Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί ζητούν μέριμνα για να βρίσκονται κοντά στις οικογενειές τους

 

«Μέχρι πρότινος η υπηρέτηση στην οργανική θέση ήταν 1 έτος. Ζητάμε να ισχύσει το ίδιο καθεστώς και για εμάς» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί με ανακοίνωσή τους που υπογράφεται από 2.848 εκπαιδευτικούς, ζητούν από την Πολιτεία να μειωθεί ο χρόνος παραμονής τους στην οργανική τους θέση από τα 2 έτη σε 1 έτος έτσι ώστε να μπορούν να είναι κοντά στις οικογένειες τους, οι οποίες κινδυνεύουν με διάλυση.

Ειδικότερα, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί ήταν επί σειρά ετών αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για πρώτη φορά διορίστηκαν ως μόνιμοι για το σχολικό έτος 2021-2022 σε διάφορες εκπαιδευτικές μονάδες (νησιά, ηπειρωτική χώρα κ.λπ.). Το διάστημα αυτό δημιούργησαν οικογένειες και πλέον έχουν μικρά παιδιά και αυξημένες οικογενειακές ανάγκες.

Βάσει νόμου πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις που διορίστηκαν το 2021-2022, χωρίς δικαίωμα μετάθεσης.

Όμως, κατά το παρελθόν την δεκαετία του 2000 σε παρόμοια περίπτωση, με νομοθετική διάταξη και για παρόμοιους λόγους περιορίστηκε ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής τους σε ένα έτος.

Τώρα ζητούν να γίνει το ίδιο γιατί έχουν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, όπως είναι η επιμέλεια των παιδιών τους, η καταβολή διπλών ενοικίων, κ.λπ.

Στην ανακοίνωσή τους οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί αναφέρουν:

«Στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε όλοι, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί αιτηθήκαμε στο υπουργείο Παιδείας την μείωση του χρόνου παραμονής μας στην οργανική μας θέση από τα 2 έτη σε 1 έτος, διότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της πολιτείας για προστασία της οικογένειας. Μετά από τόσα χρόνια αδιοριστίας, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μεσήλικες με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Η δυσχερής οικονομική κατάσταση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την απομάκρυνση από την οικογενειακή μας εστία. Η απόφασή μας να διεκδικήσουμε την εργασιακή μας σταθερότητα ήταν μονόδρομος, μετά από την μακροχρόνια εργασία μας στην εκπαίδευση υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας.

Μέχρι πρότινος η υπηρέτηση στην οργανική θέση ήταν ένα (1) έτος. Ζητάμε να ισχύσει το ίδιο καθεστώς και για εμάς.

Είναι παράδοξο, εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, να γίνεται αυτού του είδους η ανακατανομή πληθυσμού και ο χωρισμός των οικογενειών, ενώ χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου θα μπορούσαν να καλυφθούν τα ίδια κενά από εκπαιδευτικούς που θα βρίσκονταν κοντά στα σπίτια τους.

Εμείς, ως πρώην αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, είχαμε ήδη υπηρετήσει στο Υπουργείο Παιδείας για πολλά χρόνια και σε διαφορετικά μέρη της επικράτειας.

Επιπλέον σε περίπτωση νέων διορισμών ,τους οποίους και εμείς φυσικά επιθυμούμε, θα προκύψει καταστρατήγηση του αξιολογικού πίνακα με τον οποίο διοριστήκαμε .

Οι βελτιωτικές αλλαγές είναι θέμα πολιτικής βούλησης, της εκάστοτε ηγεσίας για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου