Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Συρίγος: Καθεστώς τρομοκρατίας σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια - Καθηγητές στοχοποιούνται και αυτολογοκρίνονται

 

Ο υφυπουργός Παιδείας εξήγησε ότι η θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής επιλογής, αλλά αντικειμενικής ανάγκης

Απίστευτες εικόνες ανομίας και παραλογισμού σε χώρους συγκεκριμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων περιέγραψε στη Βουλή ο κ. Αγγελος Συρίγος, για να εξηγήσει πως η θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής επιλογής, αλλά αντικειμενικής ανάγκης.Ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής πανεπιστημίου ανέφερε ότι παραβατικές ομάδες έχουν εγκαταστήσει καθεστώς τρομοκρατίας και εκφοβισμού σε συγκεκριμένα ιδρύματα, καταστρατηγώντας στην πράξη την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. «Υπάρχουν συνάδελφοί μου, που αυτολογοκρίνονται για να μην στοχοποιηθούν από αυτές τις ομάδες» αποκάλυψε ο κ. Συρίγος, για να προσθέσει ότι σημαντικά ερευνητικά προγράμματα για κατασκευή drones ακυρώνονται από τους καθηγητές, ώστε να μην στοχοποιηθούν για «φιλομιλιταρισμό».

Ειδική αναφορά έκανε και για τους καθηγητές Εγκληματολογίας, που βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο των «ομάδων ανομίας» καθώς, όπως είπε, «η συγκεκριμένη επιστήμη αποτελεί εχθρό των συγκεκριμένων ομάδων, καθώς προβλέπει την συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές».

«Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολύ συγκεκριμένα ΑΕΙ μεγάλων αστικών κέντρων, γιατί γίνονται στόχος ομάδων φοιτητικών ή μη, που προσπαθούν αν αλιεύσουν οπαδούς» ανέφερε ο κ. Συρίγος, για να εξηγήσει πως η δράση των συγκεκριμένων ομάδων καταστρατηγεί το άσυλο ιδεών και την ελευθερία έρευνας.

«Δυστυχώς, αρκετοί συνάδελφοί μου αυτολογοκρίνονται σε κεντρικά πανεπιστήμια για να μην στοχοποιηθούν από αυτές τις ομάδες. Ξέρετε ότι αυτές οι ομάδες έχουν λογοκρίνει συγκεκριμένες σχολές και επιστήμες, όπως η Εγκληματολογία; Γιατί στην Εγκληματολογία πρέπει να συνεργάζεσαι με την αστυνομία. Αρα, όποιος διδάσκει εγκληματολογία τίθεται υπο διωγμό» ανέφερε ο υφυπουργός, για να συνεχίσει: «Υπάρχουν προγράμματα ερευνητικά, που θα μπορούσαν να τρέξουν θέματα ενισχυτικά για την αμυντική θωράκιση της χώρας, όπως η ανάπτυξη drones. Γνωρίζω ότι πολυτεχνικά τμήματα σκέφτηκαν να τρέξουν τέτοιου είδους προγράμματα, αλλά προβληματίστηκαν για το αν θα στοχοποιούνταν από αυτές τις ομάδες ως φιλομιλιταριστές»

«Όχι, δεν θέλουμε αστυνομία στα ΑΕΙ. Δεν είναι η δουλειά της ΕΛΑΣ αυτή. Δεν υπάρχει αστυνομία στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Όμως, δεν υπάρχει στην Ευρώπη και το χτίσιμο καθηγητών. Προφανώς δεν θέλουμε αστυνομία, αλλά φτάσαμε σε μια κατάσταση που έχει ξεφύγει» σημείωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με την αδυναμία των πρυτανικών αρχών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, εξήγησε: «Γιατί ξέρανε ότι την μια μέρα θα επικοινωνούσαν με αστυνομία και τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου θα ήταν παρέα με όλους αυτούς τους τύπους που ασκούν εκφοβισμό. Το "Σιγά μην φοβηθώ" ήταν ένα τραγούδι κατά της Χρυσής Αυγής. Αυτό το σιγά μην φοβηθώ είναι και η πραγματικότητα στα ιδρύματα που επικρατεί ο φόβος».

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που συνέβη στο Πάντειο πανεπιστήμιο για «να μπορούμε να κάνουμε ελεύθερες εκδηλώσεις; Στο Πάντειο είχαμε καλέσει τον πρέσβη του Ισραήλ και τον ομόλογό του της Παλαιστίνης να μιλήσουν. Κάποιοι από αυτές τις ομάδες ζήτησαν να μην μιλήσει ο Ισραηλινός, την στιγμή που ο πρέσβης της Παλαιστίνης δεν είχε πρόβλημα να συνομιλήσει μαζί του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου