Ολομέλειας ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση δέκα συλλόγων διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, αλλά και 22 καθηγητών πανεπιστημίου, που ζητούν την ακύρωση της προκήρυξης πρόσληψης 1 .030 ειδικών φρουρών για τα πανεπιστήμια.
Έξω από το κτίριο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην είσοδο αστυνομικών στα ΑΕΙ και στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Μάλιστα, κρέμασαν και πανό με συνθήματα όπως «Ποτέ αστυνομία στις σχολές», αλλά και κατά των δύο υπουργών που είχαν υπογράψει το νόμο για την εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας, Νίκης Κεραμέως και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της πράξης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας πως η συγκρότησή τους είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει το άρθρο 1 6 του Συντάγματος και άλλες διατάξεις.
«Μηδαμινή εγκληματικότητα»
Οι σύλλογοι που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προέρχονται από το ΕΜΠ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου και Δυτικής Αττικής, που σε ανακοινώσεις τους έχουν ζητήσει την ακύρωση του μέτρου. Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν πως «δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΑΕΙ μια ομάδα αστυνομικών η οποία θα λογοδοτεί στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων», αλλά και ότι «η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ είναι μηδαμινή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία».
Πρόσθεσαν, επίσης, πως η προκήρυξη που εκδόθηκε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για το διαγωνισμό για τις προσλήψεις δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν προσδιορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί, ενώ δεν εκδόθηκε και το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Από την πλευρά του, το ελληνικό δημόσιο υποστήριξε πως ο νόμος είναι συνταγματικός, μέσω των δικηγόρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Σημείωσαν ότι τα μέλη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές και θα έχουν άμεση παρέμβαση σε γεγονότα τα οποία θα διαδραματιστούν εντός των χώρων των ΑΕΙ, ενώ πρόσθεσαν ότι θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες των ανδρών της ΟΠΠΙ και δεν έπρεπε η έκδοσή του να προηγηθεί της προκήρυξης του διαγωνισμού. Παράλληλα, έκαναν λόγο για ομηρίες πανεπιστημιακών καθηγητών, ξυλοδαρμούς και κτισίματα στις πόρτες των γραφείων των καθηγητών. Κατά συνέπεια, ανέφεραν, «υπάρχει υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των πανεπιστημίων, να προστατεύει την περιουσία των ΑΕΙ και τους ίδιους τους καθηγητές».
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου