπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του προέδρου της κυβέρνησης, στόχος είναι η εμφάνιση του κ. Σαμαρά να μην παραπέμπει συνειρμικά στο διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο, γι' αυτό αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα. Ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του και τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να είναι όλοι ενήμεροι για την κρισιμότητα της κατάστασης και να αποφευχθούν παρατράγουδα που θα δημιουργούσαν πλήγμα στην κυβέρνηση. Παράλληλα, περιμένοντας την έκρηξη στην κοινωνία με την ανακοίνωση των μέτρων υπάρχουν σχεδιασμοί για να γίνει «ελεγχόμενη έκρηξη», ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα.
Οσο για τους δύο εταίρους του, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη, δηλώνουν ότι θα πάνε στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά με το μυαλό τους στραμμένο στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Οι «κόκκινες» γραμμές τους, που έχουν πέσει στο τραπέζι από τη στιγμή που αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, δεν μοιάζουν τόσο αμετακίνητες. Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης σκοπεύουν να πάνε σε στενό κύκλο, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις σε βάρος τους εάν τα μέτρα είναι αυτά που διαρρέονται. Οι τρεις αρχηγοί έχουν παράλληλα σε εκκρεμότητα να αποφασίσουν το πώς θα πάνε στη Βουλή τα μέτρα. Αν δηλαδή θα είναι σε ένα άρθρο, όπως έχει ακουστεί, ή θα πάνε σε πολλά, ώστε να μη δώσουν αφορμή για ανακύκλωση της μουρμούρας και της αντίδρασης. Οι «επτά συν επτά» ημέρες που απέμειναν μέχρι την pregame της 8ης Οκτωβρίου στη Σύνοδο του Εurgroup θα κρίνουν τη μητέρα των μαχών που θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της 18ης και 19ης Οκτωβρίου.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου