Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Πανεπιστήμια: Νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα για ευέλικτες σπουδές και «διπλά πτυχία» στους φοιτητές

 

Το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια παρουσίασε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου το επόμενο διάστημα να δοθεί για διαβούλευση και να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Οι πρυτάνεις ενημερώθηκαν, προφορικά κατά τη διάρκεια έκτακτης Συνόδου, για τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα οποία εστιάζονται κυρίως στις σπουδές των φοιτητών αλλά και στην εσωτερική λειτουργία των ιδρυμάτων.

Όσον αφορά στους φοιτητές η κ. Κεραμέως έδωσε ένα περίγραμμα των αλλαγών που σχεδιάζει χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες όπως : Oι φοιτητές θα μπορούν να έχουν μια ευελιξία όσον αφορά στις γνώσεις που θέλουν να αποκτήσουν μέσα στα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μαθήματα και από άλλα τμήματα πέραν αυτού που σπουδάζουν ακόμη και αν έχουν εντελώς διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, με στόχο να πλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Επίσης -όπως γίνεται ήδη σε πολλά ξένα ΑΕΙ- τμήματα θα μπορούν να συνεργάζονται δημιουργώντας κοινά προγράμματα σπουδών, παρέχοντας και «διπλά πτυχία». Θα αναβαθμιστεί ο θεσμός της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών και σε όλα τα ιδρύματα θα ιδρυθούν ανάλογες Μονάδες με στόχο την στήριξη των φοιτητών. Προβλέπονται ανταποδοτικές υποτροφίες για τις μεταπτυχιακές σπουδές ενώ οι φοιτητές θα μπορούν να μετακινούνται και σε άλλα πανεπιστήμια εντός της χώρας σε ομοειδή τμήματα πάλι με σκοπό την απόκτηση περισσοτέρων γνώσεων.

 

Αλλαγές θα έρθουν και στα μεταπτυχιακά προγράμματα, οι οποίες θα αφορούν και τα δίδακτρα. Τα πανεπιστήμια θα μπορούν να παρέχουν και 3ετείς σπουδές σε σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών (όπως ήταν δηλαδή τα ΤΕΙ).

Όσον αφορά στις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα μπορούν να εκπονούν κατά την κρίση τους νέα χωρίς να ζητούν έγκριση από το υπουργείο Παιδείας αλλά μόνο με την αξιολόγηση και πιστοποίηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ). Στο πλαίσιο της αυτονομίας τα ιδρύματα θα αποφασίζουν μόνα τους για θέματα όπως η παράταση ενός εξαμήνου, κάτι που μέχρι τώρα αποφασίζεται από τους υπουργούς. Δίνεται η δυνατότητα εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ιδρύματα όταν κριθεί απολύτως αναγκαίο ενώ στα μεταπτυχιακά κ.α δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν αλλαγές και όσον αφορά στην αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού με στόχο την απλούστευση ορισμένων διαδικασιών ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των υποψηφίων οι οποίοι περιμένουν ατέλειωτους μήνες για να αναγνωρίσουν τίτλους που απέκτησαν στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου