Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Σχετικά με «…τα ψέματα που ντράπηκαν»

 

ΔΑΚΕ Ζακύνθου. Σχετικά με «…τα ψέματα που ντράπηκαν»

Η ΑΣΕ Ζακύνθου (ΠΑΜΕ), σε πρόσφατη δημοσίευσή της (15/02/22) κατηγορεί την ΔΑΚΕ Καθηγητών Ζακύνθου, με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, µια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ’λεγαν».

Δεν μας εκπλήσσει η στάση της ΑΣΕ, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να «αυτοπροβάλλεται», να καταστροφολογεί και να παριστάνει τον «τιμητή των πάντων». Οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ, συνεπής σε μία απαράδεκτη συνδικαλιστική νοοτροπία, «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας», ψευδολογούν ασύστολα, αποκρύπτοντας εντέχνως την συνδικαλιστική μας δράση και την ορθολογική κριτική μας σε λανθασμένες αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ. Μας «παρουσιάζει» ως «φερέφωνο» της κυβέρνησης.

Αφορμή για την πρόσφατη λασπολογία της ΑΣΕ, αποτέλεσε η αμοιβαία μετακίνηση - απόσπαση δύο συναδέλφων σε δύο σχολικές μονάδες του Νομού Ζακύνθου με απόφαση ΠΥΣΔΕ. Θα τοποθετηθούμε σε κάθε μία από τις αναφορές της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ), όχι ως απολογία, αλλά για να αναδείξουμε την κομματικό – συνδικαλιστικό λαϊκισμό, που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την εκπαίδευση στην Ελλάδα.

·      «Ως ΑΣΕ υπερασπιζόμαστε τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, η ΔΑΚΕ υπερασπίζεται την κατηγοριοποίηση σχολείων με βάση την κοινωνική τάξη των μαθητών. Ποια από τις δύο θέσεις αποβλέπει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση και την οικονομική κατάσταση του μαθητή και της οικογένειάς του;»

Ως κατηγοριοποίηση των σχολείων υπονοείται η αξιολόγηση και στην παρούσα φάση η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Αφού λοιπόν η παράταξη της ΔΑΚΕ είναι υπέρ της αξιολόγησης- κάτι που δηλώνουμε διαχρονικά, ενώ η ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) την πολεμάει λυσσαλέα, πως ερμηνεύεται η αποστολή από την ΕΛΜΕΖ φύλλου – αναλυτικού πίνακα καταγραφής των δομών και υποδομών των σχολείων της Ζακύνθου με εμπλοκή μάλιστα όλων των τοπικών φορέων, συλλόγων γονέων και μαθητών; Αυτό δεν συνιστά κατηγοριοποίηση; Επίσης πως ερμηνεύεται η προτροπή για συμπλήρωση συγκεκριμένων αξόνων της αξιολόγησης σε ψήφισμα της 8/1/2022 (Αρ πρωτ 08), με αναλυτικές μάλιστα προτάσεις σχετικά με την συμπλήρωση συγκεκριμένων αξόνων της αξιολόγησης; Τίτλος του ψηφίσματος: «Απόφαση-πρόταση της ΕΛΜΕ Ζακύνθου προς τους συναδέλφους μπροστά στην επόμενη φάση της αξιολόγησης Συνεχίζουμε τον αγώνα!» Άρα συνεχίζουμε τον αγώνα συμπληρώνοντας τους άξονες της αξιολόγησης!

·      «Η ΕΛΜΕΖ, οι ΕΛΜΕ όλης της χώρας αλλά και η ΟΛΜΕ για έκτακτα ζητήματα παίρνουν αποφάσεις με κείμενα που ψηφίζονται από τις παρατάξεις δια περιφοράς. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει για πρώτη φορά και εντύπωση προκαλεί η επιλεκτική ευαισθησία της ΔΑΚΕ για το συγκεκριμένο και μόνο ζήτημα.»

·      «Η ΔΑΚΕ γνωρίζει άριστα ποιες είναι οι ειδικότητες των συναδέλφων που αποσπάστηκαν ΧΩΡΙΣ τη θέλησή τους. Το αναφέρει ρητά στις απαντήσεις της στη μεταξύ των παρατάξεων αλληλογραφία, ΠΡΙΝ την ανακοίνωση του σωματείου. Στα απαντητικά της κείμενα αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι το πρόβλημα οφείλεται στους συναδέλφους που αρνήθηκαν την πρόσληψη για 5 και 6 μήνες! »

·       «Η ΔΑΚΕ ενημερώθηκε στις 07/02 για την πρότασή μας για τις εν λόγω αποσπάσεις. Της τονίσαμε ότι απόφαση του σωματείου ΔΕ θα ληφθεί ΟΥΤΕ θα ανακοινωθεί, ΠΡΙΝ ενημερωθεί η ίδια, ώστε έχοντας πλήρη εικόνα να καταθέσει τη θέση της. Μία μόλις μέρα μετά (08/02) απάντησε, παίρνοντας θέση υπέρ των υποχρεωτικών αποσπάσεων του «ΠΥΣΔΕ» Ζακύνθου και ενάντια στους συναδέλφους που αποσπάστηκαν με το ζόρι!»

Το θέμα των δύο «αμοιβαίων» αποσπάσεων ήταν γνωστό από τις 3/2/2022 σε μέλη του Δ.Σ που υπηρετούν στο ίδιο σχολείο (ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ), με  ένα εκ των συναδέλφων που κλήθηκαν σε απόσπαση. Για ποιο λόγο δεν ενημέρωσαν την ίδια μέρα το Δ.Σ που έγινε στα γραφεία της ΕΛΜΕΖ; Τα κείμενα και τα θέματα για το συγκεκριμένο Δ.Σ δεν περιλάμβαναν καμία αναφορά στο ζήτημα. Όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος αν υπήρχαν άλλα ζητήματα, εκτός ημερησίας για το συγκεκριμένο Δ.Σ, επίσης δεν υπήρξε αναφορά στο θέμα.  Έτσι από το συγκεκριμένο Δ.Σ η ΔΑΚΕ απουσίασε, αφού για τα θέματα προς ψήφιση είχαμε ήδη τοποθετηθεί. Μετά την αποστολή του κειμένου ενημερωθήκαμε με δική μας ευθύνη. Τονίζουμε ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά στην ΕΛΜΕΖ ή έγγραφη ένσταση στη Δ.Δ.Ε, από θιγόμενο συνάδελφο. Εκτιμήσαμε ότι απόφαση του ΠΥΣΔΕ αν και καθόλου ευχάριστη, ήταν αναγκαία. Ίσως, μάλιστα, το πρόβλημα να μην προέκυπτε αν είχαν επιλεγεί διαφορετικά οι τοποθετήσεις των συναδέλφων από τον Σεπτέμβριο, με επαρκή αιτιολόγηση από το ΠΥΣΔΕ. Αυτό όμως θα σήμαινε την υποχρεωτική τοποθέτηση συναδέλφου εξαρχής στο ΕΠΑΛ,  χωρίς δικαίωμα επιλογής λειτουργικού κενού σε γυμνάσιο του νησιού. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την άρνηση ανάληψης υπηρεσίας σε τέσσερεις διαδοχικούς διορισμούς σε συγκεκριμένη ειδικότητα. Επιπλέον κρίναμε ότι στην απόφαση του ΠΥΣΔΕ ήταν σύννομη και δεν υπήρχε δόλος ή εξυπηρέτηση «κατ΄ επιλογήν», στοιχεία που θα δικαιολογούσαν καταγγελία.

"Οι συνάδελφοι, όπως γνωρίζει και παραδέχεται η ΔΑΚΕ, αποσπάστηκαν από το «ΠΥΣΔΕ» Ζακύνθου ΧΩΡΙΣ αίτησή τους. Για αυτόν άλλωστε το λόγο και πραγματοποιήθηκε μαζικότατη παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ, από την οποία φυσικά η ΔΑΚΕ απείχε επιδεικτικά."

Η μαζικότατη παράσταση διαμαρτυρίας έγινε από καθηγητές ενός σχολείου, με δική τους πρωτοβουλία. Το κάλεσμα έγινε με ομαδική επικοινωνία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ενημέρωσαν την ΕΛΜΕΖ ούτε την παράταξή μας με κανένα τρόπο. Αφορά 10-15 καθηγητές σχολείου, στο οποίο υπηρετεί ο ένας εκ των μετακινούμενων συναδέλφων. Πως λοιπόν απείχαμε επιδεικτικά. Αν πάλι είχαν ενημερώσει τον Πρόεδρο, τότε προκύπτει ζήτημα επιλεκτικής ενημέρωσης εκ μέρους του, πράξη που τον εκθέτει.

·       "Για το θέμα της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου το σωματείο ΟΥΔΕΠΟΤΕ κατήγγειλε τους αιτούμενους συναδέλφους ΑΛΛΑ το ΥΠΑΙΘ που δεν εξέδωσε ποτέ εγκύκλιο απόσπασης που να δίνει δικαίωμα αίτησης σε κάθε ενδιαφερόμενο. Καλούμε για άλλη μία φορά τη ΔΑΚΕ να κοινοποιήσει στους συναδέλφους τη συγκεκριμένη –ανύπαρκτη– εγκύκλιο του Υπουργείου. Σε διαφορετική περίπτωση εγκρίνει τις αυθαιρεσίες του ΥΠΑΙΘ."

 

ΕΛΜΕΖ:

26/5/2021: Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου με αφορμή την πρόσφατη σειρά γεγονότων αναφορικά με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, θεωρεί ότι οι ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δ.Ι.Β και το Υπουργείο Παιδείας αντίκεινται στις αρχές της διαφάνειας και των αντικειμενικών κριτηρίων...

11/6/2021 Στην υπ’ αρ. 109/26-5-2021 ανακοίνωση της ΕΛΜΕΖ υποδείξαμε ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την καταστρατήγηση της διαφάνειας και για τη μη ύπαρξη οποιασδήποτε διαδικασίας, όσον αφορά τις αποσπάσεις της περιόδου Μαΐου-Αυγούστου 2021 το Υπουργείο και την κυβέρνηση και ΟΧΙ τους αποσπασθέντες συναδέλφους Ή το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δ.Ι.Β.

Σχόλιο της ΔΑΚΕ: Ο ένας εκ των αποσπασθέντων κατέθεσε αίτηση απόσπασης στη Ζάκυνθο για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Έπρεπε το ΥΠΑΙΘ να βγάλει εγκύκλιο; Προτείνουμε εγκύκλιο συνάδελφοι για κάθε απόσπαση; Επικίνδυνη απαίτηση.

·      "Είναι σαφές ότι η ΔΑΚΕ Ζακύνθου ξεπληρώνει άγνωστα -στην παράταξή μας και τους συναδέλφους- «γραμμάτια» προς τη ΝΔ, το Υπουργείο και τη Διοίκηση, με λίγα λόγια «κάνει το θέλημα» για λογαριασμό τους."

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ (ΑΣΕ - ΠΑΜΕ) τις τελευταίες μέρες επισκέπτεται τα σχολεία επιδεικνύοντας τόμο από τα Δοκίμια Ιστορίας του ΚΚΕ, για να μας υποδείξει ότι οι αποκαλύψεις του Σ. Ρατσένκο (κατά Γ.Γ ΚΚΕ "Παπα-Παπα-Παπαρατσένκο¨) μας ήταν ήδη γνωστές. Επομένως ο ως άνω Ιστορικός είναι ¨βαλτός¨ από ξένα κέντρα. Αυθόρμητη, ανεξάρτητη, αμερόληπτη ενημέρωση. Ποιος έχει "γραμμάτια" προς εξόφληση και ποιος κάνει "θελήματα";

·      "Καλούμε τη ΔΑΚΕ να κοινοποιήσει στους συναδέλφους το πλήρες κείμενό της με το οποίο απαντά ότι καταψηφίζει στις 08/02 την καταγγελία της απόσπασης συναδέλφων χωρίς αίτησή τους."

8/2/2022 από ΔΑΚΕ προς Δ.Σ ΕΛΜΕΖ

"Δεν χαιρόμαστε που συνάδελφος υποχρεώνεται σε μετακίνηση από το σχολείο που επέλεξε, ωστόσο δεν βλέπουμε λόγο για καταγγελία. Μάλλον περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει. Εκτίμησή μας είναι πως ως παράταξη δεν ενδιαφέρεστε να λύσετε προβλήματα. Εκμεταλλεύεστε καταστάσεις με αποκλειστικό στόχο την προβολή των πολιτικών και ιδεολογικών σας απόψεων – θέσεων. Η ποιότητα της εκπαίδευσης είναι το τελευταίο που σας ενδιαφέρει, αν σας ενδιαφέρει. Καταψηφίζουμε το κείμενο."

Συνάδελφοι, η ΕΛΜΕΖ έχει μετατραπεί σε κομματικό όργανο. Προτείνει και ψηφίζει με βάση συγκεκριμένο ιδεολογικό - πολιτικό σκεπτικό και σε αυτό μπαίνει η σφραγίδα της Ένωσης. Όποιο κείμενο κατατίθεται, ακόμη και αν συμφωνούμε με την καταγραφή προβλημάτων ή οργάνωση δράσεων πρέπει ταυτόχρονα να καταγγείλουμε και σύσσωμο το πολιτικό στερέωμα, εκτός ΚΚΕ φυσικά. Κάθε κείμενο που εμείς καταθέτουμε τροποποιείται σε τέτοιο βαθμό που έχουμε επιλέξει να μην καταθέτουμε πλέον κείμενα. Ζητούμε επίμονα στα email που στέλνονται, να ενημερώνονται οι συνάδελφοι σχετικά με τον τρόπο που ¨πέρασε" κάθε κείμενο π.χ κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα. Καταψηφίζεται συστηματικά και χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση. Όταν έχεις καθεστωτικές αντιλήψεις αποδέχεσαι μόνο την ομοφωνία. Η παρουσία μας στην ΕΛΜΕΖ είναι τυπική και μάλλον άχαρη.

 Έχουν ήδη σταλεί στα email των συναδέλφων τα τελευταία ψηφίσματα του Δ.Σ. Σύμφωνα με αυτά η εκπαιδευτική κοινότητα της Ζακύνθου, βλέπει μόνο περικύκλωση της Ρωσίας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οι καθηγητές της Ζακύνθου δεν εγκρίνουν εξοπλισμούς, δεν εγκρίνουν συμφωνίες, δεν εγκρίνουν συμμαχίες και εμμέσως οι ομογενείς στην Ουκρανία δεν είναι δική μας έγνοια. Για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της δεν έχει θέση ο εκπαιδευτικός στη Ζάκυνθο.

Η ΕΛΜΕΖ είναι Ένωση καθηγητών. Δεν ανήκει σε κανένα, και προφανώς σε κανένα κόμμα ή παράταξη. Η διαπαραταξιακή συνεννόηση είναι αυτονόητη. Είναι έκφραση Δημοκρατίας. O κλάδος των εκπαιδευτικών δεν χρειάζεται πάτρωνες.

Καλούμε τον κλάδο να προβληματιστεί με την υποτιθέμενη ενημέρωση σε σχέση με τα ψηφίσματα της ΕΛΜΕΖ, αφού προφανώς αποτελούν ωμή κομματική προπαγάνδα.

ΔΑΚΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

20/2/2022

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου