Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Σχολεία: Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, αύξηση κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας, ζητά από τους εκπαιδευτικούς να επιμένουν στη χρήση της μάσκας και να ενημερώνουν αναλυτικά τους γονείς για την αναγκαιότητά της
Καθημερινή ενημέρωση για τις απουσίες των μαθητών, πιστή εφαρμογή της εγκυκλίου για την υποχρεωτικότητα της μάσκας στις αίθουσες και αναλυτικές οδηγίες, προς τους γονείς για την αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας, ζητά από τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία καθημερινά αυξάνονται. Μετά τις απανωτές περιπτώσεις γονέων, που δεν αφήνουν τα παιδιά τους, να φοράνε μάσκα στο σχολείο, το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να επανέλθει με διευκρινιστική εγκύκλιο ζητώντας την πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τους «αρνητές της μάσκας».
Με δεδομένο ότι τα κρούσματα covid-19, στα σχολεία αυξάνονται καθημερινά το υπουργείο Παιδείας, επιθυμεί να εφαρμοστούν με απόλυτη αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς οι αρμόδιοι καθημερινά θα αναγκάζονται να κλείνουν τμήματα σχολείου ή και ολόκληρες σχολικές μονάδες. Ο προϊστάμενος σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κων. Τσαχαλάς, μετά τα περιστατικά ανυπακοής, που παρατηρήθηκαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων, ζητά από τους εκπαιδευτικούς να προσπαθούν να ενημερώσουν τους γονείς αναλυτικά και ταυτόχρονα να εκπαιδεύουν τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού στη σωστή χρήση της μάσκας.
Επίσης επαναλαμβάνει ότι οι μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα θα παίρνουν απουσία και θα ακολουθεί η απομόνωσή τους σε ειδικό χώρο, έως ότου τους παραλάβουν οι γονείς τους .Η διευκρινιστική εγκύκλιος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 118259/ΓΔ4/09-09-20 εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ, παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της και ειδικότερα της παρ. 7 του άρθρου 2 όπου ορίζεται: Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του. Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.» Επιπλέον θα πρέπει ληφθεί υπόψη η παρ. 1 του άρθρου 2 της παραπάνω ΚΥΑ όπου ορίζεται ότ: «Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας…».

Συνεχίζονται τα παρατράγουδα στα σχολεία

Ακόμη και κατάληψη ενορχηστρώθηκε από μερίδα γονέων που αντιδρούν στη χρήση μάσκας στα σχολεία στην περιοχή των Χανίων Κρήτης (Γυμνάσιο Βουκολιών). Μάλιστα γονείς, δεν δίστασαν να απαγορεύσουν την είσοδο στους καθηγητές του σχολείου. Η πρωτοβουλία για κατάληψη φέρεται να προέρχεται από κάποιους γονείς, οι οποίοι φέρονται να μπλόκαραν την είσοδο του σχολείου, μαζί με μέρος των μαθητών. Τελικά τα μαθήματα δεν έγιναν ενώ ο διευθυντής του σχολείου ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας. Αναφερόμενη σε τέτοια φαινόμενα καθώς και σε αυτά της βίας κατά εκπαιδευτικών η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή», ενώ σχετικά με την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, είπε «όλοι έχουμε μια αγωνία και ως υπεύθυνοι πολιτικοί και ως γονείς, αλλά ακολουθούμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και θυμίζω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες. Έχουμε υποχρέωση να επιστρέψουμε τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο και ο φυσικός του χώρος είναι το σχολείο».
Σχετικά με αναρτήσεις στα social media με φωτογραφίες από μάσκες που διανεμήθηκαν στα σχολεία, με διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τις προδιαγραφές των ειδικών, αλλά και για τις αντιδράσεις από τους αρνητές της μάσκας είπε,  ότι «στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όλα κύλησαν πολύ ομαλά και πρέπει να ευχαριστήσουμε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές που εφάρμοσαν υποδειγματικά μέτρα που είναι δύσκολα και δυσάρεστα, αλλά είναι σωτήρια και απαραίτητα για την υγεία όλων μας. Είδαμε παιδιά να βάζουν την μάσκα στην καθημερινότητα τους».

Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία

Κρούσμα κορονοϊού εμφανίστηκε και σε Λύκειο στην περιοχή του Μοσχάτου. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στο συγκεκριμένο σχολείο, καθώς χθες βρέθηκε θετική στον ιό και μια καθηγήτρια, ενώ ακολούθησε δεύτερο, το οποίο αφορά σε μαθήτρια. Το τμήμα της Α' Λυκείου στο οποίο φοιτά η μαθήτρια κλείνει, ενώ σύμφωνα με εκπαιδευτικούς τουλάχιστον δύο ακόμα καθηγητές έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου