Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

«Άναψε φωτιές» το άρθρο του BBC περί «μακεδονικής μειονότητας»

Θύελλα προκάλεσε στην Ελλάδα δημοσίευμα του BBC υπό τον τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας – Οι Μακεδόνες Σλάβοι».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα,  με την επικύρωση συμφωνίας για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Κι όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.
Το BBC συνομίλησε με τον 92χρονο δικηγόρο, κ. Φωκά, που «η μητρική του γλώσσα είναι “μακεδονική”, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων.
Ο κ. Φωκάς αυτοπροεδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας. Όπως υποστηρίζει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος. Ο θείος του έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”».
«Τελικά, οι Σλάβοι “Μακεδόνες” βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά.
«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες την «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Νέα Δημοκρατία: Προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους της Συμφωνίας, αλλά μας έλεγαν εθνικιστές

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στο άρθρο του BBC. Με αφορμή ρεπορτάζ του BBC το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα» η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» δεν υφίσταται στην Ελλάδα».
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως δεν πέρασε ούτε ένας μήνας αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου».
«Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η ΝΔ υποθάλπει τον εθνικισμό» τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας μάλιστα πως το σημερινό δημοσίευμα του BBC επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. «Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου