Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Σε έκοψαν

 

Κι όμως ήταν η πιο εμβληματική φράση. Με τέσσερις μόνο λέξεις αποτύπωσε μια νοοτροπία και συμπύκνωσε κουλτούρα, συνέπειες και αιτίες. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε πριν από μία εβδομάδα με τον νεαρό στην Ελευσίνα, πολλοί έσπευσαν να αποκαλύψουν φωτογραφίες του σε εκδηλώσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να τον «απονομιμοποιήσουν» και να ακυρώσουν όποιο αυθορμητισμό του διαλόγου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως λίγη σημασία είχε. -«Είχα δώσει Πανελλήνιες» -«Με βάση εισαγωγής; -«Ναι και κόπηκα» -«Σε κόψανε, δεν κόπηκες. Σε έκοψε η Κεραμέως». Η αποτύπωση της νοοτροπίας της ήσσονος προσπάθειας, της μετάθεσης της ευθύνης, της θυματοποίησης, πως για όλα μας τα δεινά πάντα φταίει κάποιος άλλος. Το ίδιο έργο που παιζόταν στα χρόνια της κρίσης. Εφταιγαν οι κακοί ξένοι που μας επέβαλαν τα Μνημόνια, όχι εμείς που δανειζόμασταν χρήματα από τους κακούς ξένους για να πληρώνουμε επίδομα έγκαιρης προσέλευσης, επίδομα φαξ και επίδομα μεταφοράς φακέλου. Ώσπου κάποια στιγμή τα χρήματα τελείωσαν. Όχι όμως και οι αυταπάτες.

Λένε πως οι λαοί αλλάζουν με την ιστορική εμπειρία, εμείς δείχνουμε να μένουμε εμμονικά πίσω. Μία ρητορική στο ίδιο μοτίβο, ότι ας πούμε η υπουργός Παιδείας κόβει όσους δεν πιάσουν τον βαθμό που απαιτείται στις Πανελλαδικές. Εκείνη φταίει. Που στην πραγματικότητα φταίει, αλλά όχι επειδή κόβει τους νέους. Αλλά γιατί νέοι που μάτωσαν στο διάβασμα και πέτυχαν στις Πανελλαδικές δεν μπορούν να σπουδάσουν, διότι τα πανεπιστήμια λειτουργούν ως γιάφκες.

Φταίει που τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε πεδίο άσκησης bullying. Φταίει που τα ΤΕΙ εν μία νυκτί βαφτίστηκαν ΑΕΙ και παρέμειναν Φταίνε όλοι εκείνοι που δίνουν ψεύτικες ελπίδες στα νέα παιδιά, διατηρώντας σχολές με ανύπαρκτο αντικείμενο, απλά για να δουλεύουν οι καφετέριες της περιφέρειας, προκαλώντας έναν ιδιότυπο πληθωρισμό πτυχίων - εντέλει - ανεργίας. Φταίνε όλοι όσοι υποδαυλίζουν τις καταλήψεις στα σχολεία, της πιο άδικης ταξικά συνθήκης, η οποία ουσιαστικά αποτελεί επίθεση στους οικονομικά αδύναμους μαθητές, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν τη διδακτέα ύλη σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα ή να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία. Το «σε έκοψε η Κεραμέως» είναι ακριβώς η κουλτούρα που πρέπει να ανατρέψει η κοινωνία και το στοίχημα που οφείλει να βάλει η επόμενη, όποια κι αν είναι, κυβέρνηση. Μακάρι να μην πάμε πάλι κουβά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου