Τον προσεχή Μάιο θα οργανωθούν για πρώτη φορά εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν οι Έλληνες μαθητές στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά στο τέλος του Δημοτικού και στο τέλος του Γυμνασίου.
Τον προσεχή Μάιο θα οργανωθούν για πρώτη φορά εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν οι Ελληνες μαθητές στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά στο τέλος του Δημοτικού και στο τέλος του Γυμνασίου.
Πρόκειται για την ελληνική «PISA», όπως λέγεται, καθώς οι στόχοι των εξετάσεων είναι ανάλογοι με εκείνους του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ, που οργανώνεται κάθε τρία χρόνια: να εξαχθούν συμπεράσματα εάν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ ανταποκρίνονται στην επίτευξη των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων και την απόκτηση των απαιτούμενων δεξιοτήτων από τους μαθητές.
Την ίδια στιγμή που προβληματίζουν οι επιδόσεις των Eλλήνων μαθητών στον διαγωνισμό PISA –στον τελευταίο διαγωνισμό του 2018 στην κατανόηση κειμένου, η Ελλάδα κατετάγη 42η, στα μαθηματικά 43η και στις φυσικές επιστήμες 44η θέση σε 78 χώρες–, ο εθνικός διαγωνισμός θα προσφέρει αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών σε βασικά γνωστικά αντικείμενα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην ελληνική PISA προγραμματίζεται να προστεθεί από το 2023 η εξέταση σε ένα ακόμη πεδίο, τις φυσικές επιστήμες, που εξετάζονται και στο πρόγραμμα του ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις θα οργανώνονται κάθε χρονιά για μαθητές
της Στ΄ τάξης Δημοτικού και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου, από την Αρχή
Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
(ΑΔΙΠΠΔΕ) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Πιλοτικά
κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εντός Μαΐου σε
εθνικό επίπεδο, με αντιπροσωπευτικό δείγμα έως 6.000 μαθητών και
μαθητριών Δημοτικού και έως 6.000 Γυμνασίου, σε έως 600 σχολικές μονάδες
όλων των τύπων, όλης της επικράτειας. Τα αποτελέσματα θα συλλέγονται
ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται στους βαθμούς των μαθητών, ενώ οι μαθητές
θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα εύρος ερωτήσεων κλειστού τύπου. Ηδη
δημιουργείται Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις ανά βαθμίδα.
Οι εξετάσεις θα γίνουν σε εθνικό επίπεδο, με αντιπροσωπευτικό δείγμα έως 6.000 μαθητών και μαθη- τριών Δημοτικού και έως 6.000 Γυμνασίου.
Οπως λέει το υπουργείο Παιδείας, θα δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα στην οποία θα αναρτηθεί το θεωρητικό πλαίσιο των εξετάσεων και ενδεικτικά θέματα. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «η περιοδική αποτύπωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων είναι προαπαιτούμενο για τον εντοπισμό εκπαιδευτικών αναγκών, για την κατανόηση τυχόν προβλημάτων και, συνακόλουθα, την επίλυσή τους, με στόχο τη συνολική βελτίωση της εκπαίδευσης της χώρας μας».
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ δεν έχουν πάρει επισήμως θέση για την ελληνική «PISA», ωστόσο οι αριστερές παρατάξεις, όπως αποτυπώνεται από τις δημόσιες δηλώσεις των εκπροσώπων τους, έχουν ταχθεί αρνητικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου