Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Η μαθητική γενιά της πανδημίας

 

Το αποτύπωμα της πανδημίας στην ελληνική εκπαίδευση αναμένεται να καταγραφεί στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Και κυρίως του εξεταστικού συστήματος με τα θετικά του, αλλά κυρίως με τις στρεβλώσεις που σκιαγραφούν τις ιδιαίτερες πτυχές του.

Οι φετινοί, περίπου 100.000 υποψήφιοι, που θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για τα ΑΕΙ, είναι οι πρώτοι που έχουν περάσει και τις τρεις χρονιές τους στο λύκειο με πανδημία. Η πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου του 2020 και λίγο αργότερα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη μείωση της ύλης (υπολογίστηκε μεταξύ 20%-30% ανά μάθημα) για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και την ακύρωση των προαγωγικών εξετάσεων της Α΄ και της Β΄ Λυκείου. Μάλιστα, το 2020 ήταν η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ επρόκειτο να εξετασθούν σε διευρυμένη ύλη. Χωρίς προαγωγικές εξετάσεις πέρασαν στη Γ΄ Λυκείου και οι μαθητές της Β΄ το 2021, ενώ οι Πανελλαδικές Εξετάσεις οργανώθηκαν –για δεύτερη χρονιά– με μειωμένη ύλη. Ετσι οι φετινοί υποψήφιοι –το 2020 μαθητές της Α΄ Λυκείου- θα είναι οι πρώτοι που θα εξεταστούν σε διευρυμένη ύλη και χωρίς ποτέ να έχουν δοκιμαστεί στο λύκειο σε ένα είδος εξετάσεων όπως οι προαγωγικές (δεν μιλάμε για τα ενδοσχολικά ωριαία διαγωνίσματα και τα τεστ).


 Κατά τη διάρκεια της διετίας της πανδημίας, οι φετινοί τελειόφοιτοι εναλλάχθηκαν από τη διά ζώσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δεν νομίζω ότι ισχύει πως οι έφηβοι μελέτησαν περισσότερο επειδή ήταν κλεισμένοι στο σπίτι. Το αντίθετο. Αγχος για τις νέες συνθήκες εκπαίδευσης, φόβος, κοινωνική απομόνωση, ασθένεια ή ακόμη και απώλεια στο συγγενικό περιβάλλον επιβάρυναν αρνητικά τους εφήβους την τελευταία τριετία. Πρόκειται για τρεις ουσιαστικά χαμένες χρονιές, μια χαμένη εκπαιδευτική γενιά; Το ποιοτικό αποτύπωμα των επιπτώσεων της πανδημίας θα βιώσουν τα πανεπιστήμια, όταν τον προσεχή Οκτώβριο θα έχουν στα έδρανά τους «μαθητές της πανδημίας». Τα αποτελέσματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα δώσουν ένα αριθμητικό στίγμα για το εάν επηρεάστηκαν οι μαθητές από τις εκπαιδευτικές συνθήκες της πανδημίας. Ενώ διαχρονικά ο ένας στους τρεις υποψηφίους των Πανελλαδικών έχει μέσον όρο κάτω από 10, πολλοί προδικάζουν για φέτος τις χειρότερες επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας. Μόνο για να χαϊδέψουν τα αυτιά των υποψηφίων και των γονέων τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου