Στην τελική ευθεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων βρίσκονται περίπου 100.000 υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια. Οι φετινές εξετάσεις θα γίνουν με τέσσερις αλλαγές, που αφορούν στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στον τρόπο βαθμολόγησης των Νέων Ελληνικών και των Αρχαίων, προσθήκες τμημάτων σε επιστημονικά πεδία, καθώς και αύξηση εισακτέων σε στρατιωτικές σχολές.
Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ στις 2 Ιουνίου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα θα αρχίσουν για τα ΕΠΑ.Λ. Οπως είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν θα επηρεαστούν από τις εκλογές, ώστε οι υποψήφιοι να μπορούν απερίσπαστοι να επιδοθούν στην προσπάθειά τους. «Τα πάντα είναι έτοιμα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις», λέει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. «Ξεκινήσαμε τον προγραμματισμό νωρίτερα, καθώς δεν θέλαμε να επηρεασθούν από τις εκλογές οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ φέραμε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να θεσμοθετηθεί η ανακοίνωση του προγράμματος των Πανελλαδικών να γίνεται κάθε χρόνο πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, για να είναι γνωστό σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς».
«Επαναλήψεις και ψυχραιμία», συμβουλεύει τους φετινούς υποψηφίους ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, καθηγητής Γιάννης Βαφειαδάκης. Όπως λέει «πολλές φορές υποψήφιοι χάνουν 2 ή και 3 μονάδες από την κακή οργάνωση του χρόνου τους ή από κινήσεις πανικού». Ο κ. Βαφειαδάκης σημειώνει ότι «είναι πολύ σημαντικό στοιχείο των φετινών εξετάσεων ο εξορθολογισμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που οδήγησε πέρυσι σε πολλά κενά στη Σχολή Ευελπίδων και πρόπερσι στην Αρχιτεκτονική Θράκης».
«Το σύστημα αντιμετωπίζει τις παιδικές του ασθένειες», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, τονίζοντας ότι «με τη διόρθωση της ΕΒΕ είναι πολύ σημαντικό ότι στις στρατιωτικές σχολές δεν θα μείνουν κενές θέσεις σε έναν ευαίσθητο τομέα, στον οποίο απαιτείται στελέχωση».
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Οι αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι:
1 . Βαθμολόγηση: Αλλαγές θα ισχύσουν στη βαθμολόγηση δύο μαθημάτων. Στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών δίνονται ερωτήσεις από ένα διδαγμένο στο σχολείο κείμενο και από ένα αδίδακτο κείμενο. Από φέτος κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο, για την οποία το άριστα ήταν δύο μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20. Επίσης, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που θα ισχύει από φέτος είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα, η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 1 00, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.
2. Μείωση ΕΒΕ σε στρατιωτικές σχολές και αύξηση εισακτέων: Οι στρατιωτικές σχολές αποφάσισαν να μειώσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τους, για να μην εμφανίσουν κενές θέσεις, όπως πέρυσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σχολή Ευελπίδων, που τροποποίησε την ΕΒΕ, με τον συντελεστή να διαμορφώνεται φέτος στο 1 από 1,2 πέρυσι. Ο αριθμός εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές αυξήθηκε στους 950, έναντι 847 πέρυσι.
3. Προσθήκες τμημάτων: Ένα τμήμα προστέθηκε σε σχέση με πέρυσι και αυτό είναι το Τμήμα Ψυχολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εντονη είναι ωστόσο η κινητικότητα των σχολών ανά πεδίο. Συγκεκριμένα, δύο τμήματα, το Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο) και Γεωπονίας (Μεσολόγγι), προστίθενται στα Επιστημονικά Πεδία Επιστημών Υγείας και Ζωής και Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Νέα τμήματα στο 4ο Πεδίο θα δουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό τους. Πρόκειται για οκτώ τμήματα που ανήκαν στο 2ο και στο 3ο Πεδίο και προστίθενται και στο 4ο. Οι νέες σχολές στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης οι υποψήφιοι των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής είναι οι εξής: Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Περιβάλλοντος του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
4. Άνοδος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και συντελεστές βαρύτητας: Σχολές με δυνατά γνωστικά αντικείμενα επέλεξαν να αυξήσουν την ΕΒΕ και να ανεβάσουν τον βαθμό δυσκολίας. Τέτοια τμήματα είναι στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΕΒΕ 1,10 από 1,00 πέρσι), το Τμήμα Νοσηλευτικής (ΕΒΕ 0,95 από 0,90 πέρυσι), στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (ΕΒΕ 1,20 από 0,80 πέρυσι) και στο ΔΙΠΑΕ το Τμήμα Φυσικοθεραπείας (ΕΒΕ 1,20 από 0,80 πέρυσι), στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το Τμήμα Μαιευτικής (ΕΒΕ 1 ,1 0 από 1 ,00 πέρυσι) και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το Τμήμα Πληροφορικής (ΕΒΕ 0,90 από 0,80 πέρυσι). Οι συντελεστές βαρύτητας που προσδιορίζονται από τα τμήματα των πανεπιστημίων θα είναι διαφορετικοί για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή κάθε πανεπιστημιακό τμήμα έχει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας με τους οποίους θα υπολογίζονται οι τελικές επιδόσεις των υποψηφίων στα εξεταζόμενα μαθήματα.
Γ.Γ ΎΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου