Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Διατάξεις - φωτιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Νέες ρυθμίσεις για χρέη και διατάξεις - φωτιά για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών φέρνει το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που συζητήθηκε, ενδελεχώς, χθες στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Με βασικό άξονα τη συγκράτηση των δαπανών και την είσπραξη εσόδων, οι επιτελείς της κυβέρνησης συζήτησαν μέτρα η εφαρμογή των οποίων θα τους φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων.
Μεταξύ αυτών η ρύθμιση για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και η εισαγωγή νέων αντικειμενικών κριτηρίων για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Σχετικά, παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ μηνιαίως. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση
πρέπει να κατατεθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια Εφορία ή τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι την ημερομηνία αυτή. Ωστόσο, αν ο οφειλέτης διαθέτει το ποσό εφάπαξ προβλέπεται η διαγραφή σε ποσοστό 100% των προσαυξήσεων. Αν συμφωνηθεί διακανονισμός για εξόφληση 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, η διαγραφή των προσαυξήσεων ανέρχεται σε 90%, για 13 έως 24 δόσεις σε 75%, για 25 έως 36 δόσεις σε 60%, για σε 37 έως 48 δόσεις σε 45% και για 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις σε 25% των προσαυξήσεων. Παράλληλα, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το χρέος τους με μετρητά, προβλέπεται η μεταβίβαση στο Δημόσιο περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων κ.λπ.).
Οσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, θεσπίζονται αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο των εσόδων και των εξόδων τους.
Οπως προβλέπεται, το εισόδημά τους θα προσδιορίζεται ανάλογα με:
1. Τον κλάδο και το είδος της δραστηριότητας.
2. Τον τόπο και τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος.
3. Την επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης.
4. Τις δαπάνες μισθοδοσίας (για επιχειρήσεις).
5. Τις λειτουργικές δαπάνες.
6. Τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, κινητά, μετοχές κ.λπ.).
Σύμφωνα με τον μέσο όρο του εισοδήματος για κάθε κλάδο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα ελέγχουν τα δηλωθέντα έσοδα και έξοδα αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι υπόχρεοι σε μετρητά, την ανάλυση ρευστότητά τους, για να υπάρχει ακόμα ένας τρόπος υπολογισμού του πραγματικού εισοδήματος του επαγγελματία, καθώς και την σχέση της τιμής πώλησης στον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών.

Κ. ΦΛΩΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου