Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Το υπουργείο με τις 11 σφραγίδες

ipourgeio 400px

Τα Θρησκεύματα και ο Πολιτισμός «μπαινοβγαίνουν» στον τίτλο του υπουργείου Παιδείας. Συνολικά έντεκα αλλαγές έχουν γίνει τον τελευταίο αιώνα στον τίτλο του υπουργείου, που εποπτεύει τον μεγαλύτερο κλάδο δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 150.000 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές) και τα ζητήματά του απασχολούν κάθε οικογένεια.

Φυσικά, οι αλλαγές στον τίτλο του υπουργείου δεν έχουν μόνο πολιτική αξία, αλλά και πραγματική, καθώς σε κάθε αλλαγή πρέπει να κατασκευάζονται νέες σφραγίδες. Συγκεκριμένα:

 • Μέχρι το 1926 το υπουργείο είχε ονομασία «Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως». Το 1926 με Νομοθετικό Διάταγμα το υπουργείο μετονομάζεται σε «Θρησκευμάτων και Παιδείας», το οποίο αποτελείται από δώδεκα τμήματα, πρώτο από τα οποία είναι το Τμήμα των Θρησκευμάτων.

• Το υπουργείο διατηρεί αυτόν τον τίτλο μέχρι το 1949, οπότε μετονομάζεται σε «Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας».

• Το 1955, παρότι δεν αλλάζει όνομα, αποφασίζεται μια σημαντική, για το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει, αλλαγή. Η «εθνική παιδεία» μπαίνει μπροστά από τα «θρησκεύματα» και το υπουργείο μετονομάζεται για πρώτη φορά σε «Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων». Εξήντα χρόνια μετά, επί ΣΥΡΙΖΑ, η «Παιδεία» ετέθη δεύτερη στον τίτλο. Από το 1955 έως το 2009 είναι η μακροβιότερη περίοδος κατά την οποία το υπουργείο διατήρησε τον ίδιο τίτλο.

• Το 2009 είναι η πρώτη φορά που ένας τρίτος τομέας εισέρχεται στη «μαρκίζα» του υπουργείου και μάλιστα παρεμβάλλεται στους δύο γνωστούς τομείς. Ετσι, γίνεται «Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων». Οι μετ μετονομασίες και οι αλλαγές στο ΠαιδείαςΘρησκεύματα και Πολιτισμός έρχονται και φεύγουν σε διάστημα ενός αιώνα.

• Το 2012 φεύγει η «Διά Βίου Μάθηση» και εισέρχεται ο πολιτισμός και ο αθλητισμός: «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού» είναι ο τίτλος του.

• Το 2013 νέα αλλαγή και ο τίτλος μικραίνει σε «Παιδείας και Θρησκευμάτων».

• Το 2015, στο υπουργείο εισέρχεται το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού, το οποίο μάλιστα προτάσσεται στον τίτλο: «Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων».

 • Τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά τις νέες εθνικές εκλογές, μέσα στην ίδια χρονιά ο τίτλος αλλάζει σε «Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων», με την έρευνα να εισέρχεται για πρώτη φορά.

 • Από το 2019 έως το 2023 το χαρτοφυλάκιο της Ερευνας μετατέθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και ο τίτλος του υπουργείου περιορίστηκε εκ νέου στην Παιδεία και τα Θρησκεύματα.

Από το υπ. Πολιτισμού

Με βάση το προεδρικό διάταγμα της Τρίτης, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς από το υπουργείο Πολιτισμού μεταφέρονται στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, όπως η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Διεύθυνση Οικονομικής Υποστήριξης Τομέα Αθλητισμού κ.ά.

Τέλος, με το ίδιο προεδρικό διάταγμα η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου