Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Τι προβλέπει ο νόμος για όσους δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο


Στην Ελλάδα Πατέρας δεν έβαλε μάσκα στα παιδιά τουη εκπαίδευση είναι υποχρεωτική από το νηπιαγωγείο έως και την Γ' Γυμνασίου. Στη συστηματική και αδικαιολόγητη απουσία μαθητών επεμβαίνει εισαγγελέας.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς ταυτίστηκε με το θέμα της χρήσης μάσκας από τους μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης λόγω της COVID-19 στην Ελλάδα. Η πλειονότητα γονέων και μαθητών εφάρμοσαν το μέτρο, ενώ υπήρξαν και κάποιοι αρνητές της μάσκας που δεν άφησαν τα παιδιά τους να τη φορέσουν.

Στη συγκέντρωση γονέων κατά της χρήσης μάσκας που είχε πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη κάποιοι εκ των ομιλητών είχαν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία με το πλήθος να ξεσπά σε χειροκροτήματα.


Σε ρεπορτάζ του Sputnik η διοργανώτρια της συγκέντρωσης είχε δηλώσει ότι οι γονείς δεν θα στείλουν τα παιδιά στα σχολεία κι ότι θα «κάνουν αποχή». Το ίδιο δήλωσε και σήμερα η κα Μαίρη Θεοχαρίδου η οποία -μιλώντας στο Sputnik- ανέφερε ότι δεν στέλνει το παιδί της στο σχολείο που φοιτά στη δεύτερη τάξη Λυκείου της Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε ότι το έστειλε την πρώτη ημέρα χωρίς μάσκα κι ότι οι καθηγητές έδιωξαν το παιδί της, ενώ τώρα είπε ότι το σχολείο βρίσκεται υπό κατάληψη.

«Εγώ δεν το έστειλα το παιδί μου στο σχολείο. Είναι πολλοί οι γονείς που δεν τα στέλνουν» είπε η κα Θεοχαρίδου.

Εξάλλου, από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, υπήρξαν γονείς που δήλωσαν μπροστά στις κάμερες ότι δεν θέλουν τα παιδιά τους να φορούν μάσκα ενώ εξέφρασαν τη σκέψη τους να μην τα στέλνουν στο σχολείο

Απολύμανση στο 41ο Λύκειο Αθηνών. Α' & Β' Λυκείου επιστρέφουν στο σχολείο στις 18 Μαΐου


Τι προβλέπει ο νόμος για όσους δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Στην Ελλάδα η φοίτηση είναι υποχρεωτική μέχρι την τρίτη τάξη του Γυμνασίου. Αποτελεί δηλαδή εκ του νόμου υποχρέωση του γονέα ή του κηδεμόνα να φροντίσει να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο.


Παλαιότερα, ο νόμος 1566/85 όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 167 Α΄ (άρθρο 2 παρ. 2) ανέφερε ότι:

«Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα».

Το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα προέβλεπε πταισματική κύρωση για όποιων γονέα ή κηδεμόνα δεν φρόντιζε για τη φοίτηση του παιδιού. 

Ωστόσο πλέον με το νέο Ποινικό Κώδικα τα πταίσματα καταργήθηκαν. Την ίδια στιγμή, όμως, η φοίτηση παραμένει υποχρεωτική και μάλιστα με Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται η επέμβαση του εισαγγελέα για τις περιπτώσεις που συστηματικά και αδικαιολόγητα ο μαθητής δεν φοιτά όπως είπε στο Sputnik ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Σε περίπτωση συστηματικής και αδικαιολόγητης απουσίας σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 79 του 2017 επεμβαίνει εισαγγελέας» εξήγησε ο κ. Κόπτσης προσθέτοντας ότι όσον αφορά την επιβολή ποινών στους γονείς και κηδεμόνες «μεταβιβάστηκαν στους Δήμους σύμφωνα με το άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου