Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ προκαλεί έντονες αντιδράσεις

 


Τα μαχαίρια «ακονίζουν» τα ΑΕΙ ενόψει των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων που τους ζητεί το υπουργείο Παιδείας. Το θέμα θα είναι πρώτο στην ατζέντα της σημερινής, έκτακτης συνεδρίασης της Συνόδου Πρυτάνεων, στην οποία έχει προσκληθεί και αναμένεται να συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση αναμένεται να καταγραφούν οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις πρυτάνεων στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Η κ. Κεραμέως έχει θέσει προφορικά το θέμα στη Σύνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, ωστόσο προ ημερών εγγράφως ζήτησε από τα ΑΕΙ να καταθέσουν έως τα τέλη Μαρτίου προτάσεις συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων τμημάτων. Χαρακτηριστικά, ο προεδρεύων της Συνόδου και πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ανέφερε ότι προ τριετίας ολοκληρώθηκε ένας κύκλος αναδιάρθρωσης του πανεπιστημιακού χάρτη, μέσω των συγχωνεύσεων ΤΕΙ με πανεπιστήμια. Το ίδιο υποστήριξε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, δηλώνοντας ότι «το πανεπιστήμιό μας αναδιαρθρώθηκε εκ βάθρων το 2019 με απόφαση Συγκλήτου».

 Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες οι πρυτάνεις θεωρούν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν πρέπει να προχωρήσει σε καταργήσεις τμημάτων κεντρικών ΑΕΙ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τμήματα με ομοειδές αντικείμενο, τα οποία έχουν έδρα σε ακριτικά ΑΕΙ (π.χ. Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης, Αιγαίου), ελλείψεις σε προσωπικό και χαμηλή ζήτηση από υποψηφίους λυκείου.

Ένα ακόμη αίτημα είναι πως η ηγεσία του υπουργείου πρέπει να προχωρήσει σε μία κίνηση πολιτικού συμβολισμού, προτείνοντας συγχώνευση ακόμη και ΑΕΙ στην Αττική και την Κρήτη.

Στη Σύνοδο, επίσης, πρυτάνεις θα διατυπώσουν τις ενστάσεις τους για τη μοριοδότηση των ιδρυμάτων τους, όπως προέκυψε μετά την αξιολόγηση των ΑΕΙ από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με βάση ποιοτικούς δείκτες για το 20% της τακτικής επιχορήγησης. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (βρέθηκε στη 17η θέση με 1.395 μόρια) κ. Αλμπάνης, δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι σε ιδρύματα υπάρχουν τμήματα που λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια και ακόμη δεν έχουν αποφοίτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Από την πλευρά του, σε χθεσινή ανακοίνωση το Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΘΑΑΕ ανέφερε ότι «η Αρχή δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της τα δεδομένα που κατέγραψε και οδήγησαν στην εισήγησή της, πρώτον, για λόγους διαφάνειας και, δεύτερον και κυριότερον, γιατί αποτελούν μια καλή πρώτη βάση αναφοράς για την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Προσεκτική μελέτη του συνόλου των στοιχείων, είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο ιδρύματος, μπορεί να οδηγήσει σε σειρά χρήσιμων συμπερασμάτων και να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο στη διαμόρφωση στρατηγικής και σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η ΕΘΑΑΕ δεν έχει την αποστολή να προβαίνει σε αξιολογική κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων και δεν έχει προτείνει τέτοια κατάταξη».

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου