Η βαθμολογία των ΑΕΙ, θα αποτελέσει και το κριτήριο με το οποίο θα λάβουν το 20% της χρηματοδότησης, οπότε ήδη άρχισαν οι ενστάσεις από τους πρυτάνεις
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πάντειο και το Χαροκόπειο, αποτελούν το τοπ –τεν των ελληνικών ΑΕΙ. Η βαθμολογία αυτή των ΑΕΙ, θα αποτελέσει και το κριτήριο με το οποίο θα λάβουν το 20% της χρηματοδότησης, οπότε ήδη άρχισαν οι ενστάσεις από τους πρυτάνεις.Τα στοιχεία κατάταξης προκύπτουν από την συλλογή ποιοτικών στοιχείων ενώ αυξημένη κατά περισσότερα από 13 εκ. ευρώ είναι η φετινή Ετήσια Τακτική Επιχορήγηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ύψους άνω των 105 εκ € για το οικονομικό έτος 2022. Για πρώτη φορά, η απόφαση κατανομής των κονδυλίων, κατόπιν εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘAΑΕ), λαμβάνεται βάσει:
α. αντικειμενικών κριτηρίων ως προς το 80% της επιχορήγησης και β. αξιολόγησης και σε ποιοτικούς δείκτες για το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης. Δηλαδή, από την αυθαίρετη απόφαση εκάστοτε υπουργού Παιδείας που ίσχυε μέχρι το 2019, εφαρμόζεται πλέον ένα αντικειμενικό και διαφανές σύστημα κατανομής χρηματοδότησης το οποίο λαμβάνει υπόψιν του και ποιοτικούς δείκτες απόδοσης των ΑΕΙ.
Έτσι, τα Πανεπιστήμια της χώρας μας περνούν σε μια νέα εποχή, αφ’ ενός ως προς την κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών, με μέριμνα για τις ιδιαιτερότητές τους και διαφάνεια, αφ’ ετέρου ως προς την έμπρακτη αναγνώριση της ποιοτικής λειτουργίας τους, τη στοχοθεσία, τον εντοπισμό και την ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων. Βάσει της εγκριθείσας κατανομής, θα αναμορφωθούν οι τακτικοί προϋπολογισμοί των ΑΕΙ για το οικονομικό έτος 2022.
Υπενθυμίζεται ότι τα αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων κατανέμεται το 80% της τακτικής χρηματοδότησης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό Τμημάτων/Σχολών/ενεργών προπτυχιακών φοιτητών, τις απαιτήσεις εργαστηριακού εξοπλισμού, τη γεωγραφική διασπορά, τις λειτουργικές δαπάνες και το προσωπικό. Το 20% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται πλέον με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των ΑΕΙ, που αφορούν σε πέντε επιμέρους ενότητες, εκ των οποίων κάθε ΑΕΙ αξιολογείται σε τρεις. Τη συνεχή βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του ΑΕΙ (Α), ενότητα υποχρεωτική για όλους, και σε δύο εκ των τεσσάρων ενοτήτων που τα ίδια επιλέγουν: Β. αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού (επελέγη από 16 στα 23 ΑΕΙ), Γ. διασύνδεση με την κοινωνία την αγορά εργασίας και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης (επελέγη από 10 στα 23 ΑΕΙ), Δ. διεθνοποίηση (επελέγη από 12 στα 23 ΑΕΙ), Ε. ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος (επελέγη από 8 στα 23 ΑΕΙ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου