Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Παράθυρο για νέα μείωση στις κύριες συντάξεις ανοίγει ο Κουτρουμάνης

 Ανοίγει «από το παράθυρο» θέμα νέου ασφαλιστικού ο υπουργός Εργασίας. Με χθεσινές δηλώσεις του ο Γιώργος Κουτρουμάνης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει ζήτημα μείωσης και των κύριων συντάξεων, αφού για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η χώρα να βρεθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης από τον ερχόμενο χρόνο - κάτι άκρως απίθανο. «Αν η ύφεση δεν συνεχιστεί το 2013 και το 2014, δεν θα υπάρξει ζήτημα για τις κύριες συντάξεις» δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη μείωση στις επικουρικές συντάξεις, που έχει έτοιμη το υπουργείο Εργασίας, φέρνει στο προσκήνιο και νέα μείωση στις κύριες συντάξεις. Ηδη είναι γνωστό ότι η τρόικα καλοβλέπει περαιτέρω μείωση στις συντάξεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ) και των τραπεζών.

 Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο και να γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις, θα πρέπει να ανατραπούν όλες οι προβλέψεις των δανειστών της χώρας, που δίνουν ύφεση για το 2012 στο 3,6%, για το 2013 στο 0,5% και ίσως να υπάρχει κάποια μορφής ανάκαμψης το 2014. Υπενθυμίζεται όμως ότι όλες οι προβλέψεις των προηγούμενων χρόνων έπεσαν έξω προς το χειρότερο...

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρούνται δεδομένες τόσο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, κατά το γερμανικό μοντέλο, όσο και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση την οποία ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 2010 (ν. 3863). Σύμφωνα με το τελευταίο ασφαλιστικό υπάρχει μια τριετής περίοδος «χάριτος», έως το 2015, που τα όρια ηλικίας αυξάνονται τμηματικά ανά κλάδο, για να φτάσουν στα 65 έτη και τα 40 χρόνια εργασίας.

Το πρόβλημα που έχει εντοπίσει το υπουργείο Εργασίας αφορά την τεράστια τρύπα που δημιουργεί η ύφεση στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Υπολογίζεται ότι το 2011 τα Ταμεία θα χάσουν περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ λόγω αύξησης της ανεργίας, αλλά και της «μαύρης εργασίας», που κάνει θραύση ειδικά κατά την τουριστική περίοδο. Με πιθανό το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να συνεχιστεί καθ' όλη την ερχόμενη διετία, η πίεση που θα ασκηθεί στα Ταμεία για να καταβάλουν συντάξεις θα είναι πολύ μεγάλη. Την ίδια στιγμή η κρατική χρηματοδότηση δεν αρκεί ούτε για τους πρώτους μήνες του έτους, όπως δείχνει και η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ήδη το ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι μόνο τον Ιανουάριο το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας «μπήκε μέσα» περίπου 750.000.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η κρατική επιχορήγηση, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, φτάνει μόλις και μετά βίας ως τον Μάρτιο.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου