Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Τα 5 SOS για τους φετινούς υποψήφιους

 

Στις 14 Ιουνίου θα ξεκινήσουν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις τα πέντε βασικά SOS που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων καθώς όπως ανακοινώθηκε η πρεμιέρα για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου και μια ημέρα μετά στη «μάχη» θα μπουν και οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων.

Ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου, αντί για τις 15 Απριλίου όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές.

Η ύλη των μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν φέτος οι υποψήφιοι είναι μειωμένη κατά 25%-30% στα πλαίσια των μέτρων που έχουν ληφθεί δεδομένης του μικρού χρόνου φυσικής παρουσίας των μαθητών στις τάξεις.

Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική αλλαγή ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων καθώς το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας αλλά και της δυνατότητας υποβολής δεύτερου μηχανογραφικού.

Τι να προσέξουμε στις Πανελλαδικές

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 έχουν ιδιαιτερότητες και νέα στοιχεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι υποψήφιοι από τα μέσα της Β΄ Λυκείου ταλαιπωρούνται, όπως όλοι μας, με τον κορονοϊό. Τα σχολεία ανοίγουν και κλείνουν και όλοι καθηγητές και μαθητές συμφωνούν πως η τηλεκπαίδευση, αν και απαραίτητη, είναι πολύ πιο κουραστική και λιγότερο αποδοτική από τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Βέβαια είναι θετικό ότι η τηλεκπαίδευση υλοποιήθηκε, με όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, αφού ζούμε σε μία χώρα τεχνολογικά καθυστερημένη.

Ας δούμε τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι στις φετινές εξετάσεις.

1. Η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αναμένεται να αφήσει εκτός ΑΕΙ έναν στους τρεις υποψηφίους.

Ο υποψήφιος για να μπορέσει να δηλώσει σχολές του Επιστημονικού του Πεδίου στο Μηχανογραφικό πρέπει να γράψει τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων.

Αν δεν το καταφέρει δεν θα μπορεί να δηλώσει καμία σχολή του Επιστημονικού του Πεδίου. Αν το καταφέρει θα μπορεί να δηλώσει μόνο τις σχολές που θα επιλέξουν το χαμηλότερο συντελεστή 0,8.

Για τις σχολές που θα επιλέξουν μεγαλύτερο συντελεστή, μέχρι το 1,2, θα πρέπει να γράψει καλύτερα για να έχει το δικαίωμα να τις δηλώσει.

Για τις σχολές που ανήκουν σε περισσότερα από ένα πεδία πρέπει να γράψει τουλάχιστον το 80% του μικρότερου μέσου όρου από τα πεδία που ανήκει η σχολή.

Το πλεονέκτημα αυτού του πολύπλοκου υπολογισμού είναι ότι η ΕΒΕ είναι ανεξάρτητη του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων.

Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται να γράψει ο υποψήφιος τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων, που, τουλάχιστον για φέτος με τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας, είναι πολύ δύσκολο για πολλούς υποψηφίους.

Με βάση τις περσινές επιδόσεις αναμένουμε να μην εισαχθεί στα ΑΕΙ σχεδόν κανείς υποψήφιος με λιγότερα από 8.000 μόρια.

2. Η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας για δύο μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, είναι σωστή και απαραίτητη, γιατί πέρυσι που δεν υπήρχαν συντελεστές είχαμε πάρα πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν υποψήφιοι που ενώ συγκέντρωσαν τα μόρια της βάσης της σχολής τελικά έμειναν απέξω.

Το σύστημα αυτό θα ισχύσει μόνο για φέτος γιατί του χρόνου κάθε τμήμα θα επιλέγει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας.

3. Όσοι υποψήφιοι θελήσουν να εξεταστούν στις Πανελλαδικές για δεύτερη φορά το 2022 πρέπει να γνωρίζουν ότι του χρόνου θα εξεταστούν στην ύλη που θα ισχύει του χρόνου και στα εξεταζόμενα μαθήματα που θα ισχύουν το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μειωμένη ύλη, αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, και οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στα Λατινικά αντί της Κοινωνιολογίας.

4. Ο αριθμός των εισακτέων, που θα ανακοινωθεί μέχρι 15 Μαΐου, αναμένεται να είναι διαφοροποιημένος σε σχέση με πέρυσι, γιατί το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει μεταφορά θέσεων από τα κεντρικά Πανεπιστήμια προς τα περιφερειακά.

Γι’ αυτό υπάρχει και η καθυστέρηση ανακοίνωσης του αριθμού των εισακτέων. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε αλλαγές στον αριθμό των τμημάτων του Μηχανογραφικού.

5. Από φέτος οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν και δεύτερο Μηχανογραφικό, για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ.

Αυτή η δυνατότητα δεν τους δίνει κάποια επιπλέον ευκαιρία, γιατί έτσι και αλλιώς η εισαγωγή τους στα ΙΕΚ γινόταν και γίνεται με το απολυτήριο Λυκείου.

Από όλες αυτές τις αλλαγές η σημαντικότερη είναι, φυσικά, η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που θα αφήσει εκτός ΑΕΙ ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων.

Ας προσπαθήσουν, λοιπόν, οι υποψήφιοι να προετοιμαστούν όσο καλύτερα μπορούν, ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι υπόλοιπες αλλαγές, όπως το διπλό Μηχανογραφικό και οι διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας θα ισχύσουν από τις Πανελλαδικές του 2022.

 

Μάριος Καλογερόπουλος

Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου