Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με προεδρεύουσα την απελθούσα Πρόεδρο ΣτΕ, κ. Ευαγγελία Νίκα και εισηγητή το Σύμβουλο Επικράτειας, κ. Βασίλειο Ανδρουλάκη, έκρινε ότι είναι «αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, η διάταξη νόμου με την οποία δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά την διαδικασία μοριοδότησης για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία».
Σύμφωνα με το σκεπτικό των Συμβούλων Επικρατείας, στην περίπτωση που η προϋπηρεσία κάποιου εκπαιδευτικού αποτελεί κριτήριο επιλογής για την πρόσληψή του στη δημόσια εκπαίδευση, « η καθ’ ολοκληρίαν μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας καθώς και τον σκοπό του νόμου για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση των πιο άξιων και έμπειρων».
Παράλληλα οι ανώτατοι διοικητικοί δικαστές με τις αποφάσεις τους έκριναν ότι σωστά ο ο νομοθέτης (ν. 4589/2019) επιλέγει «να ενισχύει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην δημόσια εκπαίδευση και να προβλέπει ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους έναντι της παρασχεθείσας στον ιδιωτικό τομέα», αυτό όμως δε σηματοδοτεί ότι θα πρέπει «να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία».
Με τις σκέψεις αυτές ακυρώθηκαν οι δύο προσβληθείσες προκηρύξεις κατά το μέρος που αφορούσε την μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας.
Με τις αποφάσεις Σ.τ.Ε. 1253-1254/2024 Ολομ. καταργήθηκαν οι αντίστοιχες δίκες λόγω προσβολής των ίδιων όρων των αυτών προκηρύξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου