Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Το σοκ για τη σχολική βία

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ έχει εκτραχυνθεί. Η απίστευτης έκτασης και αγριότητας οργανωμένη επίθεση που δέχθηκε η 14χρονη μαθήτρια στη Γλυφάδα από συμμαθήτριές της δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό περιστατικό σχολικής βίας, παρότι συνέβη επίσης το πρωτοφανές να εκτυλιχθεί το επεισόδιο μπροστά σε δεκάδες ανήλικα κορίτσια που είχαν κληθεί μέσω Διαδικτύου για να συγκεντρωθούν από όλη την Αττική.

ΜΟΛΙΣ προχθές σημειώθηκε άγρια συμπλοκή μεταξύ ομάδων ανηλίκων που κατέληξε στο μαχαίρωμα δύο εξ αυτών έξω από ΕΠΑΛ στο Λαύριο. Στο Ηράκλειο 14χρονος μαθητής χτύπησε τον διευθυντή του Γυμνασίου του, ενώ στον Αλιμο μαθητής Β' Γυμνασίου έσπασε αντικείμενα στο γραφείο της διευθύντριας επειδή του έγινε παρατήρηση για χρήση κινητού και στη Θεσσαλονίκη ανήλικοι εγκλώβισαν συμμαθητή τους στην τουαλέτα σχολείου, καταγράφοντας την πράξη τους με το κινητό.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι η βία μέσα και έξω από τα σχολεία έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την παραβατικότητα των ανηλίκων, που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος, είναι πραγματικά σοκαριστικά. Στο πρώτο οκτάμηνο του 2024 έγιναν 8.978 συλλήψεις ανηλίκων έναντι 6.157 στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι. Πρόκειται για αύξηση κατά 46%. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, οι αρχές προχωρούν καθημερινά στη σύλληψη 37 μαθητών, με τον συνολικό αριθμό να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000 μέχρι το τέλος του έτους και με κατηγορίες που αφορούν, όχι μόνο ξυλοδαρμούς, αλλά και ναρκωτικά, ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις και άλλα αδικήματα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι πολύ σοβαρό και αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία, θα πρέπει όμως να απασχολεί περισσότερο τους γονείς με παιδιά σε αυτές τις ηλικίες. Γιατί η αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας, οι στοχευμένες δράσεις σε προβληματικές περιοχές και στέκια εγκληματικότητας, οι προσαγωγές και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας με σύγχρονες μεθόδους είναι μέτρα που λειτουργούν κυρίως κατασταλτικά. Η ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος ξεκινάει από το σπίτι και στη συνέχεια από το σχολείο.

ΚΑΛΩΣ έχουν αυστηροποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας τα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα στο σχολείο, όπως η επαναφορά των αποβολών και η δυνατότητα απόφασης του συλλόγου διδασκόντων για αλλαγή περιβάλλοντος ενός μαθητή, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο. Όπως και η λειτουργία της πλατφόρμας για καταγγελίες περιστατικών bullying, στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας για τη σχολική βία. Χρειάζονται όμως και άλλα μέτρα πρόληψης, από την οικογένεια και το σχολείο.

e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου