Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Πιερρακάκης: Μόνο ένας εκπαιδευτικός παράλληλης σε κάθε αίθουσα, σε λίγες μέρες η β' φάση αναπληρωτών video

κπ
Έρχεται και ρύθμιση και για τις άδειες εγκυμοσύνης αναπληρωτριών

Εγκύκλιο για την τοποθέτηση μόνο ενός  εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης σε κάθε αίθουσα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών που τη χρειάζονται έχει εκδόσει το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης που μίλησε το πρωί στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα προβλήματα στα σχολεία.

Ακόμα ο κ.Πιερρακάκης προανήγειλλε αλλαγές στο ζήτημα των αδειών μητρότητας των αναπληρωτριών ώστε να έχουν ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους, ενώ επέμεινε ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται για «εξορθολογισμό»...

Με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία ξεκίνησαν και οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών για τα κενά σε διδακτικό προσωπικό, τις συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και τις άθλιες κτιριακές υποδομές.

Γονείς, δάσκαλοι και μαθητές αγωνιούν για την επόμενη ημέρα ενώ λίγα μέτρα από το κέντρο της Αθήνας σχολικές αίθουσες λειτουργούν μέσα σε κοντέινερ.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για το θέμα.

«Το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ξεκινάει με 250 εκατομμύρια. Από φέτος θα ξεκινήσουν να λύνονται τα προβλήματα με τις κτιριακές υποδομές. Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ θα αξιολογήσει όλες τις σχολικές υποδομές της χώρας. Αν ένα σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν θα λειτουργήσει και θα βρούμε εναλλακτικές σε συνεννόηση με τους δήμους», είπε.

Ενώ σε σχέση με τις συγχωνεύσεις τμημάτων είπε:

«Τα τμήματα που συγχωνεύονται είναι κάτω  από 1.000. Πανευρωπαϊκή κατεύθυνση ειναι πως πρέπει να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός που βοηθάει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Η εγκύκλιος είναι να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός παράλληλης σε κάθε αίθουσα. Αν δείτε το μέσο όρο, η Ελλάδα έχει 8 παιδιά ανά εκπαιδευτικό. Στην Ολλανδία έχουμε 16 παιδιά και στη Φιλανδία 14 παιδιά. Στο Νηπιαγωγείο 16 δημοτικό 16, Γυμνασιο 21, Λυκειο 19. Γιατί κανουμε συγχωνεύσεις; Για να πιάσουν τόπο οι διορισμοί. Δεν πρέπει να ενοχοποιείται ο εξορθολογισμός. Το πρόβλημα είμαι πως έχεις ανθρώπινο δυναμικό για να στηρίξεις το σύστημα και ταυτόχρονα έχεις κενά, διαχρονικά. Φέτος  είμαστε καλύτερα από πέρσι. Περυσι ξεκινήσαμε με 28.000 αναπληρωτές, φέτος με 28.500 αναπληρωτες σύν τους διορισμούς. Κενά το σύστημα θα έχει πάντα διότι μπορεί να προκύψει μία εγκυμοσύνη ή μία αρρώστια. Υπάρχουν κάποια κενά που θα καλυφθούν πολύ γρήγορα».

Σε λίγες ημέρες έρχεται η β φάση αναπληρωτών.

Σε σχέση με τους αναπληρωτές, ο υπουργός είπε πως σε λίγες μέρες έρχεται η β' φάση προσλήψεων, ενώ για το ζήτημα της ανισότητας μονίμων και αναπληρωτών στις άδειες, είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη να πάρουν επίδομα μητρότητας και οι αναπληρώτριες. «Πρέπει να υπάρξξει εξομάλυνση και μιλάμε με συναρμόδια υπουργεία να δούμε πώς θα διορθωθεί», είπε. 

Ενώ για τους εκπαιδευτικούς στα νησιά είπε πως άρχισε η συνεργασία με δημάρχους για να βρεθούν σπίτια στους καθηγητές.

Μίλησε και για ψηφιακό φροντιστήριο.

«Όλα τα μαθήματα των Πανελλαδικών θα παρέχονται δωρεάν από το ψηφιακό φροντιστήριο. Γίνεται διαδικτυακά. Έχεις τη δυνατότητα να κάνεις και ερωτήσεις και έχει και νοηματική].

Σε σχέση με το bullying στα σχολεία είπε:

«Έχουμε υπερδιπλασιάσει τους ψυχολόγους  και τους κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία. Δεν είναι η κάλυψη που θέλω ακόμα. Το μέτρο για το κινητό είναι συσχετιζόμενο με το bullying. Υπάρχει και η πλατφόρμα όπου μπορούν να μιλήσουν τα παιδιά και να τα καταγγείλουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου