Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Συρία: Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι

Σφοδρές μάχες μεταξύ ανταρτών και ανδρών του συριακού στρατού είναι σε εξέλιξη στο Χαλέπι, πολλές συνοικίες του οποίου βομβαρδίστηκαν νωρίτερα από τις δυνάμεις του καθεστώτος, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 36 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 33 ήταν πολίτες, σκοτώθηκαν σήμερα σε όλη τη Συρία.
Μέχρι το μεσημέρι στο Χαλέπι επικρατούσε ασυνήθιστη ησυχία όμως κατόπιν άρχισε και πάλι το σφυροκόπημα στις συνοικίες αλ-Καλασέ και Μπουστάν αλ-Κασρ στα νότια, Σουλεϊμάν αλ-Χαλάμπι στο κέντρο της πόλης και Μπουστάν αλ-Μπάσα στα βόρεια.
"Τώρα γίνονται μάχες στην Παλιά Πόλη», σε μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αντάρτες προσπαθούσαν επί τρεις ημέρες να μπουν στο αλ-Μιντάν. «Χθες γύρω στις 10 το βράδυ ο στρατός τους απώθησε στα βόρεια, προς το Μπουστάν αλ-Μπάσα», πρόσθεσε.
Η υδροδότηση έχει αποκατασταθεί στην πόλη αφότου επιδιορθώθηκε ο αγωγός που είχε καταστραφεί το σαββατοκύριακο. Αντάρτες και καθεστώς αλληλοκατηγορούνται για το θέμα αυτό. Πάντως στις βορειοανατολικές συνοικίες και ιδίως στο Μπουστάν αλ-Μπάσα που ελέγχεται από τους αντάρτες παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.
Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν από το βομβαρδισμό μιας θέσης των ανταρτών στο Σάχουρ. Οι νεκροί σε όλη την επαρχία του Χαλεπιού ανέρχονται στους 12.
Στη Δαμασκό τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε ένα από τα τελευταία προπύργια των ανταρτών στην πρωτεύουσα, η συνοικία Χατζάρ αλ-Άσουαντ. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης είπαν ότι πολλά κτίρια χτυπήθηκαν από ελικόπτερα και από το πυροβολικό.
Στην Χατζάρ αλ-Άσουαντ κατοικούν πολλοί Σύροι οι οποίοι έφυγαν το 1967 από τα Υψώματα του Γκολάν, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημέρών με το Ισραήλ. Πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα για να επιστρέψουν στα χωριά τους, κοντά τα σύνορα.
Συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και στρατιωτών αναφέρθηκαν επίσης στο Μπάρζε και στη συνοικία Τανταμούν την πρωτεύουσας ενώ μια έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Μαζέ. Εξάλλου εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί, σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν τα σπίτια τους στην πόλη Κφαρ Ζέιτα, στην επαρχία Χάμα. Στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ η αεροπορία βομβάρδισε την πόλη Μπουκάμαλ που βρίσκεται πάνω στα σύνορα με το Ιράκ.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου