Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Πρόσκληση για διάθεση θέσεων Μαθητείας στο Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας και στα Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και στις ΕΠΑ.Σ. και στα Ι.Ε.Κ. Ο.Α.Ε.Δ.

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση για διάθεση θέσεων Μαθητείας στο Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας και στα Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και στις ΕΠΑ.Σ. και στα Ι.Ε.Κ. Ο.Α.Ε.Δ.»
Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στοχεύουν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και τη διευκόλυνση των αποφοίτων τους να ενταχθούν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού
στηρίζουν την αναβάθμιση μαθησιακών διαδρομών που συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα, ιδιαίτερη προτεραιότητα αποτελεί ο θεσμός της μαθητείας, όπου οι φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναλαμβάνουν να παράσχουν στον μαθητευόμενο μάθηση στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί μετά από εξετάσεις σε πιστοποίηση των γνώσεων και ειδικοτήτων σε συγκεκριμένη ειδικότητα. Οι μαθητευόμενοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και επιπλέον εφόδια στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει ενώ συνεργάζονται με επαγγελματίες του κλάδου. Ο θεσμός της Μαθητείας έχει θετική ανταπόκριση στους φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω κατά την περίοδο 2020-2021, οι συναρμόδιοι φορείς θα εφαρμόσουν Προγράμματα Μαθητείας συνολικά για τους μαθητευόμενους των ΕΠΑΣ και του  Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ και καταρτιζόμενους των ΙΕΚ των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αρμοδιότητάς τους. Οι ειδικότητες ανά εκπαιδευτική διαδρομή παρουσιάζονται στο Παράρτημα 1 και αναλυτικές πληροφορίες για την υλοποίηση της Μαθητείας στο Παράρτημα 2.
Στο πλαίσιο αυτό καλείστε να στηρίξετε το θεσμό της Μαθητείας επενδύοντας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση των νέων, με την προσφορά θέσεων Μαθητείας για την περίοδο 2020- 2021.
Ειδικότερα, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι φορείς του Δημόσιου Τομέα οφείλουν να προβούν στις κάτωθι απαραίτητες ενέργειες:
1. Να αποστείλουν σε ψηφιακή μορφή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις mathiteia_apofaseis@minedu.gov.gr και mathiteia@oaed.gr μέχρι 10 Ιουλίου 2020 τα εξής :
 Απόφαση του Δ.Σ του φορέα ή Απόφαση του ανώτατου μονοπρόσωπου ή συλλογικού οργάνου διοίκησης του φορέα
 Στην περίπτωση που ένας φορέας του Δημοσίου έχει ήδη αποστείλει απόφαση σε προηγούμενη φάση υλοποίησης, με πρόβλεψη και δέσμευση προϋπολογισμού, περισσότερων του ενός έτους για συμμετοχή στα προγράμματα μαθητείας, απαιτείται η εκ νέου αποστολή απόφασης στην επόμενη φάση υλοποίησης για την περίοδο 2020- 2021.
2. Να προβούν σε εγγραφή στο portal του ΟΑΕΔ (για όσους φορείς δεν έχουν εγγραφεί κατά τα προηγούμενα χρόνια)
Σημειώνεται ότι στις αποφάσεις των Δ.Σ. ή στις αποφάσεις του ανώτατου μονοπρόσωπου ή συλλογικού οργάνου διοίκησης των φορέων του Δημόσιου Τομέα, πέραν των γενικών θεμάτων απαιτείται:
1. αναφορά στον αριθμό των μαθητευομένων ανά ειδικότητα και εκπαιδευτική δομή (ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ., Ι.Ε.Κ.) που επιθυμούν να απασχολήσουν, αλλά και να προβλέπεται η δυνατότητα, σε περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι προσφερόμενες θέσεις μαθητείας από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή, αυτές να καλύπτονται από μαθητευόμενους αντίστοιχης ειδικότητας άλλης εκπαιδευτικής δομής (βλέπε παράρτημα 3 σχέδιο απόφασης Δ.Σ. ή του ανώτατου μονοπρόσωπου ή συλλογικού οργάνου διοίκησης του φορέα) και
2. βεβαίωση δέσμευσης πίστωσης και απόφαση ανάληψης υποχρέωσης με ΑΔΑ για το έτος 2020 καθώς και απόφαση προέγκρισης πίστωσης με ΑΔΑ για το έτος 2021. Σε περίπτωση μη υποβολής τους, οι φορείς δεν θα συμπεριληφθούν στη σχετική ΚΥΑ καθορισμού του αριθμού των μαθητευομένων και σπουδαστών των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ – Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας και ΙΕΚ), που δύνανται να πραγματοποιήσουν Μαθητεία σε φορείς του Δημοσίου Τομέα κατά την περίοδο 2020-2021.
Υπογραμμίζεται ότι η ύπαρξη των ανωτέρω δεσμεύσεων από τους Δημόσιους φορείς αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ορθή έκδοση της κανονιστικής πράξης σύμφωνα με τον ν.4270/2014 (Α’ 143) και ΠΔ 80/2016 (Α’ 145) και τις συστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σε κάθε περίπτωση, για την ομαλή έναρξη και απρόσκοπτη συνέχεια και ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας στους φορείς του Δημοσίου Τομέα, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δέσμευση των κονδυλίων που απαιτούνται για την αποζημίωση των μαθητευομένων. Επίσης συστήνεται στους φορείς του Δημοσίου:
1. Πριν προβούν στην έκδοση των αποφάσεων των φορέων τους να επικοινωνούν με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες (Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή ΙΕΚ) του ΥΠΑΙΘ και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (Περιφερειακές Διευθύνσεις, ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ και ΙΕΚ ΟΑΕΔ) έτσι ώστε οι προσφερόμενες θέσεις να αντιστοιχούν σε ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν απόφοιτοι ή μαθητευόμενοι ΕΠΑΣ στην συγκεκριμένη περιοχή.
2. Να επικοινωνούν με τις Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ και του ΟΑΕΔ έτσι ώστε να κατανεμηθούν και να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι προσφερόμενες θέσεις μαθητείας ανά εκπαιδευτική δομή (για τους φορείς με πανελλαδική εμβέλεια).

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου